Μαρία – Νεφέλη Δούκα: Το κίνημα #metoo να γίνει καθημερινή σταθερά

Με αφορμή αυτή τη δύσκολη – από κάθε άποψη – χρονιά, το Catisart.gr δίνει τον λόγο σε καλλιτέχνες και δημιουργούς που μιλούν για όσα έχασαν, για όσα κέρδισαν και για όσα περιμένουν.
Μας μιλούν για θέματα που τους ενόχλησαν ή τους συγκίνησαν, για γεγονότα που τους πίκραναν, τους εξόργισαν ή τους έδωσαν χαρά.
Εκμυστηρεύονται – εξομολογούνται τις απογοητεύσεις ή τις ελπίδες τους και τέλος εκθέτουν διαφωνίες, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις…

Γράφει η Μαρία – Νεφέλη Δούκα

ΕΧΑΣΑ…

Θα πω πως χάσαμε και θρηνούμε τόσα θύματα, τόσες γυναίκες και κορίτσια, αφανείς ηρωίδες της προσωπικής τους τραγωδίας και εφιάλτη που ζούσαν, και δεν ήμασταν κοντά να τις υπερασπιστούμε από το έρεβος της πατριαρχίας. Αυτές που μάθαμε και αυτές που δε μάθαμε και δε θα μάθουμε ποτέ. Χάνουμε τις αδελφές μας, τις μητέρες, τις κόρες μας, χάνουμε την ελπίδα και το φως. Χάνεται ο κόσμος, κι όμως κανείς δεν κάνει τίποτα.

ΚΕΡΔΙΣΑ…

Κέρδισα ανθρώπους που στη δύσκολη αυτή χρονιά είχαν πολύτιμη παρουσία στη ζωή μου. Καλλιτέχνες με όλη την έννοια της λέξης, φίλοι και συνταξιδιώτες στον ενθουσιασμό και στις αγωνίες, με ανιδιοτελή αγάπη. Είναι σπάνια χαρακτηριστικά στο στίβο του χώρου. Κερδίσαμε επίσης μια μάχη απέναντι στο σκοτάδι και μύρισε αέρας δικαιοσύνης. Οι ένοχοι αρχίζουν πια να «επιπλέουν» και να πέφτει φως σε αυτό το μαύρο βυθό που στοιβάζονταν εγκλήματα για πολύ καιρό. Χαιρετισμός και υπόκλιση στους ανθρώπους που βρήκαν τη δύναμη να σπάσουν την επώδυνη σιωπή τους έπειτα από χρόνια τρομοκρατίας και απειλών που δέχονταν.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ…

Περιμένω αυτή τη χρονιά να ανθίσουμε και να αναταθούμε ύστερα από τόσες ματαιώσεις λόγω του κόβιντ. Η καλλιτεχνική ζωή να ανασάνει επιτέλους φυσιολογικά, ο κόσμος να γυρίσει στις δουλειές του και οι άνθρωποι να βρουν τη γαλήνη τους ύστερα από τέτοια δύσκολη αναμέτρηση με την υγεία και την ψυχή τους. Περιμένω το κίνημα του #metoo να γίνει καθημερινή σταθερά και να παλέψουμε δυνατότερα το έρεβος.

***

Τη Μαρία – Νεφέλη Δούκα μπορούμε να την δούμε:

*Στα «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη που συνεχίζονται για 3η χρονιά στο «Μικρό Χορν» από Τετάρτη έως Κυριακή.

Μια γυναίκα ταράζει τη ρουτίνα στα «Αξύριστα Πηγούνια»

*Επίσης, για πολύ περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο «Rabbithole», στην παράσταση «Οι δολοφόνοι» του Έρνεστ Χέμινγουέι, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίμωνα τα Δευτερότριτα στις 21.30.

«Οι δολοφόνοι» σε μια απρόσμενη συνάντηση στο Rabbithole