10.8 C
Athens
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Νίκος Κουτούζος: Στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου η Θεία κατάνυξη συναντά την ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία…

Του Παναγιώτη Μήλα

Τον Αύγουστο του 2021, ο κ. Νίκος Κουτούζος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου, μάς έλεγε εδώ στο Catisart ότι «στο θαυμάσιο και μοναδικό χώρο της Αποκάλυψης σε μια σύζευξη θρησκευτικής και μουσικής κατάνυξης, γίνεται αντιληπτό στον εκάστοτε επισκέπτη ότι η προσωπική σχέση μεταξύ ανθρώπου και Θεού κάμπτεται αλλά και ταυτόχρονα ενισχύεται».

Αυτή η σύζευξη θρησκευτικής και μουσικής κατάνυξης θα πραγματοποιηθεί και φέτος για 20η χρονιά και με αυτή την αφορμή είχαμε τη χαρά να επικοινωνήσουμε με τον κ. Κουτούζο για μια συνέντευξη.

Θυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου είναι ένας εθνικός πολιτισμικός πυλώνας για τη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα και για όλη τη Νότια Ευρώπη.
Η μοναδική αυτή γιορτή με εκδηλώσεις υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλοκαιρινούς μουσικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται στον υποβλητικό χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε την Αποκάλυψη.
Το Ιερό Σπήλαιο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της διοργάνωσης.

Ας δούμε όμως τι μάς είπε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου κ. Νίκος Κουτούζος.

 

Τι χάρισε στους θεατές του αυτά τα 20 χρόνια το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου;
* Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής ξεκίνησε το 2001 και μέσα σ’ αυτή την πορεία των 20 χρόνων έχει χαρίσει στους θεατές του μοναδικές μουσικές εμπειρίες. Ξεχωριστοί καλλιτέχνες, εκκλησιαστικοί και βυζαντινοί ύμνοι, χορωδιακά τραγούδια, υπέροχες συνθέσεις και μελωδίες πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τον μοναδικής ομορφιάς υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης και τις ψυχές των θεατών.

Ο συνδυασμός του γαλάζιου, του αέρα του Αιγαίου, του ιερού τοπίου της Πάτμου και της μουσικής τι μήνυμα μπορεί να δώσει στους σημερινούς αλλά και στους μελλοντικούς επισκέπτες του νησιού;
*Το γαλάζιο και ο αιγαιοπελαγίτικος αέρας είναι σύμβολα των νησιών μας και ολόκληρης της Ελλάδας. Η θρησκευτική μας παράδοση και η πίστη όπως και η μουσική είναι θεμέλια του γένους και του πολιτισμού μας. Όλα αυτά συνδυάζονται αρμονικά και συνθέτουν ένα σκηνικό μέσα στο οποίο ο θεατής γίνεται κοινωνός ενός θαυμαστού έργου: η θεία κατάνυξη συναντά την ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία…

Μετά τη διετή υγειονομική κρίση φέτος βιώνουμε – ως συνέπεια του πολέμου – την ενεργειακή κρίση. Η θρησκευτική και μουσική κατάνυξη μπορεί να προκαλέσει την απαιτούμενη ψυχική ανάταση στον ακροατή – θεατή και να ενισχύσει την προσωπική του άμυνα;
*Σε περιόδους δύσκολες, που ο άνθρωπος δοκιμάζεται, η πνευματικότητα και η θρησκευτικότητα μοιάζουν οι μοναδικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε ο άνθρωπος να ανασυνταχθεί και να βρει ξανά την εσωτερική και την κοινωνική του ισορροπία. Η μουσική λειτουργεί ως θεραπαινίδα η οποία θα του προσφέρει ψυχική κάθαρση και πνευματική αγαλλίαση.

Ο υπαίθριος Χώρος του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης τι ρόλο μπορεί να παίξει στη σκληρή μας καθημερινότητα;
*Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου αλλά παγκοσμίως. Το 1999 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. Πρόκειται για έναν τόπο με έντονη θρησκευτική και πνευματική ταυτότητα. Ο υπαίθριος χώρος του Ιερού Σπηλαίου διαθέτει εξαιρετική φυσική ομορφιά, ανάμεσα σε δέντρα, αγναντεύοντας τη θάλασσα, ακούγοντας τις μουσικές των ανέμων, καθηλώνει τον θεατή και ενεργοποιεί τις αισθήσεις του μπροστά σ’ ένα τοπίο ακατέργαστο, αγνό και μεγαλοπρεπές.

Είναι απαραίτητο και πόσο το «Φως» από το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου;
*Το φως συμβολίζει τη χαρά, την αισιοδοξία, την πρόοδο, την ψυχική ανάταση. Το φως συμβολίζει τη σχέση μας με τον εαυτό μας, την επίδραση της ζωής μας προς τους άλλους. Συμβολίζει τη σχέση μας με τον Χριστό. Ο Χριστός είναι το φως. Ο άνθρωπος αναζητά το φως, την πορεία, την ισορροπία, την εξέλιξη, την αρμονία, την αγάπη. Το φως από το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής είναι απαραίτητο, ίσως περισσότερο από ποτέ, σε εποχές δύσκολες που ο άνθρωπος νιώθει ότι βυθίζεται σε σκοτάδι.

Η μνήμη του Μικρασιατικού ξεριζωμού τι μπορεί να προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο και θεατή του Φεστιβάλ;
*Ο Μικρασιατικός ξεριζωμός αποτελεί μια τεράστια πληγή στην ιστορία του ελληνισμού. Μέσα απ’ αυτή την πικρή ιστορική πορεία έγινε καταφανές ότι οι ρίζες ήταν πολύ βαθύτερες και το γένος κατάφερε να ανασυσταθεί και να εξελιχθεί. Η παράδοση ήταν η σχεδία που οδήγησε στη στεριά. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, ζωντανό και καλά φυλαγμένο στις καρδιές μας αυτόν τον θησαυρό.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία και ευχόμαστε να έχετε πάντα επιτυχίες.
*Κι εγώ σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνομιλία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -