Στο Πάρκο Γουδή, από την Παρασκευή 29 μέχρι και την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018, θα γίνει το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.
Πλούσιο το τριήμερο πρόγραμμα με συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις και παιδότοπο.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχει φέτος και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με την έκθεση για το προσφυγικό «Μετέωρο βήμα».
Για την έκθεση αυτή ο Πρόεδρος της Λέσχης Πάνος Μαραγκός στην ομιλία του, την ημέρα των εγκαινίων τον Μάρτιο του 2016, στη Ρόδο, είχε τονίσει τα εξής:
«Εμείς οι μάχιμοι σκιτσογράφοι μέσα από τη δουλειά μας, παίρνουμε ούτως ή άλλως σαφή θέση απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν το αντιμετωπίζουμε επιδερμικά, ακουμπάμε την ουσία του. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νησιώτες που με αυταπάρνηση δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, που μέσω της διεθνούς γλώσσας του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό από κάθε άλλη μορφή παρέμβασης.
Η έκθεση έχει διττό στόχο: Αφ’ ενός, να δηλώσουμε την ενεργή συμπαράσταση και στήριξή μας αλλά και να υποκλιθούμε στο ακάματο έργο των απλών ανθρώπων, και κυρίως των νησιωτών μας, που παραδίδουν διαρκή μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο, αφ’ ετέρου να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες, μήνυμα που χάρη στη διεθνή γλώσσα του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό σε σχέση με άλλες μορφές παρέμβασης. Δεν είναι τυχαίο που 28 γελοιογράφοι, μέσα από ένα μωσαϊκό διαφορετικών απόψεων, ιδεολογιών, νοοτροπιών αλλά και τεχνοτροπιών και εκφραστικών μέσων, οδηγούνται σε μια κοινή συνισταμένη, εύκολα αντιληπτή στους επισκέπτες της έκθεσης».
***
Αυτή την έκθεση θα μπορέσουν να τη δουν και όσοι δεν την είχαν δει ούτε στη Ρόδο, ούτε στο Μετρό του Συντάγματος. Επίσης την Κυριακή, τρίτη ημέρα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, το απόγευμα στις 7, θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν τα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο σκίτσου στο οποίο θα πάρουν μέρος μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.
***
Το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ καλεί όλο τον κόσμο να πει πάλι το δικό του «Όχι» στον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση, τα σύνορα, το κράτος εξαίρεσης, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον αγώνα για τα κοινά. Όμως, όπως τονίζουν οι διοργανωτές: Το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο τα «όχι» και οι αγώνες, είναι και η γιορτή της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας μαζί. Είναι η κοινή γλώσσα που διαλαλεί ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες.
***
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
***
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΕΝΑΡΞΗ 9.30 μ.μ.
*
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
•Βέβηλος
•Άγνωστος Χειμώνας
•Fer De Lance
•Rationalistas
On decks: Dj Magnum
***
Στη σκηνή στο χώρο των μεταναστευτικών κοινοτήτων:
•Χορός και τραγούδια από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
•Αφγανική Παραδοσιακή Μουσική
•Κabeiria Percussion– Αφρικάνικα Κρουστά
•Yovel
Στη λαϊκή σκηνή:
•Λαλητάδες (ηπειρώτικο γλέντι)
***
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΕΝΑΡΞΗ 7.00 μ.μ.
Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, αντίπαλοι εθνικισμοί και το στοίχημα της ειρηνικής συνύπαρξης
Ομιλητές/τριες: Χουσεΐν Μπεμπρέκ (Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας), Σταύρος Τομπάζος (οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Κύπρου), Αθηνά Σκαμπά (Κόκκινο Νήμα)
Συντονισμός: Κυριακή Κλοκίτη (Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα)
Παρεμβάσεις: ΟΚΔΕ, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
*
Η Δίκη της ΧΑ, η ναζιστική απειλή και το αντιφασιστικό κίνημα
Ομιλητές/τριες: Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος, Golden Dawn Watch), Ελευθερία Τομπάτζογλου (συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, «Φαβέλα»), Αγγελική Βαλσαμάκη (Αντιφασιστικός Συντονισμός), Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ)
Συντονισμός: Αναστασία Ματσούκα (Στέκι Μεταναστών)
*
Μια συζήτηση για την Ισλαμοφοβία από Φεμινιστική Σκοπιά
Συμμετέχουν: Προσφύγισσες, Γυναικεία ομάδα ΑΡΑΝ, Κιουρι@, Sabbat, Ομάδα έμφυλου Αναμέτρησης, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες
Αυτό-οργανωμένοι Χώροι στο φεστιβάλ
•Χώρος Ιδεών και Εκδοτικά Εγχειρήματα
•Lgbtq-i
•Πρωτοβουλία ενάντια στις Εξορύξεις (Ήπειρος)
•Καταλήψεις Στέγασης Προσφύγων
***
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
-Έκθεση αφίσας από το Μάη του ’68
«Οι καλές τέχνες βρίσκονται στους δρόμους». Γνωστές και λιγότερο γνωστές αφίσες από τα λαϊκά καλλιτεχνικά εργαστήρια της Σορβόνης αλλά και από εκείνα των αυτόνομων πολιτικών ομάδων.
Την έκθεση πλαισιώνει η προβολή βίντεο και αποσπασμάτων από τον κινηματογράφο τεκμηρίωσης της εποχής.
-Έκθεση φωτογραφίας: «Οι οικογενειακοί δεσμοί μας είναι πιο ισχυροί από τις παράνομες συμφωνίες σας!». Μια σειρά φωτογραφιών (με κείμενο) για την απεργία πείνας των 14 μητέρων και πατέρων που διήρκεσε από τις 1-14 Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα .
*
-Έκθεση φωτογραφίας: «Γυναίκα Πρόσφυγας», Μάριος Λώλος
-Έκθεση φωτογραφίας: «Από – τυπώματα αστικού τοπίου», Γιώργος Νικολαΐδης
-Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό
Το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων παρουσιάζουν την έκθεση σκίτσων “Μετέωρο Βήμα” με θέμα το προσφυγικό.
28 σκιτσογράφοι, ο καθένας με τα εκφραστικά του μέσα και την ιδιαιτερότητα της ματιάς του, μεταφράζουν σε κριτική εικόνα τον πόνο, την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή και υποκλίνονται στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των απλών ανθρώπων. Συμμετέχουν: Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis – Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.
***
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
-Εργαστήριο σκίτσου για παιδιά «Ζωγραφίζοντας μετέωρα βηματάκια»
-Αφήγηση παραμυθιών
-Θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια.
***
ΚΟΥΖΙΝΕΣ
Με γεύσεις από κουζίνες από πολλά μέρη του κόσμου θα στρωθεί το πιο ανοιχτό και φιλόξενο τραπέζι της πόλης, το τραπέζι του 21ού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας. Η μεταναστευτική/προσφυγική κουζίνα θα είναι για άλλη μια χρονιά η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Τριημέρου, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες, γυναίκες και άντρες θα ετοιμάζουν αλμυρά και γλυκά παραδοσιακά εδέσματα των τόπων καταγωγής τους. Στη γευστική αυτή πανδαισία συμμετέχουν οι Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Καμερούν, Κοινωνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης Τουρκίας, Κουρδιστάν, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Νίγηρας, Νιγηριανές γυναίκες, Ν. Αφρική, Σενεγάλη, Σέρα Λεόνε, Σουδάν, Τουρκία – Κουρδιστάν, Φιλιππίνες Μαθήτριες-ες “Πίσω Θρανία”.
Από το Φεστιβάλ δεν θα λείψουν οι ρακομεζέδες του «Ρακάδικου», οι γεύσεις της Συλλογικής Κουζίνας «El Chef» και τα «σουβλάκια του Φελέκη».
***
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
***
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΕΝΑΡΞΗ 9.30 μ.μ.
Κεντρική σκηνή
•Κ.ΒΗΤΑ & MIKAEL DELTA / dj set (Στέρεο Νόβα)
•Cayetano (dj set)
•SWORR.
•MENTA
*
Στη σκηνή στο χώρο των μεταναστευτικών κοινοτήτων
•Samy fuego – Latin
•Las Galoperas de Atenas
•Plaza Girl, Hala Queen, Loyal & Payman (hip hop της προσφυγιάς)
•Daisy Chain + Μαύρη Παλίρροια
•Brak (Χνάρια)
•Lyrical punshiment
•Στέλιος (Νιο. Στε)
*
Στη λαϊκή σκηνή:
•Μανώλης Πάππος – μπουζούκι, τραγούδι
•Ιουλία Καραπατάκη – τραγούδι
•Μιχάλης Δάρμας – κοντραμπάσο
•Φώτης Σιώτας – βιολί, τραγούδι
•Γιώργος Φουντούκος – κιθάρα
Και το γλέντι μας θα συνεχιστεί με
•Νικόλα Μαύρο και Βάϊο Πράπα
***
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΕΝΑΡΞΗ 7.00 μ.μ.
Απέναντι στον νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό και την ακροδεξιά επέλαση: (για) ποια Αριστερά στην Ευρώπη;
Ομιλητές/τρίες: Έλσα Παπαγεωργίου (εκπαιδευτικός, υποψ. διδάκτορας Παρίσι 8), Μάουρο Πίντο (Napoli in Direziona Opposta/NDO, Νάπολη), Ανδρέας Παγιάτσος (Ξεκίνημα)
Συντονισμός: Κατερίνα Νικολάτου (Ανασύνθεση ΟΝΡΑ)
*
Η Μεσόγειος, Νεκρά Θάλασσα: Εξωτερικά και Εσωτερικά Σύνορα ΕΕ και η πολιτική του Απαρτχάιντ
Ομιλητές/τρίες: Sandro Mezzandra (Εuronomade, Πανεπιστήμιο Μπολόνια), Αλί Χοσαϊνί (Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza), Θανάσης Βουλγαράκης (Αλληλεγγύη Λέσβος), Ερμιόνη Φρεζούλη (Χιακή Συμπολιτεία)
Συντονισμός: Νασίμ Λομανί (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών)
Παρεμβάσεις: Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, ΚΕΕΡΦΑ, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών
Κράτος εξαίρεσης δικαιωμάτων, σωφρονιστική εκδικητικότητα και δικαστική βαρβαρότητα
Ομιλητές/τρίες: Τάσος Θεοφίλου (πρ. πολιτικός κρατούμενος), Μέλος της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Ηριάννα και τον Περικλή), Μέλος της Συλλογικότητας Ρουβίκωνας
Συντονισμός: Ειρήνη Γαϊτάνου (Αναμέτρηση, Ομάδα Κομμουνιστών/στριών)
Παρεμβάσεις: Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Δίκτυο Φαντάρων «Σπάρτακος», Τμήμα δικαιωμάτων ΛΑΕ
***
Αυτο-οργανωμένοι Χώροι στο φεστιβάλ
•Χώρος Ιδεών και Εκδοτικά Εγχειρήματα
•Lgbtq-i
•Πρωτοβουλία ενάντια στις Εξορύξεις (Ήπειρος)
•Καταλήψεις Στέγασης Προσφύγων
***
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
-Έκθεση αφίσας από το Μάη του ’68. Την έκθεση πλαισιώνει η προβολή βίντεο και αποσπασμάτων από τον κινηματογράφο τεκμηρίωσης της εποχής.
-Έκθεση φωτογραφίας: «Οι οικογενειακοί δεσμοί μας είναι πιο ισχυροί από τις παράνομες συμφωνίες σας!». Μια σειρά φωτογραφιών (με κείμενο) για την απεργία πείνας των 14 μητέρων και πατέρων που διήρκεσε από τις 1 έως τις 14 Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα .
-Έκθεση φωτογραφίας: «Γυναίκα Πρόσφυγας», Μάριος Λώλος
-Έκθεση φωτογραφίας: «Από – τυπώματα αστικού τοπίου», Γιώργος Νικολαΐδης
-Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό. Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων παρουσιάζει την έκθεση σκίτσων “Μετέωρο Βήμα” με θέμα το προσφυγικό.
***
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
-Εργαστήριο σκίτσου για παιδιά «Ζωγραφίζοντας μετέωρα βηματάκια»
-Αφήγηση παραμυθιών
-Θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια.
***
ΚΟΥΖΙΝΕΣ
Με γεύσεις από κουζίνες από πολλά μέρη του κόσμου θα στρωθεί το πιο ανοιχτό και φιλόξενο τραπέζι της πόλης, το τραπέζι του 21ού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας.
***
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
***
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΕΝΑΡΞΗ 9.30 μ.μ.
Κεντρική σκηνή
• Νατάσσα Μποφίλιου
•Imam Baildi
•Angelika Dusk
•Παντελής Κυραμαργιός και Πλέγμα
*
Στη σκηνή στο χώρο των μεταναστευτικών κοινοτήτων
•Ρωσικός Παραδοσιακός Χορός
•Mandela Girls Νότια Αφρική
•Roze Wood – Μαδαγασκάρη
•Ubuntu Drum and Dance
•Martha Moreleon & Los del Sure
•Momentum
*
Στη λαϊκή σκηνή:
Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο
***
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΕΝΑΡΞΗ 7 μ.μ.
*
Μέση Ανατολή: διαρκής πόλεμος, στρατοκρατικά καθεστώτα και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Ομιλητές/τριες: Toufic Haddad (Παλαιστίνιος συγγραφέας και ακαδημαϊκός), Κώστας Κουσιάντας (elaliberta.gr), Αντώνης Νταβανέλλος (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά)
Συντονισμός: Γιάννης Αλμπάνης (Δημοσιογράφος, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά)
Παρεμβάσεις: Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρδιστάν, Το Μωβ
*
Αγώνες για τα Κοινά Αγαθά: Κατοικία, Δημόσιοι Χώροι, Νερό
Ομιλητές/τριες: Τόνια Κατερίνη (Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών), Πέτρος Μπαστέας (Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην ΕΥΔΑΠ), Ελένη Πορτάλιου (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού)
Συντονισμός: Γιώργος Βελεγράκης (ΚΟΚΚΟΙ)
*
Εργατικοί αγώνες και νίκες στην εποχή των μνημονίων
Ομιλητές/τριες: Λάμπρος Μαστοράκης (Radical IT-μέλος ΔΣ ΣΕΤΗΠ), Γιώργος Σταματονικολός (εργαζόμενος ΜΚΟ), Τάσος Χριστόπουλος (Κλαδική Κατασκευών – ΑΠ Ροσινάντε), Άννα Ασλανίδου (μέλος ΔΣ του Ενιαίου Σωματείου Vodafone/Wind/Victus)
Συντονισμός: Μιχάλης Κατερίνης Λινάρδος (συνδικαλιστής στις τηλεπικοινωνίες)
*
Αυτό-οργανωμένοι Χώροι στο φεστιβάλ
•Χώρος Ιδεών και Εκδοτικά Εγχειρήματα
•Lgbtq-i
•Πρωτοβουλία ενάντια στις Εξορύξεις (Ήπειρος)
•Καταλήψεις Στέγασης Προσφύγων
***
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
-Έκθεση αφίσας από το Μάη του ’68
-Έκθεση φωτογραφίας: Μια σειρά φωτογραφιών (με κείμενο) για την απεργία πείνας των 14 μητέρων και πατέρων που διήρκεσε από τις 1-14 Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.
-Έκθεση φωτογραφίας: «Γυναίκα Πρόσφυγας», Μάριος Λώλος
-Έκθεση φωτογραφίας: «Από – τυπώματα αστικού τοπίου», Γιώργος Νικολαϊδης
-Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό. Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων παρουσιάζει την έκθεση σκίτσων “Μετέωρο Βήμα” με θέμα το προσφυγικό.
***
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
-Στις 7 μ.μ. Εργαστήριο σκίτσου για παιδιά «Ζωγραφίζοντας μετέωρα βηματάκια», με τη συμμετοχή μελών της Λέσχης των Ελλήνων Γελοιογράφων.
-Αφήγηση παραμυθιών
-Θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικά εργαστήρια και παιχνίδια.
***
ΚΟΥΖΙΝΕΣ
Με γεύσεις από κουζίνες από πολλά μέρη του κόσμου θα στρωθεί το πιο ανοιχτό και φιλόξενο τραπέζι της πόλης, το τραπέζι του 21ού Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας.
***
Πληροφορίες
21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας
Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Ιουνίου και Κυριακή 1 Ιουλίου 2018
Στο Πάρκο Γουδή
Σταθμός μετρό «Κατεχάκη»
Είσοδος ενίσχυσης: 5 ευρώ ανά ημέρα. 10 ευρώ για όλο το τριήμερο.
Δωρεάν για πρόσφυγες και μετανάστες/τριες
Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί MEDIACENTER
Ώρα έναρξης γενική: 6.00 μ.μ.
Ώρα έναρξης συζητήσεων: 7.00 μ.μ.
Ώρα έναρξης συναυλιών: 9.30 μ.μ.