20.3 C
Athens
Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ο Μιχάλης Κακογιάννης μετά τη Στέλλα «συνάντησε» τώρα και τη Γιαννούλα…

Του Παναγιώτη Μήλα

 

-Κύριε Κακογιάννη, σας ζητούν στο τηλέφωνο, τι να πω;
-Δεν μπορώ τώρα. Δίνω συνέντευξη…
-Μα, είναι η κυρία Γιαννούλα… τι να της πω;

 

***

 

Η σκηνή στο σαλονάκι του Μιχάλη Κακογιάννη, στην οδό Μουσών, στον περιφερειακό δρόμο του Φιλοπάππου. Μάιος του 2010. Συνάντηση για συνέντευξη. Ο διάσημος σκηνοθέτης είναι 89 ετών. Τα προβλήματα υγείας τον υποχρεώνουν να μετακινείται μέσα στο σπίτι με αμαξίδιο.
Είχαμε ραντεβού στις 12 και ήρθε στις 12.02. Καθυστέρησε 2 λεπτά και ζητούσε συγγνώμη. Άλλα ήθη…
Τον βοηθούν να καθίσει αναπαυτικά στην πολυθρόνα του και έχει μπροστά του χαρτί, μολύβι και το τσάι του.
Συζητάμε για πολλή ώρα. Περισσότερη από την αναμενόμενη. Ο Κακογιάννης είναι ευδιάθετος και ομιλητικός. Όμως εγώ ανησυχώ μήπως το μαγνητόφωνο – που ήταν καινούργιο και δεν είχα μάθει τότε καλά τη χρήση του – δεν …αντέξει τη μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας.

 

***

 

Η συνέντευξη πλησίαζε στο τέλος της όταν με θράσος, με τουπέ και χωρίς ενδοιασμό μας διέκοψε μια φίλη του σκηνοθέτη. Ήταν η πιο όμορφη και η πιο αγαπημένη. Η Λουλού, η χαδιάρα σκυλίτσα που του είχε χτυπήσει την πόρτα [πριν από λίγες ημέρες] ζητώντας του ένα χάδι. Ήταν τόσο πειστική που δεν της είπε όχι. Δεν της χάλασε το χατίρι και αμέσως την έκανε μέλος της οικογένειας αφού μάλιστα καμία από τις άλλες κυρίες δεν τη… ζήλεψε.

 

***

 

 

Ο Μιχάλης Κακογιάννης με τη αδελφή του Γιαννούλα. Δούλεψαν πολλά χρόνια δίπλα ο ένας στην άλλη και στις ταινίες και στο «Ίδρυμα».

 

 

Εκείνη τη στιγμή τον ρώτησα για την οικογένειά του.
Μου απάντησε: «Είχα και τρία αδέλφια που το καθένα ακολούθησε το δρόμο του. Διαμορφώθηκε η καριέρα τους στη συνέχεια ανάλογα με τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις καθενός. Ο πιο μικρός, ο Γώγος, έγινε διαπρεπής δικηγόρος. Σήμερα οι δύο αδελφές μου, η Γιαννούλα και η Στέλλα, τα ανίψια μου καθώς και τα παιδιά τους κρατούν ψηλά το όνομα της οικογένειας και έχουν»…

 

[Ακούγεται το κουδούνισμα του σταθερού τηλεφώνου]

 

-Κύριε Κακογιάννη, σας ζητούν στο τηλέφωνο, τι να πω;
-Δεν μπορώ τώρα. Δίνω συνέντευξη…
-Μα, είναι η κυρία Γιαννούλα…τι να της πω;

 

***

 

Χωρίς δεύτερη κουβέντα σηκώνεται από την πολυθρόνα και χωρίς αμαξίδιο αλλά και χωρίς άλλη βοήθεια βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς το χολ όπου ήταν το τηλέφωνο.

 

***

 

-Έλα Γιαννούλα μου. Όλα καλά. Σήμερα μάλιστα ήρθε ο Steven Berkoff…

-Ναι, ναι, προσέχω. Έχουμε καλό καιρό εδώ… σου έλεγα λοιπόν ότι ήρθε ο Berkoff για τρεις παραστάσεις 18, 19 και 20 Μαΐου. Θα κάνει ένα masterclass Θεάτρου και θα παρουσιάσει…

-Ναι, Γιαννούλα μου, ναι Γιαννούλα. Δεν είμαι όρθιος. Στο αμαξίδιο κάθομαι Γιαννούλα. Έτσι όπως με κάνεις στο τέλος ο Berkoff εκτός από τους μοχθηρούς χαρακτήρες του Σαίξπηρ θα παρουσιάσει και μένα… Μη γελάς. Με νουθετείς σαν να είμαι μικρό παιδί…

