Έφυγε από τη ζωή η Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield, αδερφή του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη

Πέθανε η αδερφή του σπουδαίου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, Γιαννούλα Κακογιάννη – Wakefield.

Όπως αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «η Γιαννούλλα Κακογιάννη – Wakefield υπήρξε πάντα ο φύλακας – άγγελος του αδελφού της Μιχάλη Κακογιάννη, χαράσσοντας ταυτόχρονα τη δική της, προσωπική πορεία στον χώρο της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας».

Αναλυτικά το μήνυμα της κ. Μενδώνη:

«Σήμερα αποχαιρετούμε μια εξαιρετική προσωπικότητα, μια φίλη πάνω από όλα. Η Γιαννούλλα Κακογιάννη – Wakefield υπήρξε πάντα ο φύλακας – άγγελος του αδελφού της Μιχάλη Κακογιάννη, χαράσσοντας ταυτόχρονα τη δική της, προσωπική πορεία στον χώρο της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας. Μαζί δημιούργησαν τις ταινίες που έβαλαν την Κύπρο και την Ελλάδα δυναμικά στον χάρτη της παγκόσμιας κινηματογραφικής δημιουργίας. Αγάπησε τις δύο πατρίδες της, την Κύπρο και την Ελλάδα και μέσα από την τελευταία παρακαταθήκη του Μιχάλη Κακογιάννη, το Ίδρυμά του, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος από το 2011, εργάστηκε για την προβολή και την προώθηση των νέων Κυπρίων και Ελλήνων δημιουργών. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Γιαννούλα Κακογιάννη-Wakefield γεννήθηκε στη Λεμεσό (Κύπρος) στις 7 Μαΐου 1923. Πήγε στο Terra Santa School for Girls στη Λεμεσό και στο English Girls College στην Αλεξάνδρεια. Μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της, σπούδασε Διοίκηση και Εταιρική Νομική και απέκτησε πτυχίο δημοσιογραφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1941 εργάστηκε για τη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών στο Κάιρο, ενώ στο τέλος του ίδιου έτους μετατέθηκε στη Νότια Ροδεσία όπου κατατάχτηκε στο Γυναικείο Βοηθητικό Αστυνομικό Σώμα της Νότιας Ροδεσίας μέχρι το 1943. Της απονεμήθηκε παράσημο (1943-1945).

Το 1943 επέστρεψε στην Κύπρο οδικώς μέσω Νότιας και Βόρειας Ροδεσίας, Κονγκό, Σουδάν, Αιγύπτου καταλήγοντας στην Κύπρο. Εκεί εργάστηκε ως ιδιαιτέρα του Επιτρόπου Λεμεσού μέχρι το τέλος του 1944 όπου ταξίδεψε ακτοπλοϊκώς για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το ταξίδι κράτησε πάνω από ένα μήνα και σε καράβι με τραυματισμένους Βρετανούς στρατιώτες που επέστρεφαν στην Αγγλία.

Τον επόμενο χρόνο, το 1945 (στις 30 Ιανουαρίου) παντρεύτηκε τον Robert Edward William Wakefield στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στο Λονδίνο και ακολούθησε λειτουργία στην Αγγλική Εκκλησία King’s Chapel στο Savoy. Την παρέδωσε ο αδερφός της Μιχάλης Κακογιάννης, ο μόνος αντιπρόσωπος της οικογένειάς της καθότι συνεχιζόταν ο πόλεμος.

 

 

Η Γιαννούλα Κακογιάννη-Wakefield και ο σύζυγός της ίδρυσαν δύο εταιρείες – μία στην Κύπρο και μετά μία στην Αγγλία της οποίας ήταν η Διευθύντρια μέχρι το 1962. Ζούσαν σε ένα γραφικό χωριό στις λίμνες του Norfolk Broads. Όσο ζούσε στην Αγγλία (1950-1962), στον ελεύθερο χρόνο της ασχολιόταν με το πιλοτάρισμα μονοκινητήριων αεροσκαφών. Πήρε την άδεια πιλότου το οποίο επέτρεψε σε εκείνη και τον σύζυγό της να ταξιδεύουν με το δικό τους αεροσκάφος σε όλη την Ευρώπη. Επίσης έκαναν πολλές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο όπου επισκέφτηκαν πάνω από 300 νησιά.

Το 1970 ο σύζυγός της πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην Κύπρο. Το όνειρό τους να φτιάξουν ένα σπίτι εκεί δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής σε τμήμα του νησιού.

Η κινηματογραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1963 με την ταινία Αλέξης Ζορμπάς. Ύστερα από αυτό επιτέλεσε ως Στέλεχος Παραγωγής σε πολλές ταινίες και ως Εκτελεστικός Παραγωγός όχι μόνο σε όλες τις ταινίες του αδερφού της αλλά και σε πολλές αμερικανικές παραγωγές. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ταινίες: Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά (Μιχάλης Κακογιάννης), Η Γέφυρα του Ρέμαγκεν (John Guillermin), Ο λόφος της Τιμωρίας (Don Medford), Τρωάδες (Μιχάλης Κακογιάννης), Δον Κιχώτης, Ο Άνθρωπος απ’ τη Μάντσα (Arthur Hiller), The Spikes Gang (Richard Fleischer), Φέρτε μου το Κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία (Sam Peckinpah), Ο Ειρηνοποιός (Woody Allen), The Killer Elite (Sam Peckinpah), Ιφιγένεια (Μιχάλης Κακογιάννης), Μια Μικρή Ρομαντική Ιστορία (George Roy Hill), Τα Σατανικά Κόλπα του Φου Μαντσού (Peter Sellers), Εκτεθειμένη (James Toback), Άνδρας Γυναίκα και Παιδί (Dick Richards), Γεντλ (σύμβουλος της Barbara Streisand), Γλυκιά Πατρίδα (Μιχάλης Κακογιάννης), Δοκίμασε αυτό για το Μέγεθος (Guy Hamilton), Χένρι και Τζουν (Philip Kaufman), Πάνω Κάτω και Πλαγίως (Μιχάλης Κακογιάννης), Ο Βυσσινόκηπος (Μιχάλης Κακογιάννης).

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς σταδιοδρομίας της συνεργάστηκε με πολλούς κινηματογραφικούς αστέρες, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των ακόλουθων: Katharine Hepburn, Anthony Quinn, Alan Bates, Lila Kedrova, Candice Bergen, George Segal, Ben Gazzara, Gene Hackman, Vanessa Redgrave, Sophia Loren, Peter O’Toole, Lee Marvin, Woody Allen, Diane Keaton, James Kaan, Lawrence Olivier, Peter Sellers, Diane Lane, Uma Therman, Helen Mirren, Rudolf Nureyev, Martin Sheen, και βέβαια με όλους τους ηθοποιούς των ταινιών του αδερφού της, όπως τη Μελίνα Μερκούρη, την Ειρήνη Παππά, την Charlotte Rampling κ.α. Επίσης κλήθηκε να συνεισφέρει ως σύμβουλος σε πολλές αμερικανικές παραγωγές και έκανε διαιτησία στο Διεθνές Δικαστήριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι για κινηματογραφικές διενέξεις.

Η Γιαννούλα Κακογιάννη-Wakefield ζούσε στο Παρίσι και έχει επίσης μία κατοικία στη Λεμεσό, στην Κύπρο.