31.7 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Ο Μιχαλάκης πάντα είχε μία λύση για τα δύσκολα…

«Μοιάζει όλο και πιο σπάνιο στις μέρες μας να συναντάς πραγματικά καλούς ανθρώπους. Ανθρώπους της ανιδιοτελούς προσφοράς. Αυτός ήταν ο Μιχάλης, ή Μιχαλάκης για τους παλαιότερους όπως ο Νίκος Σταυρίδης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Ρίζος, η Ρένα Βλαχοπούλου και άλλοι πολλοί που δυστυχώς δεν θυμάμαι.

Και λέω δεν θυμάμαι γιατί αυτούς είχα την τύχη να τους ζήσω από κοντά ως παιδί σαν απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

 

Η Ρένα Βλαχοπούλου στο μιούζικαλ “Η μάνα μου η γόησσα” με το οποίο είχε κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα το 1980-81. Στον θίασο συμμετείχε και ο Μιχάλης Δεσύλλας.

 

Υπήρχαν όμως και πολλοί άλλοι λιγότερο ή περισσότερο επώνυμοι, νεότεροι ή και μεγαλύτεροι. Όλοι τους δούλευαν σκληρά, όπως και ο Μιχάλης. Πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες, τότε που το θέατρο ήταν ένα από τα λίγα μέσα ψυχαγωγίας για τον κόσμο. Είχαν πρωταρχικό τους στόχο να προσφέρουν το γέλιο, μέσα από την αγάπη για τη δουλειά τους. Παλαιότερα, σε εποχή που δεν γνώρισα, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα και αργότερα στα θέατρα της Αθήνας τα οποία γέμιζαν, πολλές φορές με πούλμαν ερχόμενα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

 

Ιούνιος 1973. «Ονειροπαρμένος», του Κώστα Πρετεντέρη, στην τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ. Κώστας Βουτσάς, Άντα Πατρέλη, Ηλίας Πλακίδης, Νίκος Παπαναστασίου, Μιχάλης Δεσύλλας.

 

Νιώθω τυχερός, γιατί κουβαλάω μαζί μου μία τεράστια κληρονομιά. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να την περιγράψω είναι σαν ένα συναίσθημα που έχει πλεγμένη μέσα του όλη τη μαγεία της εποχής. Ένα συναίσθημα που θυμάμαι κάθε φορά που ανακαλώ μνήμες από τα παρασκήνια θεάτρων στα οποία και πολύ συχνά βρισκόμουν ως παιδί.

Άκουγες πάντα να φωνάζουν στις πρόβες ή πριν από την έναρξη της παράστασης:

«Δεσύλλας! Πού είναι ρε παιδιά ο Δεσύλλας!»…

Ο Μιχαλάκης τους, που πάντα είχε μία λύση για τα δύσκολα! Γιατί εκτός από ηθοποιός του εκάστοτε θιάσου ήταν ο άνθρωπος που θα είχε μια λύση για όλα. Είτε γιατί θα είχε κρυμμένο κάπου στα παρασκήνια το κατάλληλο αντικείμενο, είτε γιατί θα μπορούσε να δώσει μια καλή ιδέα. Μια «πατέντα» για να το πούμε πιο απλά.

 

1976: «Αθηναϊκό Κηποθέατρο». Επιθεώρηση «Πού το πάμε, πού μας πάνε». Με τον Νίκο Σταυρίδη.

 

Μία φορά θυμάμαι, καθώς η πίεση χρόνου στο θέατρο είναι μεγάλη, έδωσε λύση με το να συρράψει πρόχειρα το φόρεμα της συναδέλφου που είχε σκιστεί, λίγα δευτερόλεπτα πριν βγει στη σκηνή, με ένα συρραπτικό που είχε κρυμμένο στα πράγματά του!

Ήθελε πάντοτε να προσφέρει βοήθεια.

Ήταν κάτι που αγαπούσε να κάνει, χωρίς αντάλλαγμα.

Νιώθω τυχερός, γιατί μου το πέρασε και σε εμένα αυτό. Μου το πέρασε μεγαλώνοντάς με, με πολλή αγάπη, μαζί με τη Μητέρα μου, μία δυναμική γυναίκα που πάντα τον στήριζε.

 

Με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Νίκο Ρίζο, τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου, τον Σωτήρη Τζεβελέκο, την Έλσα Ρίζου και την Αθηνά Μαυρομμάτη, στην επιθεώρηση “Τούβλα, Λόττο και Μπουρλότο”. Σκηνοθεσία και χορογραφίες: Φώτης Μεταξόπουλος. Μουσική: Ζακ Ιακωβίδης. Στο Θέατρο “Μετροπόλιταν”, καλοκαίρι του 1991. Ο Μιχάλης Δεσύλλας στην άκρη δεξιά.

 

Σαν πατέρας ήταν πάντοτε εκεί. Πάντοτε να δημιουργεί έναν υλικά και πνευματικά παραμυθένιο κόσμο θα έλεγα, για ένα παιδί. Κάτι που ονειρεύομαι να κάνω και εγώ στη ζωή μου.

Δεν υπάρχει κάτι πιο λυτρωτικό θα έλεγα, από το να έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να πάρεις κάποιο αντάλλαγμα. Είναι κάτι που σε γεμίζει ενέργεια. Σε βοηθάει να συνεχίζεις.

 

1980. “Τα παλιόπαιδα τα ατίθασα” του Νίκου Τσιφόρου, στην ΕΡΤ. Θ. Λιαμής, Μιχάλης Δεσύλλας, Ανέστης Βλάχος, Μίμης Φωτόπουλος, Θέμης Μάνεσης, Γ. Σταυρόπουλος, Δ. Ζηνόλης.

 

Και τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω το χιούμορ του! Ένα καυστικό χιούμορ που λίγοι θα τολμούσαν να κάνουν, απέναντι μάλιστα σε ιδιαίτερα πρόσωπα ή δύσκολες περιστάσεις. Χιούμορ που έκανε και κάναμε μαζί μέχρι και τις τελευταίες ημέρες που ήταν μαζί μας.

 

1982: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Μαντάμ Ορτάνς». Μαρία Αλιφέρη, Μιχάλης Δεσύλλας.

 

Χιούμορ που έκανε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους ασθενείς να απορούν! Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γιατρός του, «ο άνθρωπος με το γέλιο και τα αστεία που έκανε τους πάντες στο δωμάτιο του νοσοκομείου να χαμογελούν και να συνεχίζουν να αγωνίζονται»…

1976-1977: Θέατρο Rex. «Τα παιδιά της πιάτσας». Δήμητρα Νομικού, Μ. Γραβλιώτου, Μ. Παυλίδου, Νίκος Ρίζος, Ε. Ηλιοπούλου, Σωτήρης Τζεβελέκος, Θ. Τσελεπή, Έλσα Ρίζου, Μιχάλης Δεσύλλας, Α. Τσάκωνας.

 

Χιούμορ που και εγώ έχω, το οποίο κάνει κάποιες φορές τους άλλους να απορούν, μια και δεν έχω σχέση με το χώρο του θεάτρου. Αλλά δεν με παρεξηγούν γιατί ξέρουν, είμαι γιος ηθοποιού!
Αυτός ήταν ο πατέρας μου. Ένας άνθρωπος που γέμιζε την ψυχή του προσφέροντας βοήθεια, αγάπη και γέλιο προς όλους.
Έτσι του αξίζει, και θέλω να τον θυμόμαστε».

Ο γιος του, Αντώνης Δεσύλλας

 

1982: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Μαντάμ Ορτάνς». Δημήτρης Μαλαβέτας, Γεωργία Ζώη, Μιχάλης Δεσύλλας.

 

ΥΓ. «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ελάχιστους ανθρώπους που του στάθηκαν ως το τέλος. Ένα τέλος που άρχισε πριν από 3,5 χρόνια στη διάρκεια των οποίων πάλεψε ο ίδιος με ένα θηρίο, ένα θηρίο που στο τέλος τον λύγισε. Παρόλα αυτά ακόμα και σε αυτό το διάστημα, ως ανήσυχο πνεύμα που πάντα ήταν βοηθούσε παλιούς συναδέλφους του που τον επισκέπτονταν στο σπίτι για να ψηφιοποιήσουν όλο τους το οπτικοακουστικό υλικό, μια και ο ίδιος, σε σχέση με τους συνομήλικούς του, τα είχε και πολύ καλά με την τεχνολογία.
Έφυγε ήρεμα, στο σπίτι του, ανάμεσα στους αγαπημένους του.

Μιχάλης Δεσύλλας (1943 – 2018)

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον γιατρό του, Ελευθέριο Ζέρβα της 7ης κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», που του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει λίγα χρόνια ακόμη ποιοτικής ζωής, γιατί εκτός από ένας εξαίρετος επιστήμονας, είναι και αυτός, πάνω από όλα άνθρωπος».

***
Ο αποχαιρετισμός του Μιχάλη Δεσύλλα θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουνίου στις 4 μ.μ. στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου. Φιλαδέλφειας 396, Αχαρνές 136 71 – Τηλέφωνο: 2102313205

***

-Το παραπάνω κείμενο το έγραψε ο Αντώνης Δεσύλλας, την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, στη σελίδα του πατέρα του στο facebook.

-Όλες οι φωτογραφίες και οι λεζάντες ανήκουν στον Μιχάλη Δεσύλλα και είναι από το http://desillas.saxtus.gr . Οι φωτογραφίες όλες ήταν έγχρωμες και είχαν ενσωματωμένες τις λεζάντες και τη διεύθυνση στο internet.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -