14.7 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Off Off Athens – Λευτέρης Μαργιόλας (ομάδα Shakespearians): Το θέατρο ζει εκεί όπου ασθενεί ο άνθρωπος

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Ο σκηνοθέτης της παράστασης «Πολύ κακό για τίποτα» και δημιουργός της θεατρικής ομάδας Shakespearians, Λευτέρης Μαργιόλας, απαντάει στις ερωτήσεις του catisart.gr. Μας μιλά για την ενασχόλησή του με τον Σαίξπηρ, για το θέατρο, για την παράστασή τους.

«Είναι μια αιρετική παράσταση», εξηγεί, «που ό,τι γίνεται επί σκηνής, θυμίζει πιο πολύ ένα μη ρεαλιστικό και σκοτεινό θέαμα, παρά μια συμβατική παράσταση κλασικού ρεπερτορίου με αρχή, μέση και τέλος».

«Το θέατρο ζει εκεί όπου ασθενεί ο άνθρωπος. Δεν θα με ενδιέφερε εμένα σαν θεατή να δω μια παράσταση που να μην έχει να κάνει με την εποχή που βιώνουμε», προσθέτει.

Tην Ομάδα Shakespearians απαρτίζουν επίσης οι: Γιώργος Φάκας, Ζωή Χρόνη, Αθηνά Μαμμωνά, Λυδία Τσαμασφύρα, Κριστίνα Τσιουμποτάρου, Πηνελόπη Φωτίου, Αρχοντούλα Μαρίνου, Νίκος Φραγκιουδάκης.

Το «Πολύ κακό για το τίποτα» γράφτηκε το 1598, είναι ένα πρώιμο έργο του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ που ακροβατεί εξαίσια ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα. Γιατί όμως συνεχίζει να μας αφορά αυτό το έργο; Μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι: επειδή στον άνθρωπο υπάρχει η ανάγκη για μια βαθύτερη κατανόηση του έρωτα και των διαπροσωπικών του σχέσεων. Αυτή η παράσταση έχει ως σκοπό να δείξει μερικά από τα είδη αυτών των σχέσεων που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος και που δυστυχώς δεν κατακλύζονται πάντα από θετικά συναισθήματα και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια καινούργια σκηνοθετική φόρμα που παντρεύει το κλασικό με το σύγχρονο θέατρο.

•Σάββατο 8 Ιουνίου στις 20:15 & Κυριακή 9 Ιουνίου στις 22:00

«Πολύ κακό για το τίποτα»

Συντελεστές
Θεατρική ομάδα: Shakespearian
Συγγραφέας: Γουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Μαργιόλας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Λυδία Τσαμασφύρα
Φωτογραφίες: Nikita Kunitskiy
Σκηνογραφία και ενδυματολογία: Μαρίνα Κονδάκη
Φωτισμοί: Λευτέρης Μαργιόλας
Μακιγιάζ: Βάσια Μαργιόλα
Γραφίστας: Χρήστος Γαβούρας
Ερμηνεύουν: Γιώργος Φάκας, Ζωή Χρόνη, Αθηνά Μαμμωνά, Λυδία Τσαμασφύρα, Κριστίνα Τσιουμποτάρου, Πηνελόπη Φωτίου, Αρχοντούλα Μαρίνου, Λευτέρης Μαργιόλας

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά 

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

Λευτέρης Μαργιόλας: «Shakespearians» σημαίνει σε ελληνική μετάφραση Σαιξπηρικός. Το όνομα της ομάδας λοιπόν προέκυψε έπειτα από μεγάλη αναζήτησή μας, για ένα όνομα που να εκφράζει το πάθος και την αγάπη μας για τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και τα έργα του αλλά ταυτόχρονα να είναι και ένα όνομα που να μένει εύκολα στο μυαλό του κόσμου.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

Λευτέρης Μαργιόλας: Ήθελα από πάντα να συνθέσω μια θεατρική ομάδα και να συνεργαστώ με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος και την ίδια όρεξη με μένα για καινούργιους σκηνοθετικούς και υποκριτικούς πειραματισμούς πάνω σε κλασικά κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και πιο επισταμένα πάνω σε έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Εντούτοις όταν έμαθα για το Φεστιβάλ OFF OFF ήταν το έναυσμα για να το κάνω πραγματικότητα.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Λευτέρης Μαργιόλας: Εν πρώτοις, είμαστε όλοι φοιτητές στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή ΙΑΣΜΟΣ. Κατά δεύτερον, για όλους μας είναι η πρώτη φορά που θα δείξουμε τη δουλειά μας σε κανονικό κοινό. Επιπροσθέτως μας ενώνει η αγάπη και το πείσμα για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα και επίσης δεν θα μπορούσα να παραλείψω το γεγονός ότι έχουμε κοινά ερεθίσματα μιας και όλη η ομάδα είμαστε κοντά ηλικιακά (19 – 28).

