Κώστας Σπυριούνης. Μήνυμα αισιοδοξίας χωρίς SMS

Του Παναγιώτη Μήλα

#Μένουμε_σπίτι. Με την κρίση του Covid-19 να διαμορφώνει τη μελλοντική μας ζωή, το catisart.gr είχε μια σύντομη «επίσκεψη» στο ατελιέ του καταξιωμένου εικαστικού Κώστα Σπυριούνη.
Ο Κώστας Σπυριούνης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Δάσκαλοί του στη ζωγραφική ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Βρασίδας Βλαχόπουλος, στη γλυπτική η Ναταλία Μελά και στη συντήρηση ο Τάσος Μαργαριτώφ. Όμως ήταν δάσκαλοί του και στη ζωή. Κατάφεραν να τον κάνουν δυνατό, υπομονετικό και ευρηματικό. Κατάφεραν να του μάθουν πως ακόμη και σε περιόδους δύσκολες – σαν αυτήν που βιώνουμε τώρα – η έμπνευση πρέπει να είναι πάντα ζωντανή και η δημιουργία να μη σταματά ούτε λεπτό.

Τρανή απόδειξη το παραπάνω έργο. Την εποχή του απόλυτου εγκλεισμού ο Κώστας Σπυριούνης «βγήκε» στη φύση. Με το έργο του μας οδήγησε με ασφάλεια στην παραλία για να χαρούμε τη θάλασσα…

 

Δεν χρειάστηκε SMS… Χρειάστηκε μόνο ο καμβάς και η παλέτα με τα χρώματά του.
Ο χρωστήρας του φιλοτέχνησε μια εικόνα που ταυτίζεται με την εικόνα της ζωής του. Το έργο του έχει τη μυρωδιά της θαλασσινής αλμύρας που πότισε το πουκάμισό του.
Ο Κώστας τις ώρες που δεν ζωγραφίζει τις αφιερώνει στους φίλους και στις φίλες του. Όπως λέει: «Έχω φίλες και φίλους που ζουν μόνοι, χωρίς οικογένεια! Ε, λοιπόν, τους τηλεφωνώ ανελλιπώς και το διασκεδάζουμε. Πρόκειται για ανταπόδοση στο ελάχιστο της αγάπης που μου δίνουν όλα αυτά τα χρόνια».
Τον αποχαιρετώ και τον αφήνω στο ατελιέ του να συνεχίσει το έργο του κι εκείνος κλείνοντας το τηλέφωνο μου λέει: «Εύχομαι να μην είναι αλήθεια, αυτό που ζούμε».

Φωτογραφίες: Γιώργος Τουρκοβασίλης