Cat Is Art

Κώστας Μπακογιάννης: Η Αθήνα θα γίνει μια πόλη – προορισμός πολιτισμού για τους επισκέπτες της

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Μεγάλωσα στην Αθήνα, στην περιοχή του Νέου Κόσμου, στην Καλλιρόης, κοντά στο εργοστάσιο μπίρας, πριν σκεπαστεί ο Ιλισός, τότε που οι περισσότεροι δρόμοι ήταν χωμάτινοι. Από τότε κάθε τι που γίνεται στην πόλη με απασχολεί. Θέλω να δω την πρωτεύουσα ακόμη πιο όμορφη και ακόμη πιο ζωντανή σε όλους τους τομείς.

Είναι λογικό λοιπόν να θέλω να ακούσω τις απόψεις εκείνων που ζητούν την ψήφο μας στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, στις 26 Μαΐου 2019.

Για τον λόγο αυτό είχα μια συνομιλία με τον κύριο Κώστα Μπακογιάννη, υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά».

***

-Κύριε Μπακογιάννη έχει η Αθήνα την πολιτιστική ζωή που της αξίζει; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

 

*Ναι, η Αθήνα έχει πολιτιστική ζωή και o πολιτισμός αξίζει στην Αθήνα. Για εμάς ο πολιτισμός είναι πολιτική πράξη. Δεν πιστεύουμε πως η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο. Δεν είναι, και δεν χρειάζεται να γίνει. Η Αθήνα μας έχει τη δική της ταυτότητα και αυτή θα αναδείξουμε με σεβασμό, επενδύοντας στη σύνδεσή της με τη Μεσόγειο, το γεφύρωμά της με την Ευρώπη και την Ανατολή. Μια πόλη-προορισμός πολιτισμού για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της, στο ενδιάμεσο διαφορετικών ερεθισμάτων και ιδεών, διαφορετικών ενεργειών. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την πρωτογενή πολιτιστική παραγωγή, την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία. Και βεβαίως, να την αναδείξουμε.

 

***

 

-Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης του αρχαιολογικού προσώπου της πρωτεύουσας;

 

*Φυσικά και υπάρχουν. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα επισκέφτηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς 11.000 μοναδικά εκθέματα ενώ στις αποθήκες του υπάρχουν αλλά 200.000 ευρήματα που είναι πραγματικοί θησαυροί!

Σχεδιάζουμε λοιπόν μεταξύ άλλων, τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας που θα ενοποιήσει και θα αναδείξει αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά τοπόσημα της πόλης. Κεντρική ιδέα είναι η συνένωση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο και το ανακαινισμένο «Ακροπόλ» ώστε να δημιουργήσουμε μια όαση πολιτισμού στην καρδιά της πρωτεύουσας!

 

***

 

 

 

-Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθηθεί το εμπόριο και οι μικρομεσαίοι στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας;

 

*Σχεδιάζουμε μία σειρά από παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Από τις βασικές μας είναι η στήριξη της δημιουργίας Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου. Πρόκειται για αίτημα του εμπορικού κόσμου και θεσμό που κερδίζει έδαφος διεθνώς. Η λειτουργία τους θα δώσει ανάσα στην οικονομία και στην αγορά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα παρεμβάσεις στις υποδομές για να είναι η πόλη προσβάσιμη για όλους, η αντιμετώπιση του παραεμπορίου με ενίσχυση της παρουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, η διαμόρφωση δίκαιης και διαφανούς πολιτικής δημοτικών τελών με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας, η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και η δημιουργία του Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας, είναι μερικές ακόμα από τις πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσουμε.

 

-Σας ευχαριστώ πολύ.

 

*Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

***

 

Ο Κώστας Μπακογιάννης με δικά του λόγια…

 

«Γεννήθηκα το 1978 και κατάγομαι από τη Βελωτά Ευρυτανίας.

Έχω σπουδάσει Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ και πολιτικές επιστήμες στη Σχολή John F. Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard. Μιλάω Αγγλικά και Γερμανικά.

Έχω εργαστεί σε μεγάλους οργανισμούς, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και στη διεθνή εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Boston Consulting Group.

Ήμουν Δήμαρχος Καρπενησίου και τώρα Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. Είμαι παντρεμένος και έχω τέσσερα παιδιά».

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΚώστας Μπακογιάννης: Η Αθήνα θα γίνει μια πόλη – προορισμός πολιτισμού για τους επισκέπτες της

Related Posts