13.3 C
Athens
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Με τις Ραψωδίες Ν, Ξ και Ο, συνεχίζεται από το ΚΘΒΕ η Οδύσσεια του Ομήρου

 

Με τρεις νέες ενότητες, τις Ραψωδίες Ν, Ξ και Ο, το ΚΘΒΕ συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα τη δραματοποιημένη διαδικτυακή ιστόρηση της Οδύσσειας.

«Εδώ στου δρόμου τα μισά» θα μπορούσε να τιτλοφορούνταν η 13η Ραψωδία της Οδύσσειας με την οποία το ΚΘΒΕ ανοίγει για μια ακόμη εβδομάδα διαδικτυακή αυλαία απ’ την ιστοσελίδα και τα podcast για το Ομηρικό Έπος όπως το μετέφρασε ο Δημήτρης Μαρωνίτης και σκηνοθετήθηκε απ’ την Έφη Δρόσου, μιας και βρισκόμαστε στη μέση ακριβώς της ιστορίας. Ο κύκλος του νόστου κλείνει με την επιστροφή του ήρωα στα πάτρια και μπροστά ξανοίγονται τα πάθη της Ιθάκης και ο «πόλεμος εντός», προκειμένου να κατακτήσει εκ νέου την Πηνελόπη και τους οικείους του, το σπιτικό και τους φίλους και ν’ αναμετρηθεί με μνηστήρες, εχθρούς, θεούς και δαίμονες που τον αντιμάχονται.

*Η Ραψωδία Ν είναι διαθέσιμη από 01/02, η Ραψωδία Ξ από 03/02 και η Ραψωδία Ο από 05/02/2021.

Ραψωδία Ν
Ὀδυσσέως ἀπόπλους παρὰ Φαιάκων καὶ ἄφιξις εἰς Ἰθάκην

Ο Οδυσσέας τελείωσε την αφήγησή του και όλοι στέκονταν μαγεμένοι και βουβοί. Την επόμενη μέρα, οι Φαίακες βοήθησαν να μεταφερθούν τα δώρα και οι προμήθειες σε ένα καράβι. Έκαναν σπονδές στους θεούς και ακολούθησε ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα. Μετά από ολονύκτιο ταξίδι, την αυγή έφτασαν στην Ιθάκη. Απίθωσαν τον κοιμισμένο Οδυσσέα στην άμμο και ξεφόρτωσαν τα δώρα. Ο Ποσειδώνας, όμως, ζήτησε από τον Δία να του επιτρέψει να εκδικηθεί τους Φαίακες, που βοήθησαν τον Οδυσσέα να επιστρέψει γρήγορα και με τιμές στην πατρίδα. Έτσι, δίνει μια με την παλάμη του και μαρμαρώνει το καράβι των Φαιάκων, τη στιγμή που πλησίαζε στη Σχερία. Ετοιμαζόταν να υψώσει βουνό ψηλό γύρω από την πόλη. Όμως ο Αλκίνοος, βλέποντας το πετρωμένο καράβι, θυμήθηκε τις παλιές μαντείες του πατέρα του. Διέταξε τους Φαίακες στο εξής να μην ξεπροβοδίσουν κανέναν ξένο και να σφάξουν προς τιμήν του Ποσειδώνα δώδεκα ταύρους. Πίστευε ότι μόνο έτσι θα κατευνάσουν τον θεό. Η θεά Αθηνά πάλι, έσπευσε να προστατεύσει τον Οδυσσέα και τον τύλιξε με ομίχλη. Όταν εκείνος ξυπνά, δεν αναγνωρίζει ότι βρίσκεται στην Ιθάκη. Τότε εμφανίζεται μπροστά του η θεά και τον προετοιμάζει για αυτά που τον περιμένουν. Τον βοηθά να κρύψει τα δώρα των Φαιάκων και μεταμορφώνει τον ίδιο σε ζητιάνο. Ύστερα, τον συμβουλεύει να πάει στον Εύμαιο, τον χοιροβοσκό του. Η ίδια θα φρόντιζε να επιστρέψει ο γιος του, ο Τηλέμαχος, από τη Σπάρτη.

 

 

Ραψωδία Ξ
Ὀδυσσέως πρὸς Εὔμαιον ὁμιλία

Ο Οδυσσέας κατευθύνεται προς την καλύβα του Εύμαιου, όπως τον συμβούλεψε η θεά Αθηνά. Εκείνος, αφού του πρόσφερε φαγητό, του εκμυστηρεύτηκε όλα όσα του βάραιναν την καρδιά. Του μίλησε για τους μνηστήρες, που τρώνε τα πρόβατα και πίνουν το κρασί του αφέντη του αλόγιστα, χωρίς ούτε μια προσφορά στους θεούς. Για τους ξένους, που έρχονται να δώσουν ψεύτικες πληροφορίες για την τύχη του αφέντη του, ζητώντας ανταλλάγματα. Για την Πηνελόπη και τον Λαέρτη, που περιμένουν ακόμα την επιστροφή του Οδυσσέα. Για τον Τηλέμαχο, που πήγε στην Πύλο να μάθει για τον πατέρα του και οι μνηστήρες του έστησαν ενέδρα. Ο Οδυσσέας δεν υπέκυψε μπροστά στην αγάπη που έδειξε ο χοιροβοσκός. Συνέχισε να κρύβει την ταυτότητά του και του είπε ότι είναι ο Κάστορας, ο γιος το Ιλάκου, από την Κρήτη. Αφού του αφηγήθηκε μια ψεύτικη ιστορία για το πώς έφτασε στην Ιθάκη, του έδωσε πληροφορίες και για τον Οδυσσέα. Όταν μαζεύτηκαν οι υπόλοιποι βοσκοί, έσφαξαν έναν χοίρο, έφαγαν και πήγαν να πλαγιάσουν. Ο μεταμφιεσμένος Οδυσσέας, θέλοντας να εξασφαλίσει τη διανυκτέρευσή του εκεί, τους αφηγήθηκε μια ιστορία, για το πώς ο Οδυσσέας του βρήκε κάτι να προφυλαχτεί από το κρύο, όταν ήταν μαζί έξω από το κάστρο της Τροίας. Ο Εύμαιος, αφού έστρωσε τομάρια και έβαλε τον Οδυσσέα να ξαπλώσει, τον σκέπασε με μια χλαίνη κι έφυγε να φροντίσει τα ζώα, καθώς έξω μαινόταν καταιγίδα.

 

 

Ραψωδία Ο
Τηλεμάχου πρὸς Εὔμαιον ἄφιξις

Η Αθηνά βρήκε τον Τηλέμαχο στο παλάτι του Μενέλαου και παρουσιάστηκε μπροστά του, αιφνιδιάζοντάς τον. Τον συμβούλεψε να επιστρέψει στην Ιθάκη, όχι μόνο γιατί το βιος του κινδυνεύει αλλά και γιατί τα αδέλφια και ο πατέρας της Πηνελόπης την παρακινούν να παντρευτεί τον Ευρύμαχο. Του αποκάλυψε πως οι μνηστήρες, του έχουν στήσει ενέδρα και τον προέτρεψε μόλις φτάσει στην Ιθάκη, πρώτα να πάει μόνος του στον Εύμαιο. Έτσι, μόλις χάραξε ο Τηλέμαχος ειδοποίησε τον Μενέλαο πως έπρεπε να φύγει. Ο Μενέλαος διέταξε να ετοιμάσουν δείπνο και, μαζί με την Ελένη, του προσέφεραν πολύτιμα δώρα. Ξεκίνησε τον δρόμο της επιστροφής μαζί με τον Πεισίστρατο και αφού διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο σπίτι του Διοκλή, την άλλη μέρα έφτασαν στην Πύλο. Αποχαιρέτησε τότε τον Πεισίστρατο και ξεκίνησε βιαστικά να φύγει. Όμως τον σταμάτησε ο μάντης Θεοκλύμενος και του ζήτησε να τον πάρει μαζί τους στο καράβι. Στο μεταξύ, ο Οδυσσέας μεταμφιεσμένος ακόμα, ζήτησε από τον Εύμαιο να τον βοηθήσει να πάει στην πόλη να γίνει υπηρέτης στο παλάτι. Ο Εύμαιος τον αποθάρρυνε και του είπε να μείνει μαζί τους μέχρι να επιστρέψει ο Οδυσσέας. Έπειτα, μετά από παρακίνηση του Οδυσσέα, άρχισε να του εξιστορεί τη ζωή του. Την ίδια ώρα, πλησίαζε στην πατρίδα και το καράβι του Τηλέμαχου κι ο ίδιος, αφού κανόνισε τη διαμονή του μάντη, διέταξε τους άντρες να συνεχίσουν για το λιμάνι. Μόλις έφτασαν, ξεκίνησε για την καλύβα του Εύμαιου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Συντονισμός: Έφη Δρόσου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης
Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα), Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)
Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου
Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΡΑΨΩΔΙΑ Ν
Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης
Αλκίνοος: Νίκος Κολοβός
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης
Ποσειδών: Βασίλης Σπυρόπουλος
Δίας: Έφη Δρόσου
Φαίακας: Θανάσης Δισλής
Αθηνά: Λίλιαν Παλάντζα

ΡΑΨΩΔΙΑ Ξ
Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης
Εύμαιος: Γιάννης Καραμφίλης
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης

ΡΑΨΩΔΙΑ Ο
Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης
Αθηνά: Λίλιαν Παλάντζα
Τηλέμαχος: Βασίλης Τρυφουλτσάνης
Πεισίστρατος: Νίκος Κουσούλης
Μενέλαος: Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Ελένη: Ευανθία Σωφρονίδου
Θεοκλύμενος: Δημήτρης Διακοσάββας
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης
Εύμαιος: Γιάννης Καραμφίλης
Πειραίος: Έφη Δρόσου
Φοίνισσα: Νεφέλη Ανθοπούλου

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -