Του Παναγιώτη Μήλα
Τον Νίκο Μεγγρέλη τον χαιρόμαστε μέσα από τα κείμενά του, σε εφημερίδες, σε περιοδικά, σε πολιτικές – ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αλλά και στα βιβλία του.
Τον απολαμβάνουμε όταν τον ακούμε να μιλάει και στην τηλεόραση, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις, πολιτικές, συνδικαλιστικές ή μη.
Μας μαγνητίζουν οι σκηνοθετικές επιδόσεις του και τα ντοκιμαντέρ του όπως αυτά για τη Χιλή, την Κούβα, τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Olaf Palme αλλά και το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Όμως όλα τα παραπάνω θετικά στοιχεία της δραστηριότητάς του δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα τα έβλεπα συμπυκνωμένα μόνο σε ένα «κλικ». Ένα απλό «κλικ» που έχει τη δύναμη να βάζει χρώμα στη ζωή μας μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του.
Αυτό το έζησα όταν πήγα την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 στην Γκαλερί IFocus στα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσής του με φωτογραφίες που τράβηξε σε όλα τα σημεία της γης. «Η στιγμή που περνάει και δε χάνεται», είναι ο τίτλος της έκθεσης που αξίζει να την απολαύσουμε και να την κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας.

Όπως λέει ο ίδιος: «Aιχμαλωτίζοντας τη στιγμή μπορείς να εκτιμήσεις την αξία της. Πρώτα από όλα την αξία της ίδιας της ζωής. Ότι είσαι ζωντανός, με δύο χέρια, δύο πόδια και ένα μυαλό να λειτουργεί. Και ταυτόχρονα εκτιμάς αυτό που βλέπεις.

«Βλέπεις» τις λεπτομέρειές του, το ψηλαφίζεις, το αφουγκράζεσαι. Είτε αυτό είναι ένα τοπίο, είτε ένα πορτρέτο, είτε ένα στιγμιότυπο. Η αξία της φωτογραφίας δεν κρίνεται μόνο από τη στιγμή του κλικ αλλά και σε βάθος χρόνου»…

Μάλιστα σύμφωνα με τον Henri Cartier Bresson, «απ’ όλα τα μέσα έκφρασης η φωτογραφία είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο».

Η έκθεση «Η στιγμή που περνάει και δε χάνεται»… περιλαμβάνει φωτογραφίες τραβηγμένες σε πολλά μέρη του κόσμου, από τη Βαγδάτη μέχρι το Μαρακές και από τη Βιέννη μέχρι την Πάρο. Από το Λονδίνο μέχρι τη Βουδαπέστη και από το Πεκίνο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Με πορτρέτα ανθρώπων, φωτογραφίες δρόμου και τοπίων ο Νίκος Μεγγρέλης μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα νοερό ταξίδι στα συναισθήματα της έντασης, της μοναχικότητας και της ηρεμίας που μπορεί να σου χαρίσει η φύση.
***

Τον Νίκο Μεγγρέλη τον γνωρίσαμε από την πολυσχιδή δράση του σε έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τον έχουμε γνωρίσει και από τη συμμετοχή του στα κοινά, αλλά και ως δημιουργό ντοκιμαντέρ με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τώρα ο δημοσιογράφος με το ανήσυχο πνεύμα μας αποκαλύπτει το προσωπικό του πάθος: τη φωτογραφία.
Τα έργα του φιλοξενούνται σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην καρδιά της Αθήνας. Στην πασίγνωστη στοά του κινηματογράφου “Όπερα” θα βρείτε την λαμπερή, καθαρή, φιλόξενη γκαλερί iFocus, θα χαρείτε την περιήγηση στα «κλικ» του δημοσιογράφου και θα απολαύσετε τη συζήτηση μαζί του ή με τη δημιουργό της γκαλερί, την κυρία Δώρα Λαβαζού.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018.
***

Η στιγμή που περνάει και δε… χάνεται
Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Μεγγρέλη
Επιμέλεια: Δώρα Λαβαζού
Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, στις 8 μ.μ.
Διάρκεια: Μέχρι και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου
***

iFocus Gallery
Ακαδημίας 57 και Ιπποκράτους 13
Εντός της στοάς του κινηματογράφου «Όπερα»
Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο: 210-364.70.88
Ωράριο: 11:00 π.μ. – 7:00 μ.μ.