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;

Λευτέρης Μαργιόλας: Χάρη στο φεστιβάλ Off-Off μου παρέχεται η δυνατότητα να σκηνοθετήσω ένα έργο με επαγγελματικούς ρυθμούς, να δοκιμάσουμε παρέα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας καινούργιες υποκριτικές φόρμες και τεχνικές. Εν κατακλείδι ο πιο σημαντικός λόγος για μένα, είναι ότι στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, υπάρχει η απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία!

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

Λευτέρης Μαργιόλας: Η παράσταση έχει ως κεντρικό άξονα τις ανθρώπινες δυσλειτουργικές ερωτικές σχέσεις. Εννοείται βέβαια όλα αυτά σε συνδυασμό με τη λυρικότητα και το σκοτάδι που διαπερνά όλα έργα του Σαίξπηρ.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

Λευτέρης Μαργιόλας: Είναι μια αιρετική παράσταση, που ό,τι γίνεται επί σκηνής, θυμίζει πιο πολύ ένα μη ρεαλιστικό και σκοτεινό θέαμα, παρά μια συμβατική παράσταση κλασικού ρεπερτορίου με αρχή, μέση και τέλος.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

Λευτέρης Μαργιόλας: Θεωρώ πολύ σημαντικό πρόβλημα το ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν μπορούν να χτίσουν υγιείς βάσεις για τις ερωτικές τους σχέσεις. Πάντα θα κυριαρχεί ο εγωισμός του καθενός σε μια σχέση, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Έλλειψη επικοινωνίας, έλλειψη σεβασμού, απιστία, ζήλια είναι μερικά από τα παράσιτα που τρυπώνουν μέσα στη σχέση και που την κατατρώνε αργά και βασανιστικά μέχρι που την φτάνουν στην απόλυτη εξαθλίωση όπου και ακολουθεί ο χωρισμός και όλα αυτά επειδή βιώνουμε τον έρωτα με έναν πολύ επιδερμικό τρόπο.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

Λευτέρης Μαργιόλας: Σαφώς! Άλλωστε το θέατρο ζει εκεί όπου ασθενεί ο άνθρωπος. Δεν θα με ενδιέφερε εμένα σαν θεατή να δω μια παράσταση που να μην έχει να κάνει με την εποχή που βιώνουμε. Για αυτό τον λόγο προσπαθώ πάντα με ό,τι κείμενο καταπιάνομαι, όσο παλιό και αν είναι, να βρίσκω την ουσιαστική σύνδεσή του με το σήμερα.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

Λευτέρης Μαργιόλας: Το Θέατρο Επί Κολωνώ στάθηκε δίπλα μου καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας, ό,τι απορία είχα ήταν εκεί για να με βοηθήσουν, με τεράστιο σεβασμό απέναντι στο όραμα που είχα για το έργο και την ομάδα και τους ευχαριστώ ειλικρινά. Είναι πολύ ελπιδοφόρο που υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν βήμα σε νέους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους και τις ιδέες τους.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

Λευτέρης Μαργιόλας: Θα του έλεγα να διαβάσει, να διαβάσει πολύ και όχι μόνο θέατρο αλλά τα πάντα. Να έχει αυτοπεποίθηση, να έχει υπομονή, γερό στομάχι, να έχει συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους και κυρίως μια βαθιά κι αληθινή αγάπη για αυτήν την τέχνη.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του catisart.gr;

Λευτέρης Μαργιόλας: Εννοείται! Θα ήθελα να πω ότι περιμένουμε με γόνιμο άγχος και ανυπομονησία στο Θέατρο Επί Κολωνώ, να παρακολουθήσετε μια πιο φρέσκια σκηνοθετική ματιά πάνω σε ένα όχι και τόσο γνωστό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Κατά δεύτερον σε μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά μας αρχίζουν και παρακμάζουν, η μοναδική σανίδα σωτηρίας μας, είναι ο πολιτισμός και κυρίως το θέατρο.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Λευτέρης Μαργιόλας: Τα επόμενα καλλιτεχνικά μου σχέδια θα ήθελα να περιλαμβάνουν τα μεγάλα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Είναι ένας ηχηρός ποιητής που δηλώνει υπόγεια τις σκέψεις του μέσα από τα κείμενά του και αυτό με εξιτάρει πάρα πολύ! Αυτόν μελετώ, αυτός μ’ ενδιαφέρει στη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι ένα στοίχημα για μένα – που ενέχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και ρίσκου.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -