16.4 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Οι Έλληνες του Ντάνφορθ»

Kυκλοφορεί αυτές τις μέρες το δίγλωσσο βιβλίο (ελληνικά – αγγλικά) της Ξένης Μουχίμογλου «Οι Έλληνες του Ντάνφορθ – The Greeks of Danforth, The Greek Town” το οποίο αναφέρεται στους Έλληνες μετανάστες του Τορόντο και ειδικότερα στους Έλληνες της λεωφόρου Ντάνφορθ, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα καθαρά ελληνικό κομμάτι στην καρδιά του Τορόντο. Η οδός Ντάνφορθ είναι βουτηγμένη στα ελληνικά χρώματα. Παντού λευκό και γαλάζιο. Τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα καφενεία, όλα ελληνικά, έχουν τις επωνυμίες «Ακρόπολις», «Ομόνοια», «Παρθενών», «Αυλή», «Τραπέζι», «Καλύβια», «Αλέξανδρος» και άλλα ονόματα ή τοπωνύμια, παρμένα από το χωριό του ιδιοκτήτη ή από την ελληνική Ιστορία και την παράδοση. Στο δρόμο ακούς μόνον ελληνικά και στους καταλόγους των εστιατορίων διαβάζουμε «τζατζίκι», «μελιτζανοσαλάτα» και, παντού βέβαια στις επιγραφές,  «σουβλάκι» και «γύρος».
Η περιοχή έχει δικαίως ονομασθεί “Greek Town” με τα σπίτια των Ελλήνων στους παράδρομους και με την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου σ’ έναν απ’ αυτούς. Πρόθεση της συγγραφέως είναι να παρουσιάσει την ελληνική ατμόσφαιρα στην καρδιά της μακρινής αυτής χώρας με τις αφηγήσεις και τις περιπέτειες των συμπατριωτών μας που είναι εγκατεστημένοι εκεί 20, 30, 40, 50 ή και περισσότερα χρόνια, όπου ζουν και δημιουργούν μακριά από τα ηλιόλουστα χωριά τους στο λευκό τοπίο του Καναδά.
Το βιβλίο κίνησε το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη Βαγγέλη Ρήγα, ο οποίος επισκέφθηκε με το συνεργείο του το Greek Town και κινηματογράφησε ένα χαρακτηριστικό ντοκιμαντέρ για τη λεωφόρο Ντάνφορθ και το διάσημο “Τaste Food Festival”, το οποίο περιμένουμε να δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Για τη διάθεση ([email protected])

                                                                            

                                                  

                                                               

                                                                  

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -