Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ (Mikhail Sergeyevich Gorbachev) γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1931 σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022, σε νοσοκομείο της Μόσχας, ύστερα από πολλά προβλήματα υγείας.
Υπήρξε μια αντιφατική προσωπικότητα μιας και συνέδεσε το όνομά του με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και με τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.
***
Ας δούμε εδώ κάποιες από τις δηλώσεις του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης που έγραψαν Ιστορία:
ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ. «Αυτό είναι άλλο ένα χτύπημα της καμπάνας, μια νέα τρομερή προειδοποίηση ότι στην πυρηνική εποχή χρειάζεται νέα πολιτική σκέψη και απαιτούνται νέες πολιτικές». Στις 14 Μαΐου 1986 η πρώτη από τις δημόσιες δηλώσεις του στη σοβιετική τηλεόραση για το δυστύχημα στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία αν και το πυρηνικό δυστύχημα είχε συμβεί στις 26 Απριλίου 1986.
ΜΟΣΧΑ. «Κάποια στιγμή, η χώρα άρχισε να χάνει την ορμή της, οι δυσκολίες και τα ανεπίλυτα προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται, εμφανίστηκαν στοιχεία βαλτώματος και άλλα φαινόμενα ξένα στον σοσιαλισμό. Κι αυτό έπληξε σκληρά την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτισμική και την πνευματική ζωή». Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Ιανουάριος 1987.
ΡΗΓΚΑΝ. «Για τους πάντες, και πάνω απ’ όλα για τις δύο μεγάλες δυνάμεις μας, η συμφωνία το κείμενο της οποίας είναι πάνω στο τραπέζι προσφέρει, επιτέλους, τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουμε τον δρόμο που οδηγεί μακριά από την απειλή της καταστροφής. Είναι καθήκον μας να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μαζί προς έναν κόσμο απαλλαγμένο από τα πυρηνικά όπλα, που θα είναι καλύτερος για τα παιδιά και για τα εγγόνια μας και τα δικά τους παιδιά και τα δικά τους εγγόνια». Στην τελετή υπογραφής της INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) με τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν, την 8η Δεκεμβρίου 1987, στην Ουάσιγκτον.
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ. «Αποδέχομαι το βραβείο όχι προσωπικά, αλλά ως αναγνώριση της μεγάλης αξίας και της τεράστιας σημασίας της σημαντικής αποστολής που ονομάζουμε “περεστρόικα” για τη μοίρα όλου του κόσμου». Δηλώσεις μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, την 15η Οκτωβρίου 1990.
ΜΟΣΧΑ. «Η μοίρα το θέλησε πως όταν έγινα αρχηγός του κράτους, ήταν ήδη πασιφανές πως κάτι πήγαινε στραβά σε αυτή τη χώρα. Είχαμε αφθονία στα πάντα: γη, πετρέλαιο, αέριο και άλλους φυσικούς πόρους, κι ο Θεός μας προίκισε με ευφυΐα και ταλέντο – και παρ’ όλ’ αυτά ζούσαμε πολύ χειρότερα από τον κόσμο σε άλλες βιομηχανικές χώρες και το χάσμα διαρκώς μεγάλωνε. Ποτέ δεν μετάνιωσα που δεν χρησιμοποίησα τη θέση μου του Γενικού Γραμματέα απλά για να ‘βασιλέψω’ για μερικά χρόνια. Εγκαταλείπω το αξίωμά μου με ανησυχία – αλλά και με ελπίδα, με πίστη σε εσάς, στη σοφία σας και στην πνευματική σας δύναμη». Τελευταία ομιλία με την ιδιότητα του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, την 25η Δεκεμβρίου 1991.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Είχαμε στο Ανατολικό Βερολίνο μισό εκατομμύριο άνδρες, οπλισμένους μέχρι τα δόντια. Αν τους δίναμε διαταγή να εμποδίσουν την πτώση του Τείχους, θα ήταν λάθος επειδή θα οδηγούσε σε καταστροφή. Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Συνέντευξη στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, 2009.
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. «Όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να σταματήσουν το ταχύτερο οι εχθροπραξίες και να αρχίσουν άμεσα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο στον κόσμο από τις ανθρώπινες ζωές». Ανακοίνωση του Ιδρύματος Γκορμπατσόφ, την 26η Φεβρουαρίου 2022.