37.7 C
Athens
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

«Ελευσίς 2023». Απάντηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού στον σκηνοθέτη Χρήστο Δήμα

Ο κ. Δήμας με ανάρτησή του κατηγόρησε τον κ. Μαρμαρινό ότι έβαλε «βέτο» στην παράστασή του «Στάχυα».
Απάντηση στους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα δίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Ελευσίς 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπη» Μιχαήλ Μαρμαρινός με επιστολή του.

Ο κ. Δήμας με ανάρτησή του κατηγόρησε τον κ. Μαρμαρινό ότι έβαλε «βέτο» στην παράσταση του «Στάχυα», την οποία άρχισε να προετοιμάζει με ηθοποιούς και καλλιτέχνες της Ελευσίνας μετά από πρόταση – όπως ανέφερε – του Δημάρχου Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου. «Έγινε συνάντηση με τους υπευθύνους της πολιτιστικής, έγιναν προφορικές εγκρίσεις περιμένοντας να τελειώσουν τα γραφειοκρατικά, ξεκινά η μηχανή παραγωγής των ταινιών, η σύνθεση της μουσικής, η εγγραφή των κειμένων, οι πρόβες, τα ρεπεράζ”, αναφέρει ο κ. Δήμας στην ανάρτησή του. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «μαθαίνω ξαφνικά ότι έχει μπει βέτο από Μαρμαρινό εναντίον μου και εναντίον της συγκεκριμένης παράστασης» και ότι έγινε πρόταση από τον κ. Οικονόμου «να βρεθεί λύση η οποία να παρακάμπτει την υπογραφή του αλλά μαζί δυστυχώς και κάμποσα πρωτόκολλα. Η προτεινόμενη λύση θα ήταν να χωθώ σε λαγούμια μιας αμφιλεγόμενης νομιμότητας και στο ψιλομουλωχτό. Εγώ στα μουλωχτά στην πόλη μου… για να μην κακοκαρδίσουμε ποιον; Τον Μιχαήλ;».

Σε απάντηση του Οργανισμού διευκρινίζεται ότι πράγματι η συνάντηση με τον σκηνοθέτη έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου για τη διερεύνηση πιθανής συνεργασίας και «πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με προοπτική σχετικής συμφωνίας μετά από υποβολή περιγραφής που θα συγκεκριμενοποιεί το προτεινόμενο καλλιτεχνικό έργο και το προεκτιμώμενο κόστος».

Με τη σειρά του, ο κ. Μαρμαρινός σε επιστολή του σημειώνει ότι «ουδέποτε υπήρξε απόφαση απόρριψης πρότασης του κ. Δήμα, καθώς ούτε εγώ ως Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής ούτε κανείς από τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση λάβαμε ποτέ οποιαδήποτε γραπτή πρόταση του καλλιτέχνη μετά την εν λόγω συνάντηση» και προσθέτει ότι «ο κ. Δήμας με υβριστικό και αγοραίο τρόπο δημιουργεί εντυπώσεις και ψευδώς αναφέρει -και με τη γνωστή μέθοδο της αόριστης διαβολής και παραπλάνησης προς το κοινό του μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης- ότι η πρότασή του δεν προχώρησε κατόπιν σχετικής απόφασης/παρέμβασης του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή, δηλαδή δικής μου. Αυτό, όπως σαφώς εμφαίνεται και από τα ανωτέρω, δεν συνέβη ποτέ».

***

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Μιχαήλ Μαρμαρινού:

***

«Με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της επίσημης Ανακοίνωσης της 2023 Ελευσίς, που εστάλη 1 Σεπτεμβρίου, θα ήθελα να αποκατασταθεί η ήδη τραυματισμένη αλήθεια αναφορικά με όσα αναφέρονται στην με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2023 ανάρτηση σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης από τον κ. Χρήστο Δήμα. Ο κ. Δήμας αναφέρει μία σειρά από ψευδή γεγονότα, που αφού καταφέρεται κατηγορώντας ευθέως και συχνά με υβριστικό τρόπο την Εταιρεία 2023 Ελευσίς για μια ακόμη φορά, (τώρα τον ίδιο τον Δήμαρχο Ελευσίνας, κ. Αργύρη Οικονόμου αλλά και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, κ. Νανά Σπυροπούλου), καταφέρεται εναντίον μου ως Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή ψευδόμενος. Συγκεκριμένα, οι ακραία ψευδείς ισχυρισμοί αφορούν στα εξής:

Μετά το Πάσχα και μετά από δική μου γραπτή παραίνεση (μάλιστα μετά από μια κάπως ελαφρότερα υβριστική ανάρτησή του πάλι με υπαινιγμούς εναντίον μου), με πρωτοβουλία του Δημάρχου και εμού του ιδίου, ο κ. Δήμας προσεκλήθη στο γραφείο του πρώτου, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας με τον Ελευσίνιο αυτόν καλλιτέχνη στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς. Μια συνάντηση την οποία προσπάθησαν όλοι να καταστήσουν εποικοδομητική.

Ουδέποτε υπήρξε απόφαση απόρριψης πρότασης του κ. Δήμα, καθώς ούτε εγώ ως Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής ούτε κανείς από τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση λάβαμε ποτέ οποιαδήποτε γραπτή πρόταση του καλλιτέχνη μετά την εν λόγω συνάντηση. Άλλωστε ποτέ δεν κατατέθηκε πρόταση στο κεντρικό email της Πολιτιστικής ([email protected]) για να πρωτοκολληθεί – όπως ορίζεται από τη νόμιμη διαδικασία. Κατά συνέπεια, ποτέ δεν έφτασε στα χέρια μου προς έγκριση οποιαδήποτε διατυπωμένη πρόταση. Ως εκ τούτου δεν έχουν διατυπωθεί ποτέ και πουθενά αντιρρήσεις.

Ο κ. Δήμας με υβριστικό και αγοραίο τρόπο δημιουργεί εντυπώσεις και ψευδώς αναφέρει -και με τη γνωστή μέθοδο της αόριστης διαβολής και παραπλάνησης προς το κοινό του μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης- ότι η πρότασή του δεν προχώρησε κατόπιν σχετικής απόφασης/παρέμβασης του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή, δηλαδή δικής μου. Αυτό, όπως σαφώς εμφαίνεται και από τα ανωτέρω, δεν συνέβη ποτέ.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Δήμα περί αμφίβολων διαδικασιών, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ως Δημοτική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου, όπως έχει ήδη απαντηθεί από το πρόσφατο σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας, οφείλει να δρα στα πλαίσια νομιμότητας και διαφάνειας και να ακολουθεί πιστά τις απαιτούμενες -συχνά χρονοβόρες- γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Αυτονοήτως, όπως επίσης έχει ήδη αναφερθεί, η εταιρεία ελέγχεται από ορκωτούς και εσωτερικούς ελεγκτές, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς ακολουθεί νομικές και διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες με κανέναν τρόπο δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν.

Βάσει των παραπάνω αδιαμφισβήτητων γεγονότων, ζητώ από τον κ. Δήμα να άρει την ανάρτησή του, να ανακαλέσει το περιεχόμενό της και να αποκαταστήσει την αλήθεια, ενώ από εδώ και πέρα επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.

ΥΓ. Σχετικά με το ανερυθρίαστο «δάνειο» στο τέλος της ανάρτησης του κ. Δήμα, του βαθιά συναισθηματικού τέλους του έργου «Αγέλαστος Πέτρα» -που απροκάλυπτα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για ίδια σκοπιμότητα, εμπλέκοντας αθώους από το γεγονός Ελευσίνιους και στοχεύοντας στο συναίσθημά τους- θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι στις τόσες συγγνώμες που καταγράφει, ξέχασε μία – ίσως τη σοβαρότερη: Συγγνώμη Φίλιππε, για την κατάχρηση του βαθιά αληθινού και συναισθηματικού τέλους της ταινίας σου για λόγους προφανούς σκοπιμότητας.

Και κάτι τελευταίο: για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Δήμας σε αυτή του τη γεμάτη «πολιτισμό» ανάρτηση, δεν θα γίνει κανένα σχόλιο. Αφήνεται στην κρίση σας.

Δική του η επιλογή, δικό του και το δηλητήριο».

Πηγή: «Καθημερινή»

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -