24 Μαΐου 1998. «Μια μέρα» με ένα βραβείο στις Κάννες που διαρκεί για «Μια αιωνιότητα»

«Μια αιωνιότητα και μια μέρα»: O Αλέξανδρος, ένας μεσόκοπος συγγραφέας, ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Από το ποίημα λείπουν λέξεις, κι ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει, να τις αγοράσει, όπως έκανε για τις δικές του λέξεις κι ο Σολωμός. Τούτες οι λέξεις μπαίνουν στο παζλ της συμπλήρωσης του ημιτελούς αριστουργήματος, για να στοιχειώσουν και τη ζωή τού Αλέξανδρου. Αποπειράται να συγκεντρώσει, να αγοράσει λέξεις για να συμπληρώσει το ατελές έργο του ποιητή. Όμως οι δυνάμεις του έχουν εξαντληθεί, κι ο ίδιος βαδίζει προς το θάνατο. O χρόνος που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Αποχαιρετά τους κοντινούς του ανθρώπους, λίγο πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και το θάνατο. Μόνο μία κίνηση υπάρχει ακόμα: μια τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών. Θα πάρει στο αυτοκίνητό του αυτό το αγοράκι από την Αλβανία, το οποίο καταδιώκεται από την αστυνομία. Ο συγγραφέας θα γίνει προστάτης του και θα το σώσει από κυκλώματα σωματέμπορων. Μαζί θα περιπλανηθούν στους δρόμους της πόλης. Προσκολλάται σ’ αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρηση» και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του, ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει…

 

***

 

Τετάρτη, 27 Μαΐου 1998. Η επιστροφή του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην Αθήνα με τον Χρυσό Φοίνικα.

 

 

24 Μαΐου 1998. Μια ημέρα με χρυσά γράμματα για τον ελληνικό κινηματογράφο. Μια ημέρα με «Χρυσό Φοίνικα» στις Κάννες για τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. Μια ημέρα που πάντα τη θυμόμαστε.

 

***

 

 

 

Πρωτότυπος Τίτλος της ταινίας: «Μια αιωνιότητα και μία μέρα».

Ξένος τίτλος: «Eternite et un jour» και «Eternity and a day».
Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Paradis Films, Intermedias S.A., La Sept Cinema, CANAL +, Classic SRL, Istituto Luce, WDR&ARTE, με την υποστήριξη του Eurimages.
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία.
Χρονιά Παραγωγής: 1998
Σκηνοθέτης: Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Είδος: Μεγάλου μήκους, Περιπέτεια, Κοινωνική, Ψυχολογική.
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τονίνο Γκουέρα, Πέτρος Μάρκαρης.
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης, Ανδρέας Σινάνος
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Ηχολήπτης: Νίκος Παπαδημητρίου
Σκηνογράφος: Γιώργος Ζιάκας, Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Ενδυματολόγος: Γιώργος Πάτσας
Μουσική Σύνθεση: Ελένη Καραΐνδρου
Μηχανικός Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Διευθυντής Παραγωγής: Λευτέρης Χαρωνίτης, Νίκος Σέκερης

 

Ο Μπρούνο Γκαντζ (ως Αλέξανδρος) με τον Αχιλλέα Σκεύη, στον ρόλο του μικρού των φαναριών.

 

 

Παίζουν: Μπρούνο Γκαντζ (Αλέξανδρος), Ιζαμπέλ Ρενό (Άννα), Φαμπρίτζιο Μπεντιβόλιο (ποιητής), Αχιλλέας Σκεύης, (μικρός των φαναριών), Δέσποινα Μπεμπεδέλη (μητέρα), Ίρις Χατζηαντωνίου (κόρη), Ελένη Γερασιμίδου (οικονόμος), Νίκος Κούρος (θείος), Αλεξάνδρα Λαδικού (μητέρα Άννας), Αλέκος Oυδινότης (πατέρας Άννας), Βασίλης Σεϊμένης (γαμπρός Αλέξανδρου), Νίκος Κολοβός, Μιχάλης Γιαννάτος, Μαρία Σαλτίρη, Γιάννης Μόχλας, Βασιλεία Καβούκα, Θόδωρος Τσαλουχίδης, Ευθύμης Παππάς, Θέμης Γουσούλης, Γιώργος Χάλαρης, Γιώργος Ποπόφ, Ηλίας Νικολαΐδης, Γιάννης Μήτσου, Αργύρης Κεσόγλου, Μαλένα Γιαννακίδου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Λάζαρος Ανδρέου, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Μαρία Κοσκινά, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Ρόνυ Γιάνναρη, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Τάνια Παλαιολόγου, Μάκης Παππάς, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Γιάννης Καραβίνης, Μέλπω Λεκατσά, Πέτρος Μάρκαρης, Λεωνίδας Βαρδαρός, Ασημάκης Αλεξίου.

Ο Πέτρος Φυσσούν «δανείζει» τη φωνή του στον Μπρούνο Γκαντζ και η Πέμυ Ζούνη στην Ιζαμπέλ Ρενό.
Διάρκεια: 137 λεπτά

 

***

 

 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στις Κάννες:

-Το 1977 με την ταινία «Οι Κυνηγοί».
-Το 1984: «Ταξίδι στα Κύθηρα» (Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο FIPRESCI)
-Το 1991: «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού».
-Το 1995: «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο FIPRESCI)
-Το 1998: «Μια Αιωνιότητα και μία μέρα» (Χρυσός Φοίνικας)

 

***

 

Στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1998: Βραβείο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ελένη Γερασιμίδου), Σκηνογραφίας, Μουσικής και Ενδυματολογίας.

 

***

 

ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ” Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΣΚΕΥΗ ΣΤΟ CATISART