33.8 C
Athens
Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
 

Μπακαλιάρος: Η αγιορείτικη συνταγή του ιερομόναχου Νικήτα

Πάντα την ημέρα του Ευαγγελισμού [όπως και την Κυριακή των Βαΐων] το παραδοσιακό πιάτο που υπάρχει στα σπίτια είναι ο  μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Εδώ, ο αγιορείτης μοναχός Νικήτας παρουσιάζει τη νόστιμη συνταγή του.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Τα υλικά
1 κιλό παστός μπακαλιάρος
½ φλιτζάνι λάδι
1 ματσάκι σέλινο
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο
5 πατάτες
3 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές άνηθο
Αλάτι, πιπέρι

Η παρασκευή

Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα πτερύγια και την ουρά και τον ξαλμυρίζουμε για 24 ώρες. Απλώνουμε στον νταβά (στο ταψί) το σέλινο και πάνω του τα κομματάκια του μπακαλιάρου. Από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε λάδι και νερό. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να χυλώσει η σάλτσα.

Ο αγιορείτης ιερομόναχος Νικήτας.

Πώς φτιάχνουμε σκορδαλιά

Πριν χυλώσει η σάλτσα παίρνουμε 2½ φλιτζάνια ζουμί που θα μας χρειαστεί για τη σκορδαλιά. Βράζουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις περνούμε από τον μύλο. Λιώνουμε τα σκόρδα στο γουδί. Αναμειγνύουμε τον πουρέ με τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τον άνηθο και το ζουμί από το ψάρι ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Αφού κατεβάσουμε τον νταβά από τη φωτιά περιχύνουμε το ψάρι με τη σκορδαλιά και κουνάμε καλά τον νταβά.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art