16.8 C
Athens
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025

Ρομαντική βόλτα «Στο παγκάκι» με τσουρέκι από την Νταίζη…

Του Παναγιώτη Μήλα

Μπορεί τις μέρες των εορτών Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι βασιλόπιτες να κυριαρχούν στις επιλογές μας όμως υπάρχει και μια άλλη πρόταση η οποία κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δυνατή.

Τώρα μάλιστα που λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό είμαστε πολλές ώρες στο σπίτι είναι μοναδική ευκαιρία να απολαμβάνουμε με κάτι ξεχωριστό την καθημερινή μας έξοδο. Μόλις στείλουμε στο 13033 το SMS με τον αριθμό 6 καλό θα είναι στην παρέα μας να έχουμε και κάτι ακόμα.
Όταν κάνουμε τον περίπατό μας και καταλήξουμε «Στο παγκάκι» για να απολαύσουμε τη θέα, τη φύση και τον ζεστό καφέ μας τότε αυτή τη …δράση πρέπει να τη συνοδεύσουμε με μια πολύ δυνατή γεύση.
Και αυτή τη δυνατή και ιδιαίτερη γεύση τη βρήκα σε ένα μοναδικό τσουρέκι. Οι πολλές ώρες στο σπίτι μου έδωσαν την ευκαιρία – για πρώτη φορά – να μπω στον πειρασμό και να ακολουθήσω γράμμα – γράμμα και λέξη – λέξη τη συνταγή προκειμένου να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα.
Ασφαλώς η εικόνα δεν είναι τόσο ελκυστική. Η γεύση όμως είναι αξεπέραστη. Αν είχα εμπειρία ασφαλώς και η εμφάνιση θα ήταν στα ύψη… Τη δεύτερη φορά σίγουρα θα είναι καλύτερη.

 

***

 

Η συνταγή δεν ανήκει σε κάποιον διάσημο σεφ, ούτε σε κάποιον που πειραματίζεται για να παρουσιάσει κάτι …υποτίθεται δικό του.
Η συνταγή έχει την υπογραφή ενός ανθρώπου ο οποίος σε όσα κάνει έχει πάντα ως πρώτο υλικό την αγάπη. Χρησιμοποιώντας αυτό το σπάνιο αλλά απαραίτητο υλικό έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία.
Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ την τύχη μου στην κουζίνα και δεν έκανα λάθος.
Ας αρχίσουμε λοιπόν:

 

***

 

Η Νταίζη Λεμπέση.

«Στο παγκάκι με τσουρέκι»

 

Από την Νταίζη Λεμπέση

 

*1 και 1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο.
*Δύο κουταλάκια μπέικον powder.
*Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι. Ξύσμα από ένα λεμόνι.
*1 φακελάκι μαχλέπι, 1 φακελάκι κακουλέ και 1 φακελάκι μαστίχα.
*Ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα και 1/2 χλιαρό νερό που το βάζουμε αφού χύσουμε το ζαχαρούχο γάλα στο άδειο κουτί.
*Μισή κούπα βούτυρο.
*Μια βανίλια. Τέσσερις μαγιές. 3 αβγά για τη ζύμη και δύο κρόκοι με λίγο γάλα για την επικάλυψη.

 

***

 

Πρώτο το προζύμι: 4 μαγιές, 4 κουταλιές σούπας αλεύρι και 1 κούπα χλιαρό νερό.

 

***

 

-Ανακατεύω και αφήνω για 45 λεπτά να ενεργοποιηθεί ο χυλός. Μετά σε λεκάνη βάζω αλεύρι, χυλό από μαγιές, χυμό και ξύσματα, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα, βανίλια, τα αβγά αφού πρώτα τα έχω χτυπήσει με μισή κούπα ζάχαρη, το ζαχαρούχο μαζί με 1 και 1/2 χλιαρό νερό από το ίδιο το κουτί του, μισή κούπα βούτυρο.
-Ανακατεύω να γίνει ένα μείγμα λείο. Σκεπάζω με βρεγμένη πετσέτα και το αφήνω 1 ώρα και 45 λέπρα. Μετά πλάθω σε ό,τι σχήμα θέλω, σε κάθε μπαλίτσα βάζω τα χέρια μου σε λιωμένο βούτυρο και μετά πλάθω.

 

 

 

 

-Τα βάζω σε λαμαρίνες με λαδόκολλα. Από πάνω τα περνάω με το μείγμα 2 κρόκων με λίγο γάλα και τα αφήνω αλλά 45 λεπτά να φουσκώσουν.
-Μετά τα ψήνω στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-Βγαίνουν 6 με 7 τσουρέκια

-Καλή σας όρεξη και καλή χρονιά!

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -