Νίκος Ορφανός: Με τον γιό μου φτιάξαμε πίνακες από σοκολάτα…

29

Με αφορμή αυτή τη δύσκολη – από κάθε άποψη – χρονιά, το Catisart.gr δίνει τον λόγο σε καλλιτέχνες που μιλούν για όσα έχασαν, για όσα κέρδισαν και για όσα περιμένουν.
Μας μιλούν για θέματα που τους ενόχλησαν ή τους συγκίνησαν, για γεγονότα που τους πίκραναν, τους εξόργισαν ή τους έδωσαν χαρά.
Εκμυστηρεύονται – εξομολογούνται τις απογοητεύσεις ή τις ελπίδες τους και τέλος εκθέτουν διαφωνίες, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις…

Γράφει ο Νίκος Ορφανός

ΕΧΑΣΑ…

…Την επαφή με τους φίλους. Τη ζεστασιά μιας χειραψίας. Τα χαμόγελα κάτω από τις μάσκες. Δουλειές που δεν έγιναν. Τα σκουντήγματα και τα γέλια στις πρόβες. Τις παραστάσεις που δεν είδα γιατί ματαιώθηκαν. Τα τραπέζια που δεν κάναμε. Ένα θείο μου αγαπημένο που χάθηκε από την πανδημία. Έχασα τη ρουτίνα της πρότερης ζωής. Αλλά δεν πειράζει, έφτιαξα μια άλλη.

ΚΕΡΔΙΣΑ…

…Χρόνο με την οικογένειά μου. Χρόνο παιχνιδιού με το γιο μου, κάναμε κατασκευές, γίναμε πειρατές, φτιάξαμε πίνακες του Τζάκσον Πόλοκ από σοκολάτα, κέρδισα χρόνο για να δω ταινίες, να παρακολουθήσω καταπληκτικές θεατρικές παραστάσεις από όλο τον κόσμο, κέρδισα διαδικτυακούς φίλους από αναγνώσεις βιβλίων που πραγματοποίησα στο Instagram, κέρδισα χρόνο για διάβασμα, για μελέτη. Κέρδισα την ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη, την ευκολία της ψηφιακής επικοινωνίας, μια υποτροφία στις διαδικτυακές μου εξετάσεις στο μεταπτυχιακό μου, ξανακέρδισα το proficiency, που το ξαναέδωσα γιατί το είχα χάσει, κέρδισα φίλους που πιστεύουν στη λογική σαν κι εμένα, κέρδισα την επίγνωση της πρόληψης από ανόητες συνομωσιολογίες. Κέρδισα την υγεία μου κάνοντας το εμβόλιο.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ…

…Ακόμα περισσότερη λογική στον κόσμο. Περιμένω να σταματήσουν οι συμπολίτες μου να πιστεύουν ό, τι τους βολεύει. Περιμένω να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται. Περιμένω και θα περιμένω να αρχίσουμε να σεβόμαστε το κράτος και τους θεσμούς του. Να αγαπάμε τη νομιμότητα. Να αναλαμβάνουμε την προσωπική μας ευθύνη, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία. Να σεβόμαστε τους διπλανούς μας και να κρατάμε αποστάσεις και μετά την πανδημία. Να πάψουμε επιτέλους να στριμωχνόμαστε. Να σταματήσουν να πεθαίνουν οι συνάνθρωποι από την πανδημία. Να ξαναβρούμε μια καλύτερη ημέρα στα θέατρα, δηλαδή περιμένω ομορφότερα θέατρα και πιο άνετα καμαρίνια. Και να ξαναδώ τα θέατρα γεμάτα. Περιμένω τις διακοπές, για να κλείσω το κινητό μου και να βυθιστώ στον αγαπημένο μου κόσμο των βιβλίων».

***

«Αυτόν τον καιρό συμμετέχω στην παράσταση «Υλικό Καποδίστριας», υποδυόμενος τον κυβερνήτη, μια παραγωγή των ΔηΠεΘε Ρούμελης και Καλαμάτας, που ξεκίνησε περιοδεία. Επίσης διευθύνω ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής το ΔηΠεΘε Ρούμελης».