-Και κάτι άλλο που ξέρω ότι θα σου δώσει χαρά: το «Χαμένο κορμί» με τη Λαμπέτη…

-Γιαννούλα, μη με κουράζεις. Στο είπα πως ο καιρός εδώ είναι καλός, ανοιξιάτικος. Οπότε με μια ζακέτα μέσα στο σπίτι είμαι μια χαρά… Όχι! Κασκόλ μέσα στο σπίτι δεν φοράω Γιαννούλα! Με διέκοψες όμως: Η ταινία με τη Λαμπέτη θα παιχτεί για άλλες τρεις ημέρες…

-Δεν σε βλέπω να χαίρεσαι. Εμένα, σου θυμίζω για άλλη μια φορά, ότι μου άρεσε πολύ αυτή η ταινία. Εντάξει θα προσέχω και δεν θα σου ξαναπώ για τη Λαμπέτη… Κάνε όμως και μια βόλτα στις όχθες του Σηκουάνα… Κάνε μια ευχή για μένα και ρίξε ένα κέρμα στην Pont des Arts…

 

 

***

 

-Βλέπετε τι τραβάω. Δύο φορές την ημέρα η Γιαννούλα από το Παρίσι και άλλες δύο η Στέλλα από την Κύπρο μου τηλεφωνούν και μου κάνουν συστάσεις: Πώς να ντύνομαι, τι να τρώω, τι να προτιμώ, τι να αποφεύγω… Είναι και οι δύο υπερπροστατευτικές…

 

***

 

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

 

 

Η Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 7 Μαΐου 1923 και πέθανε στη Λεμεσό στις 22 Αυγούστου 2020, σε ηλικία 97 ετών. Ήταν η μικρή αδελφή του Μιχάλη Κακογιάννη.
Από το 2011 ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος.
Ανάμεσα στις δραστηριότητές της ήταν και ένα masterclass με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Francis Ford Coppola που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009 στο Θέατρο του Ιδρύματος. Η Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield [γνωστή Executive Producer του Hollywood] ήταν τότε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος. H εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο διοργανώθηκε από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίνου Φένεκ Μικελίδη.
O διάσημος σκηνοθέτης και παραγωγός εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά που έχει ο κάνει ο Μιχάλης Κακογιάννης στο «Ίδρυμα» και την παρακαταθήκη που αφήνει στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της COSMOTE και της NOVA. Παρόντες στο masterclass ήταν, από την πλευρά της COSMOTE, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων κα Μαριλένα Φατσέα. Από την πλευρά της NOVA παρέστη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Λάμπης Ταγματάρχης.

  • Διαβάστε επίσης:

Έφυγε από τη ζωή η Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield, αδερφή του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη

***

 

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

 

 

Η Στέλλα Σουλιώτη γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1920. Σπούδασε στο Saint James Secretarial College του Λονδίνου και εργάστηκε ως γραμματέας στην αποικιακή κυβέρνηση της Κύπρου. Το 1943, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εντάχθηκε στη Βασιλική Αεροπορία Γυναικών και υπηρέτησε στο Κάιρο.
Ακολούθως, απέκτησε πτυχίο νομικής από το Γκρέις Ιν. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1951 και εργάστηκε ως δικηγόρος στο γραφείο του πατέρα της μέχρι το 1960.
Ήταν νυμφευμένη με τον Δημήτριο Σουλιώτη και είχε μία κόρη. Απεβίωσε στις 2 Νοεμβρίου 2012 σε ηλικία 92 ετών.
Η Στέλλα Σουλιώτη υπήρξε πρωτοπόρος, μία από τις πλέον σημαντικές και δραστήριες προσωπικότητες για την κοινωνική, πολιτική και πολιτειακή ζωή της Κύπρου. Ανέλαβε αξιώματα και υπηρέτησε την πατρίδα της από πολλές νευραλγικές θέσεις. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κύπρου, η πρώτη γυναίκα υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πρώτη και μόνη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας της Κύπρου και η πρώτη γυναίκα Υπουργός Δικαιοσύνης παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αείμνηστη Στέλλα Σουλιώτη συμμετείχε ενεργά στις ομάδες των συνομιλητών για το Κυπριακό ως ειδική σύμβουλος μέχρι και την κυβέρνηση του Τάσου Παπαδόπουλου. Εκτενές υπήρξε το συγγραφικό της έργο για την ιστορία του Κυπριακού, ενώ για σειρά πολλών ετών διετέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

 

***

 

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1921 και πέθανε στις 25 Ιουλίου 2011. Η συνέντευξη στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» δημοσιεύθηκε την Τρίτη 25 Μαΐου 2010 στη σελίδα 76. Ήταν μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του σκηνοθέτη.

 

***

 

[Πατήστε “κλικ” επάνω στους τίτλους για να διαβάσετε το κείμενο].

 

Μιχάλης Κακογιάννης: Όπλο νίκης η γνώση, η ψυχή και ο ενθουσιασμός…

 

 

Έφυγε από τη ζωή η Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield, αδερφή του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -