«Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ», αλλά όλοι όσοι έρχονται στο «Επί Κολωνώ» μας υπεραγαπούν. Και τις δύο…

Του Παναγιώτη Μήλα

Ο κανόνας λέει πως οι κόρες αγαπούν τις μαμάδες τους. Όμως εδώ έχουμε μια εξαίρεση που φωνάζει και λέει: «Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ».  Άρα αυτή η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Όμως αυτό δεν ισχύει και με όσους πηγαίνουν στο Black Box του Θεάτρου Επί Κολωνώ για να παρακολουθήσουν την παράσταση που σκηνοθέτησε ο Θανάσης Χαλκιάς, σε κείμενο της Μαργαρίτας Φρανέλη και με την ερμηνεία της Ηλέκτρας Γεννατά και της Μαρίας Θρασυβουλίδη. Όλοι οι θεατές μόλις βγαίνουν δηλώνουν πως υπεραγαπούν αυτό το δίδυμο μαμάς και κόρης…

 

 

Από την πρώτη παράγραφο σάς είπα τη γνώμη μου για το έργο «Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ». Εξάλλου η ευθεία οδός είναι η καλύτερη πάσης τεθλασμένης.

-Ναι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο της Μαργαρίτας Φρανέλη. Τρυφερό, διεισδυτικό, με χιούμορ αλλά και με τραγικές αποχρώσεις. Ένα ταξίδι στο χρόνο, σε καίριες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Γνωριμία με πρόσωπα και καταστάσεις. Υπενθύμιση στιγμών μοναδικών, σαν να ξεφυλλίζουμε – κρυφά – το προσωπικό ημερολόγιο της πρωταγωνίστριας.

-Ναι. Τα σκηνικά-κοστούμια, από τη Γεωργία Μπούρδα, έχουν κάτι το εξαιρετικά ρομαντικό. Αν και κάποια στιγμή «σε πνίγουν» αφού είναι πολυάριθμα, εν τέλει αποδεικνύεται πόσο χρήσιμα και πόσο σωστά έχουν επιλεγεί ώστε να παίξουν τον δικό τους ουσιαστικό ρόλο στην παράσταση. Δεν χορταίνεις τα τα χαζεύεις ένα προς ένα…

-Ναι. Η μουσική που έγραψε ο Κώστας Βόμβολος, κατάφερε να είναι συμπληρωματική στο κείμενο χωρίς να έχει την πρόθεση να το ξεπεράσει. Όλα με μέτρο αλλά άκρως εντυπωσιακά.

-Ναι. Η επιμέλεια κίνησης, από την Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, στον μικρό χώρο του Black Box, έδωσε άλλη διάσταση στην παράσταση. Την «άπλωσε»…

-Ναι. Ο σχεδιασμός των φωτισμών από την Ελίζα Αλεξανδροπούλου, πρόσθεσε στοιχεία μαγείας στην εξέλιξη του έργου.

 

 

-Ναι. Οι ερμηνείες της Ηλέκτρας Γεννατά και της Μαρίας Θρασυβουλίδη ήταν αυτές που απογείωσαν την παράσταση. Συνεχώς επί σκηνής και σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Έδωσαν ακόμη κάτι πιο πολύτιμο: Έδωσαν την ψυχή τους. Και ο λόγος τους, και οι σιωπές τους (ιδιαίτερα αυτές), και οι μορφασμοί τους «έχτισαν» ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό θεατρικό οικοδόμημα.

-Ναι. Η διασκευή-σκηνοθεσία, που υπογράφει ο Θανάσης Χαλκιάς, ήταν δουλειά μέλισσας που επιλέγει την καλύτερη γύρη από τα πιο πολύχρωμα λουλούδια. Με δεξιοτεχνία ο Χαλκιάς “έπαιξε” στην κόψη του ξυραφιού χωρίς… απώλειες.

-Ναι σε όλα λοιπόν…

***

 

Η Εταιρεία Θεάτρου «Ναυτίλος» παρουσιάζει το έργο της Μαργαρίτας Φρανέλη «Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ», στο Black Box του θεάτρου «Επί Κολωνώ».

Λίγα λόγια για το έργο

«Οι σχέσεις μητέρας-κόρης ξετυλίγονται στον χρόνο καλύπτοντας τρεις διαφορετικές γενιές.
Η προσπάθεια να φωτιστεί το σκοτεινό παρελθόν συχνά επισκιάζει το εύθραυστο παρόν.
Πόσο μοιάζουμε με τους γονείς μας; Πώς θα αποφύγουμε τα λάθη τους; Πόσο μας ακολουθούν τα παιδικά τραύματα; Πώς να αγαπήσουμε τα παιδιά μας; Πώς να καταλάβουμε τους γονείς μας;
Το αφήγημα της Μαργαρίτας Φρανέλη (Εκδόσεις Πατάκη, 2009) πραγματεύεται άλλοτε με λυτρωτικό χιούμορ κι άλλοτε με αγωνιώδη ενδοσκόπηση το ακανθώδες ζήτημα των ενδοοικογενειακών σχέσεων που αναζητά εν τέλει τη λύση του μέσα στη θεατρική πραγματικότητα».

***

Η Ηλέκτρα Γεννατά (αριστερά) και η Μαρία Θρασυβουλίδη στο φινάλε της παράστασης εισπράττουν το χειροκρότημα των θεατών στο Black Box του Θεάτρου Επί Κολωνώ.

 

Η παράσταση που θα δούμε

«Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ»
Της Μαργαρίτας Φρανέλη

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά-κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Τεχνικός σύμβουλος: Στάθης Γαλαζούλας
Φωτογραφίες: Γιάννης Ζαφείρης
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Κωνσταντίνος Πλατής
Ερμηνεύουν: Ηλέκτρα Γεννατά, Μαρία Θρασυβουλίδη

***

Πληροφορίες

«Επί Κολωνώ»
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός
(στάση Μετρό: “Μεταξουργείο”)
Τηλέφωνο: 210-513.80.67
Παραστάσεις έως την 1η Απριλίου 2018
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Σάββατο: 21:30
Κυριακή: 19:00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 8 ευρώ
Aτέλειες: 5 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr
Διάρκεια παράστασης
80΄ χωρίς διάλειμμα