18.8 C
Athens
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Νίκος Βούτσης: Να εφαρμοστεί αυστηρή πολιτική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Μια συζήτηση με έναν έμπειρο πολιτικό, που είναι συνάμα και ιστορικό στέλεχος της παράταξής του, έχει ιδιαίτερη αξία και για τους αναγνώστες της πολιτιστικής ιστοσελίδας catisart.gr αλλά και για τον γράφοντα, ο οποίος κερδίζει από τον πολιτικό πολιτισμό του συνομιλητή του.

Έχοντας γνωρίσει από κοντά τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση σε μερικές από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχε δεν δίστασα να του ζητήσω να έχουμε αυτή τη σύντομη συνέντευξη εν όψει των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη χρεοκοπία, στις μεταρρυθμίσεις, στην «τεχνητή ευμάρεια», στη φοροδιαφυγή, στο brain drain, στον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, στη μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη, στον φόβο και στον συντηρητισμό.
Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής, μεστή νοημάτων και για το χτες και για το αύριο της χώρας.

 

***

 

*Αρχίζοντας τη συζήτησή μας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα τρία λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια (όχι απαραίτητα τα τελευταία δέκα…);

-Τα λάθη που υπήρξαν και οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία οφείλονται δυστυχώς σε πολιτικές επιλογές και οικονομικές αντιλήψεις που δημιούργησαν τεράστια οικονομικά ελλείμματα και χρέη αλλά και ισχυρές οικονομικές ανισότητες μέσα στη χώρα.

-Με βάση και τη σημερινή μας εμπειρία και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ήδη υλοποιείται είναι σαφές ότι δεν υπήρξαν κάποιες ριζικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς. Δεν εννοώ για μεταρρυθμίσεις που «μυρίζουν αίμα» των εργαζομένων, αλλά την προώθηση και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, την προώθηση και ολοκλήρωση του δασολογίου, την προώθηση της ενοποίησης των δεκάδων ασφαλιστικών φορέων που υπήρχαν στον ενιαίο πλέον ΕΦΚΑ και βέβαια τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, και της φοροκλοπής.

-Τέλος, ενώ ήρθαν στη χώρα πακτωλοί εσόδων από τα ευρωπαϊκά πακέτα κατά καιρούς, δεν υπήρξε, κατά κοινή ομολογία, η σωστή αξιοποίηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και για τη διαμόρφωση ορθών καταναλωτικών προτύπων, με αποτέλεσμα ενώ η χώρα βρισκόταν σε μία «τεχνητή ευμάρεια» η παραγωγική μας βάση, η αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα και η υποστήριξη στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και τον κορμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να είναι αδύνατη έως ανύπαρκτη.

 

***

 

*Την επόμενη μέρα ποιες είναι οι τρεις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα;

 

-Πρώτον: Θα πρέπει να εφαρμοστεί μία αυστηρή και αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γιατί ακόμη και με την καθυστερημένη εισαγωγή των POS που βελτίωσαν την κατάσταση, δυστυχώς θριαμβεύει ακόμη στη χώρα.

 

-Δεύτερον: Θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεπής προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στον τομέα της έρευνας και των επενδύσεων έτσι ώστε να αντιστραφεί πλήρως η τάση για brain drain και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι άμεσες ξένες επενδύσεις ταυτόχρονα με την αξιοποίηση του ευεργετικού πλαισίου του φιλικού αναπτυξιακού νόμου που λειτουργεί.

 

-Και τρίτον: Θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη διεύρυνση της εφαρμογής, υπέρ του πολίτη, όλων των στοιχείων που η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ψηφιοποίηση διευκολύνουν για μία ριζική αναδιοργάνωση που ήδη υλοποιείται.

 

***

 

*Στο σημείο αυτό κύριε Βούτση θα ήθελα να ακούσω την πρότασή σας για τον πολιτισμό.

 

-Θεωρώ μείζον πολιτιστικό, με την ευρεία έννοια, ζήτημα τη συνέχιση και θεσμική υποστήριξη της προσπάθειας για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, ενόψει μάλιστα της επετείου των 200 ετών από την εθνική απελευθέρωση. Η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη είναι παρόν μήνυμα, οργανικό των διαφορετικών αντιλήψεων που αντιπαρατίθενται και σε κλίμακα Ευρώπης για το κορυφαίο αυτό ζήτημα.

 

***

 

Πριν φτάσουμε στο τέλος, ας θυμηθούμε με δύο λόγια την πολιτική πορεία του κ. Νίκου Βούτση.

 

***

 

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951, είναι πολιτικός μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών.
Είναι βουλευτής από τον Μάιο του 2012 ενώ διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών (Ιανουάριος – Αύγουστος 2015). Από τον Οκτώβριο 2015 κατέχει το αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής, σε μία έντονη κοινοβουλευτική περίοδο, με οκτώ κόμματα στη Βουλή και με πυκνό νομοθετικό έργο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το Κοινοβούλιο έλαβε ιστορικές αποφάσεις, όπως η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η παράδοση του Φακέλου της Κύπρου στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αναζήτησε και πέτυχε ευρείες συναινέσεις για τη συγκρότηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών.
Παράλληλα, εργάστηκε με συνέπεια για τον εκσυγχρονισμό της Βουλής με δράσεις όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η επιλογή προϊσταμένων με αξιοκρατικά κριτήρια, η αξιοποίηση και αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της Βουλής.

Από την αρχή της θητείας του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια της Βουλής αναβαθμίζοντας και εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του Καναλιού και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος της Βουλής.

Με σαφή κατεύθυνση την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης ανέλαβε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση πλήθους παρεμβάσεων και συνεργειών, με πλέον εμβληματική τη δημιουργία Ειδικής Μόνιμης Έκθεσης στο Μουσείο του Άουσβιτς.

***

 

*Κλείνοντας θα ήθελα να κάνετε μια ευχή για την Ελλάδα και τους κατοίκους της.

-Μετά την πολύχρονη κρίση και καθώς είμαστε σε μεταβατική φάση για την έξοδο από αυτή η ευχή μου είναι – ανεξάρτητα σε ένα βαθμό και από τις πολιτικές επιλογές που θα γίνουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου – να φύγει η χώρα, δηλαδή όσοι ζούμε σε αυτή τη χώρα, από τον φόβο και τον συντηρητισμό που η κρίση αλλά και ο αντίστοιχος αέρας που υπάρχει στην Ευρώπη μας κληροδοτεί.

***

 

*Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή τη σύντομη συνομιλία.

-Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

***

Τον Νίκο Βούτση
θα τον βρούμε ως Υποψήφιο βουλευτή της Α’ Αθηνών
στο ψηφοδέλτιο: ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -