32.9 C
Athens
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Με «Θεία Κωμωδία» και «Pietà» ξεκινά το «Athens Suitcase Theatre Festival 2018» στο Olvio

 

Δυναμική η πρεμιέρα του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας «Athens Suitcase Theatre Festival». Την «Pieta» και τη «Θεία Κωμωδία» επέλεξε η Καλλιτεχνική Εταιρεία Labillusions, σε συνεργασία με το Θέατρο Olvio για το ξεκίνημα.
Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει από το Σάββατο 15 έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018.

***

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

21:00 | Τελετή Έναρξης / Δωρεάν είσοδος
21:30 | Θεία Κωμωδία – Πέτρος Σκαρμέας / Δωρεάν
22:00 | Pietà – Chromatic Sequence

*

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου

21:30 | Pietà – Chromatic Sequence

***

Ο Πέτρος Σκαρμέας, στη “Θεία κωμωδία”.

 

Θεία Κωμωδία

Πέτρος Σκαρμέας

(εκτός διαγωνιστικού μέρους)

διάρκεια Παράτασης 17’

*

Ο άνθρωπος πέρα από τους έκδηλους ηγέτες που ανακηρύσσει στη ζωή του, τους επιδιώκει ή τους ανέχεται ή τους θρέφει ακόμα και στις προσωπικές του σχέσεις. Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε «Ηγέτες της καθημερινότητάς του». Αναζητά τον πατέρα που δεν είχε, τον μέντορα, το είδωλο των πλαστών φιλοδοξιών του, τον καθοδηγητή των ανεπαρκειών του. Εκεί δημιουργείται η αφετηρία υποδούλωσης πνεύματος και σώματος. Πάνω σ’ αυτή τη σκέψη άρχισε να γράφεται ο μονόλογος «Θεία Κωμωδία» στηριζόμενος στα γεγονότα της ζωής του Χριστού και των «μαθητών» του. Μια μυθοπλασία πάνω σε μια άλλη μυθοπλασία. Η ίδια ιστορία από άλλη οπτική γωνία… η οπτική αλλάζει οπότε αλλάζουν τα ερωτήματα και τα νοήματα αυτού του μύθου. Η αναζήτηση των απόκρυφων ευαγγελίων ισχυροποίησε και βοήθησε τη σύνθεση αυτού του κειμένου.
Πιστεύω σ’ έναν Θεό, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητή σκλαβιάς και πολέμου.

*

Ο Πέτρος Σκαρμέας είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών) καθώς και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Ίασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου (επιτυχών στις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού). Έχει παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων πάνω στο θέατρο ενηλίκων όσο και παιδιών με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, Νίκο Καραγέωργο, Θωμά Μοσχόπουλο, Ελένη Σκότη, Richard Nieoczym, Περικλή Μουστάκη, Φρόσω Κόρρου και Ακύλλα Καραζήση. Το 2008 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Νίκου Καραγεώργου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην παράσταση «Με Τη Σιωπή» που πρωταγωνίστησε η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε παραστάσεις στο Θέατρο Rabbithole, στο θέατρο Άρτι και στο Θέατρο Cartel. Το 2015 ίδρυσε την ομάδα θεατρικών παιδικών παραστάσεων «Ο Μαγικός Λωτός» σκηνοθετώντας και διασκευάζοντας για παιδιά τις παραστάσεις «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, καθώς και το «Νησί Των Συναισθημάτων» του Χόρχε Μπουκάι. Από το 2016 εργάζεται ως θεατρολόγος (νηπιαγωγείου – δημοτικού) στα εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Σχολή Αυγουλέα – Λιναρδάτου.

Το 2007 πρωταγωνίστησε στη μικρού μήκους ταινία «Μαργαρίτα», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πιλάβη (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας) και στην ταινία «Queue», σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου.

 

***

 

Η Εβελίνα Αραπίδη, στην Pieta.

 

«Pietà»
Chromatic Sequence
Διάρκεια Παράστασης 50’

 

*

 

Pietà – μια παράσταση που πραγματεύεται την απώλεια. Αυτό το βαθύ, ριζικό συναίσθημα που βιώνεται όταν ο άνθρωπος χάνει τον άνθρωπο, τη ζωή, την αξιοπρέπεια.
Μέσα από μια παλλόμενη, αγαλμάτινη ακινησία δύο ερμηνεύτριες (μια ηθοποιός και μια σοπράνο) αποτυπώνουν τρεις βιβλικές γυναικείες μορφές. Οι μορφές αυτές κραυγάζουν, ψιθυρίζουν και τραγουδούν τη ζωή τους όπως την έζησαν και την έχασαν συνδυάζοντας το συμβολικό τους λόγο με ιστορίες που ακούγονται off και αναβλύζουν από το αίμα και την άβυσσο του 20ου αιώνα (Άουσβιτς, Αμμόχωστος, Νανκίν) – μια ζωή σκληρή, απρόβλεπτη, εφιαλτική, μοναδική. Τα σύμβολα άλλωστε γεννιούνται από την πραγματικότητα.
Pietà – μια παράσταση εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Μικελάντζελο, και τις διδαχές των μεγάλων μυστών. Πάντα η Τέχνη και το Θείο, με αφορμή τον άφατο πόνο, μιλούν για τον Εαυτό, για την Ύπαρξη μακριά και πέρα από κάθε δόγμα, θεωρία ή άποψη.
Pietà σημαίνει Έλεος. Αυτό το είδος του ελέους που Τρυπά, Ξεσκίζει, Ανοίγει τα μάτια, Βλέπει.

 

*

 

Η Εβελίνα Αραπίδη (αριστερά) και η Μάιρα Μηλολιδάκη, στην Pieta.

 

Η Pietà αποτελεί το πρώτο μέρος του τρίπτυχου «Pietà – Verità – Libertà», που στο σύνολό του εξερευνά την αιώνια αναζήτησηη της μιας αλήθειας που οδηγεί τον άνθρωπο στην ελευθερία.

*

Συντελεστές

Κείμενο, Σκηνοθεσία, Μουσική: Γιώργος Στεφανακίδης
Ερμηνεία: Εβελίνα Αραπίδη
Σοπράνο: Μάιρα Μηλολιδάκη

*

Οι Chromatic Sequence είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 2007 και έκτοτε παρουσιάζει μια σειρά πονημάτων με κύριο άξονα τη μουσική και το θέατρο. Ιδρυτής είναι ο συνθέτης – συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Στεφανακίδης. Μέσα από πρωτότυπα (στο μεγαλύτερο ποσοστό) κείμενα και μουσικές και με τη σύμπραξη καταξιωμένων καλλιτεχνών από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου η ομάδα των CS δημιουργεί παραστάσεις επιχειρώντας να επικοινωνήσει με το κοινό, τις αναζητήσεις της και να διερευνήσει ξανά τι σημαίνουν στην εποχή που όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αμφισβητούνται, αξίες παγκόσμιες και πανανθρώπινες όπως η ελευθερία, η αλήθεια, η αγάπη.
Σημείο εκκίνησης της έρευνας και κατ’ επέκταση των παραστάσεων των CS, σε συνδυασμό με τα πρωτότυπα κείμενα και την πρωτότυπη μουσική, είναι τα εκφραστικά μέσα των ερμηνευτών – performer και οι περιοχές της ερμηνείας τους. Με τα εργαλεία τους, σώμα και φωνή, εξερευνούν τα μουσικά και θεατρικά κείμενα δίνοντας στις παραστάσεις τους το μέγιστο δυναμικό τους…

 

***

 

Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Θα δοθούν 8 Βραβεία από την Επιτροπή του Φεστιβάλ που αντιστοιχούν στις παρακάτω κατηγορίες:

 

1. Καλύτερης Παράστασης.
2. Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Τιμητικό)
3. Ανδρικού Ρόλου (Τιμητικό)
4. Γυναικείου Ρόλου (Τιμητικό)
5. Βραβείο Κοινού (Τιμητικό)
6. Βραβείο Σκηνογραφίας (Τιμητικό) «χωράει σε μια βαλίτσα».
7. Βραβείο των διοργανωτών (Surprise)
8. Βραβείο θα παραλάβουν και όλοι οι θεατές που θα παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις του φεστιβάλ και αντιστοιχεί σε ελεύθερη είσοδο σε όλες τις παραστάσεις του θεάτρου Olvio, για την περίοδο 2018-2019.

 

***

 

Η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη στην Pieta.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7
Βοτανικός, ΤΚ. 11855
Σταθμός μετρό Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 210 3414118, ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00 – 21:00
www.olviotheater.gr
FACEBOOK PAGE: Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας / Athens Suitcase Festival

***

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ VIVA.GR

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Προπώληση 9 ευρώ, Φοιτητές – άνεργοι – ΑΜΕΑ 8 ευρώ.

***

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χατζηπαπάς
Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Οργάνωση Παραγωγής: Καλλιτεχνική Εταιρεία Labillusions – θέατρο OLVIO

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -