17.7 C
Athens
Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κώστας Τσόκλης: «Δεν θα υπογράψω την καταδίκη μου γι’ αυτό ξεπερνώ τα όρια κάνοντας υπερβάσεις»

Του Παναγιώτη Μήλα

 

«Ακόμη και σήμερα δεν έχει φύγει από πάνω μου αυτή η ανταγωνιστικότητα. Πάντα σε μια έκθεση ομαδική που έπαιρνα μέρος ήθελα να υπερβώ τους άλλους… Και ενώ ξέρω τώρα πια πόσο ανόητο είναι αυτό, είναι βίτσιο, ένα ελάττωμα που δεν μπορώ να το ξεπεράσω.

»Ακόμη και τώρα και στις συζητήσεις με τους φίλους, θα δεις πως μέσα μου υπάρχει ένας κρυφός παρατηρητής που περιμένει την ώρα του λάθους του άλλου για να του αποδείξω ότι εγώ βλέπω καλύτερα απ’ αυτόν».

 

***

 

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Κώστα Τσόκλη και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» το Σάββατο 24 Ιουλίου 2010 [σελίδες 52-53] στη συνέντευξη που μου είχε δώσει τότε.

 

***

 

Έλεγε επίσης: «Νομίζω ότι με βοήθησε πολύ ο ανταγωνισμός. Πολλές φορές αυτό μπορεί να με κατέστησε αντιπαθή σε πολλούς, αλλά στο βάθος δεν μετανιώνω. Αυτός είμαι εξάλλου».

Και ολοκλήρωνε τη συνέντευξη ως εξής:

«Ναι! Συνεχίζω ακόμη. Πάντα η ζωή μου ήταν μια συνέχεια, έστω και αν -όπως έγραφα σε ένα κείμενό μου- είναι μια αλυσίδα που την έχω δέσει με παλιοσύρματα. Συνεχίζω ακόμη να κάνω, όχι πια πιστεύοντας ότι μπορώ να προσφέρω κάτι καινούργιο… Εύχομαι να πέφτω έξω σε αυτά που λέω, αλλά σίγουρα συνεχίζω, υποστηρίζοντας το οικοδόμημα που σιγά σιγά κατασκεύασα και που το καθιστά έτσι πιο ανθεκτικό στο χρόνο. Αυτό για λόγους πρακτικούς, αλλά και για λόγους επίσης ψυχικούς και φυσικούς, ανάγκη πάσα να συνεχίσεις τη δραστηριότητά σου… Ξεπερνώντας τα όρια, κάνοντας υπερβάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψω την καταδίκη μου»…

 

***

 

Δέκα χρόνια ύστερα από εκείνη τη συνέντευξη, ο Κώστας Τσόκλης επιβεβαιώνει με την καθημερινή του στάση όλα όσα μου είχε πει τότε. Και σήμερα, στα 90 του χρόνια, παραμένει ένα ατίθασο παιδί…

 

***

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση του Κώστα Τσόκλη στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

 

 

«Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Όρια και υπερβάσεις», αυτός είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του μεγάλου μας ζωγράφου που εγκαινίασε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο «Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη».

 

***

 

«Τα έργα του Κώστα Τσόκλη μιλούν για την περιπέτεια της ζωής· για τη φλόγα του πυρπολεί τον καλλιτέχνη κι αναχωνεύεται στη δημιουργία· για την οδοιπορία του βίου και για την αναζήτηση της αθανασίας μέσα από την τέχνη», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό της.

Και συνεχίζοντας δήλωσε:

«Τιμάμε σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας, έναν διεθνή εικαστικό, έναν πολυσχιδή και τολμηρό πειραματιστή. Ο Κώστας Τσόκλης κονταροχτυπήθηκε με όλα τα εκφραστικά μέσα: με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τις κατασκευές, το βίντεο, το assemblage, την performance, το φως και τον ήχο. Συνομίλησε, επηρεάστηκε, απέκλινε και συγκρούστηκε με πλήθος από διεθνή καλλιτεχνικά κινήματα, από τον μοντερνισμό ως τον νεορεαλισμό και από την άρτε πόβερα ως τον μινιμαλισμό. Δημιούργησε ένα έργο μεγάλης σημειολογικής πυκνότητας και συγκινησιακής έντασης, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται, αμφισβητεί τον εαυτό του, ανακαθορίζεται και επανεφορμά»…

 

***

 

«Τον ευχαριστούμε για την προσφορά, για το πάθος του, για την έμπνευση», κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

«Έκθεση Κώστας Τσόκλης
Ζωγραφική. Όρια και υπερβάσεις»

 

Παρουσιάζονται πενήντα πολύτιμα και αντιπροσωπευτικά έργα της εξελικτικής του πορείας, από το 1955 έως πρόσφατα, αποκαλύπτουν το στίγμα των προσωπικών του κατακτήσεων. Η έκθεση ξεκινάει με τα πορτρέτα της μητέρας και του πατέρα του (1955-1957) και συνεχίζει με τα πολυσυζητημένα του έργα «Το σκιάχτρο» (1960), «Ερείπια αρχαίας πόλης» (1960), «Δύο καρέκλες» (1967), «Ένας κουβάς γεμάτος μέρα κι ένας άλλος γεμάτος νύχτα» (1990), «Μικάντο» (1975), «Μαύρες κηλίδες» (2003), «Αξιού 15» (1988), «Κόκκινα δέντρα» (2008), «Λευκός κορμός» (1991), «Μολυβένια σύννεφα» (1988), «Ο αναπαυόμενος οδοιπόρος» (1988), «Γένεσις» (1992), «Άρτεμις–Κάλι», (1997), «Παραλλαγές κοσμογονίας» (2017), τα πορτρέτα Αλέξανδρου Ιόλα, Hλία Πετρόπουλου αλλά και της συζύγου του Ελένης Τσόκλη (1995) μεταξύ των άλλων.

 

***

 

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια έκθεσης: Έως 8 Νοεμβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00
Τοποθεσία:
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν 1, Αθήνα
Σταθμός μετρό «Σύνταγμα»
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-3611206 | www.thf.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -