«Η επιστροφή της Πηνελόπης» στη Σμύρνη 8 ημέρες με τη Νοέλ Μπάξερ

Η Πένι (Πενέλοπε) Σάρεϊ είναι μια γυναίκα πενήντα πέντε χρονών, που όμως δείχνει και νιώθει νεότερη.
Είναι Ελληνοβρετανίδα, ζει οικογενειακώς στην Αθήνα, κι η καταγωγή της είναι από τη Σμύρνη. Διαθέτει εγγλέζικο χιούμορ κι ελληνική σοφία. Είναι δυναμικός κι ανοικτός άνθρωπος, καλόγνωμη και συνετή (όπως η αρχέγονη Πηνελόπη της Οδύσσειας που φέρει το όνομά της).
Έχει ευαίσθητες κεραίες που συλλαμβάνουν βαθιά, περίπλοκα νοήματα και τα υπόγεια συναισθήματα. Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή της Σμύρνης του 1922, το 2021 συγκεκριμένα, η Πένι πραγματοποιεί το πρώτο ταξίδι επιστροφής της στην προγονική Σμύρνη.
Έχει ανατραφεί με τον πόνο της απώλειας και τη νοσταλγία, ιδιαίτερα από τη γιαγιά της, την Σμυρνιά Πηνελόπη Σάρεϊ.
Στο 8ήμερο ταξίδι της, που εξιστορείται μέρα με τη μέρα, με ενθουσιασμό ψάχνει σε κάθε τι νέο να αντλήσει πληροφορίες για το παλιό. Με στόχο ταξιδιού τη βαθιά της επιθυμία να ανακαλύψει τι συνέβη τότε, τις μέρες της Καταστροφής και της Φωτιάς, και να κατανοήσει τη μεγάλη κι οδυνηρή απώλεια της οικογένειας που στοίχειωσε τους μετέπειτα Σάρεϊ και μετατόπισε βίαια τη διαδρομή τους επί της γης. Επεμβαίνοντας και στη δική της ζωή, αφού, μοιραία, την άλλαξε.

***

Η Νοέλ Μπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελλάδα (Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και στην Αγγλία (μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία). Εργάστηκε στη διαφήμιση και, μετά, ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Κείμενά της κοινωνικού προβληματισμού εμφανίζονται τακτικά στο Διαδίκτυο.

***

Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, από τις 18:30 έως και τις 20:00, η συγγραφέας Νοέλ Μπάξερ υπογράφει το νέο της μυθιστόρημα, «Η επιστροφή της Πηνελόπης» [Εκδόσεις Μεταίχμιο].
Η υπογραφή θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Λογοτεχνίας του ΙΑΝΟΥ της Αθήνας (Σταδίου 24). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ισχύουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

***

«Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ»

***

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

***

ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΕΛ ΜΠΑΞΕΡ