26.1 C
Athens
Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Θεατρική Ομάδα «Formicidae group»: Σε μια εποχή που αυτό που επικρατεί είναι η εικόνα, εμείς επιλέξαμε να φτιάξουμε κάτι μόνο με αυτή

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Το πιο hot promo event της πόλης. Ένας χορός από Ιnfluencers. Ένα επαναστατικό προϊόν που υπόσχεται να σβήσει κάθε ατέλεια και να προσφέρει την απόλυτα instagrammable εκδοχή του εαυτού σας. Τι θα συμβεί όμως όταν το event μας διακοπεί απότομα από ένα απροσδόκητο μήνυμα που έρχεται να αναγγείλει το τέλος των social media και μαζί το θάνατο των εικονικών μας εαυτών; Μια διαβατήρια τελετή ξεκινά… Παραστείτε μάρτυρες καθώς εξομολογούμαστε, μαρτυρούμε, μεταλαμβάνουμε σε μια σωματική performance εμπνευσμένη από το μεσαιωνικό ηθικοπλαστικό δράμα «Ο Καθένας». Ποι@ είμαστε χωρίς φίλτρο;

Ο αιώνας που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αλλαγές και εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας. Το Διαδίκτυο έχει εδραιωθεί απόλυτα στη ζωή μας και μέσω αυτού τα social media. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να «ανεβάσουν» μια φωτογραφία θέλοντας να δείξουν και να αποδείξουν ότι περνάνε καλά. Το «like» πλέον γίνεται απαραίτητο.

Έχοντας ως αφετηρία το ηθικοπλαστικό δράμα «Ο Καθένας», όπου ο Θεός ανακοινώνει στον Καθένα πως πρέπει να πεθάνει, καθώς δεν έζησε έντιμο και πιστό στις διδαχές του βίο, η Ομάδα «Formicidae group» παρουσιάζει στο Θέατρο Επί Κολωνώ έναν Χορό από Infuencers, οι οποίοι θα έχουν την ίδια μοίρα. Τους ανακοινώνεται, λοιπόν, ο ψηφιακός τους θάνατος!

Το έργο είναι μια performance για το τώρα. Και όπως …εξομολογούνται τα μέλη της ομάδας στο www.catisart.gr, «σε μια εποχή που αυτό που επικρατεί είναι η εικόνα, εμείς επιλέξαμε να φτιάξουμε κάτι μόνο με αυτή».

*

Για το 13ο Off Off Athens Theater Festival, η Ομάδα «Formicidae group» παρουσιάζει στο Θέατρο Επί Κολωνώ την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 20:15 και την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 22:00 το έργο «LINSLUS» σε σκηνοθεσία της Σταυρούλας Τσιάμη.

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

*Formicidae είναι τα μυρμήγκια στα λατινικά. Προέκυψε έπειτα από τεράστια αναζήτηση για κάτι έξυπνο, ιντριγκαδόρικο, που να σου μένει. Είχαμε ψάξει πραγματικά χίλια ονόματα. Τώρα αυτό δεν ξέρουμε αν εν τέλει είναι όλα αυτά, αλλά τα μυρμήγκια και το πώς λειτουργούν ως σύνολο συμβολίζουν κάτι όμορφο. Έτσι το κρατήσαμε!

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

*Η ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας στη δική μας περίπτωση προέκυψε ακριβώς από τη δημιουργία του “LINSLUS” (της παράστασης που ανεβάζουμε τώρα στο Off Off Festival), Είχαμε ξεκινήσει ήδη από τη σχολή να δουλεύουμε πάνω σε αυτό σε μία πολύ άγουρη μορφή του και είχαμε την ανάγκη να το επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Έτσι, αμέσως μόλις αποφοιτήσαμε, μαζευτήκαμε και πήραμε την απόφαση της δημιουργίας των Formicidae.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

*Έχουμε ζήσει μαζί τρία χρόνια Δραματικής Σχολής! Καραντίνες, διεκδικήσεις γύρω από τις σπουδές μας, απογοητεύσεις, νεύρα, κάποια γέλια! Ακόμα, είμαστε όλες από άλλες πόλεις που ξαφνικά βρέθηκαν στην Πάτρα για τη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αυτό σε ενώνει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Γίνεσαι η καθημερινότητα του άλλου, το νέο του σπίτι, η νέα του φίλη. Μιλάτε την ίδια γλώσσα.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;

*Το Off-Off Athens μας δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια διεξαγωγής του, αλλά μας γνωρίζει και όλες τις νέες ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό μαζί με εμάς. Αυτός ο διάλογος είναι ο βασικός λόγος.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

*Έχοντας ως αφετηρία το ηθικοπλαστικό δράμα «Ο Καθένας», όπου ο Θεός ανακοινώνει στον Καθένα πως πρέπει να πεθάνει, καθώς δεν έζησε έντιμο και πιστό στις διδαχές του βίο, φτιάξαμε έναν Χορό από Infuencers, οι οποίοι θα έχουν την ίδια μοίρα. Τους ανακοινώνεται, λοιπόν, ο ψηφιακός τους θάνατος! Θα πρέπει να πεθάνουν μπροστά στα μάτια του κοινού. Να θυσιαστούν! Για να φτάσουν, όμως, εξαγνισμένοι στο τέλος τους, πρέπει να περάσουν από τα στάδια που ορίζει η θρησκεία για τον εξαγνισμό: Εξομολόγηση, Μαρτύριο, Μετάληψη. Ό,τι αυτά συνεπάγονται για τον δικό μας Χορό!

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

*Σίγουρα είναι μια performance για το τώρα. Το γεγονός ότι δεν έχει καθόλου το στοιχείο της ομιλίας την καθιστά μια πρόκληση τόσο για μας όσο και για αυτόν που θα επιλέξει να έρθει να τη δει. Σε μια εποχή που αυτό που επικρατεί είναι η εικόνα, εμείς επιλέξαμε να φτιάξουμε κάτι μόνο με αυτή. Χωρίς ομιλία, οι performers αναρωτιούνται μαζί με το κοινό, αν αυτή είναι η ζωή από εδώ και πέρα, αν φτάνουμε στο τέλος της γλώσσας, αν τελικά η εικόνα είναι αρκετή για να υπερβεί το θάνατο. Σε αυτήν την performance οι θεατές είναι μάρτυρες με όλη τη σημασία της λέξης. Θα δουν, θα ακούσουν και, ίσως, χρειαστεί να μαρτυρήσουν.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

*Είναι τόσο πολλά που είναι αρκετά δύσκολο να διαλέξεις ένα. Ένα που εμάς μας έχει προβληματίσει σαν ομάδα είναι η δύναμη του repost. Κάνοντας κάτι repost στα social media έχω την ψευδαίσθηση ότι μάχομαι για αυτό. Ναι, είναι μια δύναμη που μου έχει δοθεί και είναι σημαντικό να την αξιοποιήσω, αλλά είναι πλασματική. Με όλο αυτό που έγινε τον τελευταίο καιρό, για παράδειγμα με το ΠΔ 85, νιώθαμε καλά με το γεγονός ότι κοινοποιούσαμε στα social media τις εξελίξεις, τις πορείες, τις καταλήψεις και, ίσως, πολλές φορές αυτό να μας καθησύχαζε σε τέτοιο βαθμό που να νιώθαμε σαν να πήγαμε όντως εκεί, σε μια πορεία, έξω από μια κατάληψη. Αυτό είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

*Η εποχή έφτιαξε την παράσταση! Δεν την επηρέασε απλώς! Το «LINSLUS» είναι η ανάγκη μας να μιλήσουμε για την εποχή, να την ψάξουμε, να δούμε τα όριά της, αν υπάρχουν, κι αν δεν υπάρχουν, να αναρωτηθούμε πού μπορεί αυτό να φτάσει.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

*Από την πρώτη μας επαφή με τους ανθρώπους του Off Off Festival, στην πρώτη δηλαδή συνέντευξη που κάναμε για να παρουσιάσουμε την πρότασή μας, είδαμε ανθρώπους με διάθεση να ακούσουν τι έχουν να πουν οι νέοι καλλιτέχνες. Η πηγή της δουλειάς μας είναι προβληματισμοί μας σχετικά με την κοινωνία που ζούμε και βρήκαμε ανθρώπους που έδωσαν χώρο σε αυτό.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

*Σαν άτομα που μόλις έχουμε βγει κι εμείς από τη δραματική σχολή στον έξω κόσμο, το μόνο που μπορούμε να πούμε σαν εμπειρία και όχι τόσο σαν συμβουλή, είναι πως όλα ξεκινάνε από εμάς και τα πράγματα που θα φτιάξουμε με άλλους σαν εμάς.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

*Να στηρίζετε τέτοιες ενέργειες σαν το Off Off Athens, να στηρίζετε τους νέους καλλιτέχνες βλέποντας τις δουλειές τους.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

*Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένες πάνω από το «LINSLUS». Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έρθουν κι άλλα. Όταν αρχίζεις και αποκτάς κοινούς κώδικες με μια ομάδα, κάθε επόμενο βήμα γίνεται πιο εύκολα.

Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.

*Κι εμείς ευχαριστούμε το Catisart.

Η ομάδα Formicidae group παρουσιάζει με την Σταυρούλα Τσιάμη το «Linslus» στο 13ο Off Off

Έρχεται το Off – Off Athens Theater Festival του 2023 όπως πάντα ανατρεπτικό και σε νέα τροχιά

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -