Ο Χάρης Φραγκούλης ως Τομ Ουίνγκφιλντ στον “Γυάλινο Κόσμο” της οδού Κεφαλληνίας

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

– Πώς είναι η συνεργασία με την κυρία Αρβανίτη; τον ρωτώ μετά το πέρας της παράστασης και αφού του δίνω συγχαρητήρια.
– Με την Μπέττυ; μου απαντά αφοπλιστικά. «Η Μπέττυ είναι τέλεια».

Ο Χάρης Φραγκούλης υποδύεται τον Τομ Γουίνγκφιλντ στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο πλευρό μιας μεγάλης πρωταγωνίστριας, της Μπέττυς Αρβανίτη, η οποία ερμηνεύει τη μητέρα του Αμάντα Ουίνγκφιλντ.

Δίνει το λάκτισμα της έναρξης της παράστασης ως αφηγητής με μια φωνή αποστασιοποιημένη και διάφανη, ελαφριά σαν θρόισμα για να διατηρήσει την απόσταση, αλλά σταθερή, μ’ ένα μειδίαμα στην άκρη των χειλιών. Φέρνοντας μαζί του το διακαή πόθο ν’ ανακαλύψει, να νιώσει τα μυστικά των πραγμάτων.

Ο Χάρης Φραγκούλης είναι ένας στοχαστής – ηθοποιός, ένας καλλιτέχνης με χάρισμα και μαγεία.

Μας οδηγεί, ως κοινό, να βλέπουμε το κενό μεταξύ των πραγμάτων κι ο ίδιος μάλιστα γίνεται ο θεατής της ερμηνείας του, την οποία παρ’ όλα αυτά και σκηνοθετεί.

Σε μια πρόσφατη συνάντησή μας, στο περιθώριο των προβών του σαιξπηρικού «Οθέλλου» με την ομάδα Kursk που σκηνοθετεί για το Θέατρο Τέχνης, μου μίλησε και για τον «Γυάλινο Κόσμο»:

«Έχω να πω ότι είναι ένα πολύ ωραίο έργο, το πιο σπουδαίο κατά τη γνώμη μου του Τενεσί Ουίλιαμς. Απόλυτα συγκινητικό, απόλυτα προσωπικό».

Τον ρώτησα και για τον σκηνοθέτη, τον Δημήτρη Καραντζά αλλά και για το ρόλο του Τομ:
«Ο Δημήτρης Καραντζάς μου έδωσε χώρο και μια εμπιστοσύνη πολύ γενναιόδωρη. Αυτός ο χαρακτήρας πέρα από το γεγονός ότι έχει έναν ψυχισμό πολύ λεπτό, με πολλές διαθέσεις και διαφορετικά χρώματα, είναι φοβερά γοητευτικό και οδυνηρό να τον υποδύεσαι. Έχει και την ιδιότητα του αφηγητή. Πέρα από το προσωπικό και αυτοβιογραφικό του συγγραφέα, αυτό το ποιητικό έργο μιλάει για το θέατρο μέσα από την παράσταση. Αυτό κάνει το ρόλο ακόμα πιο πλούσιο και είναι πολύ δύσκολο και ωραίο να τον υποδύομαι».
Ο Χάρης Φραγκούλης, ως Τομ – οικοδεσπότης – αφηγητής επιβάλλεται στην παράσταση.
Στήνει ο ίδιος το σκηνικό της ζωής της οικογένειας, μεταφέρει προβολείς, δοκιμάζει φίλτρα, φωτίζει, σκίζει το χαρτί που καλύπτει το χρωματιστό δάπεδο της σκηνής, βάζει υπότιτλους στα κεφάλαια του έργου, αποκαλύπτει έπιπλα από καταπακτές. Είναι ένα αεικίνητο και ανήσυχο παιδί που κάνει σχέδια φυγής. Στον ρόλο του ποιητή γιου που πνίγεται και ασφυκτιά στη δεινή βιοτή του, οι εξάρσεις του, όπως και η εσωτερική του ένταση, είναι καθηλωτικές και μεγαλειώδεις.

 

 

Η Μπέττυ Αρβανίτη στην πρώτη της συνάντηση επί σκηνής με έναν από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζει το “Γυάλινο Κόσμο” του Τενεσί Ουίλιαμς.

Το έργο γράφτηκε το 1944 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο θέατρο Civic στο Σικάγο. Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ουίλιαμς.

Ο Αμερικανός συγγραφέας σε πολλά από τα έργα του ενσωματώνει στοιχεία της δικής του προσωπικής ζωής κι εκείνης των παιδικών του χρόνων με την οικογένειά του.

Ο Γυάλινος Κόσμος θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό του.

το σκηνικό είναι μνήμη (…) ,

το έργο είναι μνήμη (…) ,

στη μνήμη όλα συμβαίνουν στη μουσική

Tενεσί Ουίλιαμς

 

Μπέττυ Αρβανίτη – Αμάντα και Χάρης Φραγκούλης – Τομ

 

«Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει εκτενώς αυτή ακριβώς τη διαδικασία, της ανάσυρσης που σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογό του. Ο παρών χρόνος, ένας συγκεκριμένος χρόνος του παρελθόντος που επιστρέφουν τα πρόσωπα του έργου για να ξανά αντιμετωπίσουν το τραύμα τους, και ένα ακόμα βαθύτερο- ευτυχέστερο – παρελθόν στο οποίο ανατρέχουν ως καταφύγιο. Μ’ αυτή τη δομή και με πολύ καινοτόμες – ακόμα – σκηνικές επιλογές ο Ουίλιαμς δημιουργεί ένα εντελέστατο δράμα για την ύπαρξη και την ίδια τη λειτουργία του θεάτρου. Ένας κατασκευασμένος ρεαλισμός, μουσικής δομής που επιχειρεί να συνομιλήσει με τις απαρχές της θεατρικής πράξης», σημειώνει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς.

 

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Φωτογραφίες παράστασης: Eλίνα Γιουνανλή

 

Ελίνα Ρίζου – Λόρα, Χάρης Φραγκούλης – Τομ

 

Παίζουν:

Αμάντα Γουίνγκφιλντ: Μπέτυ Αρβανίτη
Λώρα Γουίνγκφιλντ: Ελίνα Ρίζου
Τομ Γουίνγκφιλντ: Χάρης Φραγκούλης
Τζιμ Ο’ Κόννορ: Έκτορας Λιάτσος

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΞΗ
Κεφαλληνίας 18,
Κυψέλη
+30 210 8838727

Για να κλείσετε εισιτήρια ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πληροφορίες: info@theatrokefallinias.gr