Cat Is Art

«Λίγα λουλούδια» για τον Γιάννη που τον έλεγαν Κώστα και μας «μέθυσε» με την «Ερήνη» και χίλιες μελωδίες

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Σμύρνη. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια, η οποία λίγο πριν από την καταστροφή ήλθε στην Ελλάδα. Ο ίδιος συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στη Γερμανία σε πιάνο και σύνθεση, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου και στο Ωδείο Στερν (1923-1931).
Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στο ελληνικό μουσικό θέατρο ως μαέστρος και συνθέτης την περίοδο 1932-1950, όπου και παρουσιάστηκε με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης, που δημιούργησε αναστρέφοντας το ονοματεπώνυμό του.
Συνέθεσε πολλά έργα, οπερέτες (περίπου 50), μουσικές κωμωδίες και πολλές επιθεωρήσεις. Διατέλεσε διευθυντής του τμήματος ελαφράς μουσικής του ΕΙΡ την περίοδο 1946-1952, καθώς και μουσικός διευθυντής στην ΥΕΝΕΔ την περίοδο 1952-1960.

 

***

 

Έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για πιάνο, μουσική δωματίου και πολλά τραγούδια. Είχε πάρει μέρος σε κριτικές επιτροπές διάφορων φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού, όπως της Θεσσαλονίκης μεταξύ 1962-1967, του Σπλιτ το 1968, της Βουλγαρίας μεταξύ 1971-1975, της Λιουμπλιάνα το 1974 κ.ά.

 

***

 

Τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο του Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού της Βαρκελώνης με το εξαίρετο τραγούδι του «Ξύπνα αγάπη μου» (1960) που ερμήνευσε η Νάνα Μούσχουρη, με το Γ΄ Βραβείο του επόμενου έτους με το τραγούδι «Τα δυο σου γκρίζα ματάκια» που ερμήνευσε η Άντζελα Ζήλεια, καθώς και με το Α΄ Βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Αλυσίδες» (1962) που ερμήνευσε η Καίτη Μπελίντα. Στον ελληνικό κινηματογράφο είχε αναλάβει τη μουσική επένδυση σε επτά ταινίες.
Ο Κώστας Γιαννίδης υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μουσουργών Ελλάδος. Μιλούσε γαλλικά και γερμανικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

 

***

 

Σημαντικότερα από τα περίπου 100 τραγούδια του, που είχαν σχεδόν όλα μεγάλη επιτυχία, είναι τα: «Συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσε με», «Κάποιο μυστικό», «Καλό σου ταξίδι», «Θα ‘ρθω μια νύχτα με φεγγάρι», «Λες και ήταν χτες», «Σπιτάκι μου παλιό», «Σαν κι απόψε», «Ερι-Ερήνη», «Το τραγούδι της Μαρίνας», «Λες και δεν είν’ αλήθεια», «Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια» (που υπήρξε και σπουδαία θεατρική παράσταση στο θέατρο Βέμπο), «Τα δικά σου τα μάτια», «Πάμε σαν άλλοτε», «Για σένα μονάχα», «Εκείνοι που δεν κλάψανε», «Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα», «Βαρκαρόλα», «Κοιμήσου», «Όλο μου λες πως πια δε μ’ αγαπάς», «Μη φύγεις», «Πέρσι τέτοιον καιρό», «Ας σταματήσουμε ως εδώ», «Θα σε πάρω, θα με πάρεις», «Ζητώ να σε ξεχάσω», «Σ’ αγαπώ», «Ο Γιάννος κι η Παγώνα», «Του Γιάννου η φλογέρα», «Μια γυναίκα», «Έτσι είν’ η ζωή μωρό μου», «Ο κουμπάρος κι η κουμπάρα» κ.λπ.
Κορυφαίο τραγούδι του το «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», ένα Foxtrot του 1939 σε στίχους Βασίλη Σπυρόπουλου και Πάνου Παπαδούκα από την επιθεώρηση «Βιολέττα» τη μεγάλη επιτυχία του θιάσου Τάκη Μηλιάδη – Πέτρου Κυριακού στο «Θέατρο Σαμαρτζή».

 

***

 

Ο Γιαννίδης έγραψε επίσης μουσική για εφτά ταινίες, μεταξύ των οποίων οι: Η προσφυγοπούλα (1938), Τελευταία αποστολή, Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Ο μεθύστακας. Τέλος, έγραψε κι ένα τουλάχιστον ρεμπέτικο τραγούδι, το περίφημο «Το τάβλι» ή «Τα νέα της Αλεξάνδρας», σε δικούς του στίχους.

 

***

 

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1903 στη Σμύρνη και πέθανε στις 17 Ιανουαρίου του 1984 στην Αθήνα. Ήταν περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο «Κώστας Γιαννίδης» στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού, ενώ με το πραγματικό του επώνυμο υπέγραφε τα έργα του στη κλασική μουσική.

 

***

 

 

«ΛΙΓΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ»

 

 

 

 

***

 

ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ «ΕΡΙ-ΕΡΗΝΗ» ΜΕ ΤΗ ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ

 

 

Εκτύπωση
Παναγιώτης Μήλας«Λίγα λουλούδια» για τον Γιάννη που τον έλεγαν Κώστα και μας «μέθυσε» με την «Ερήνη» και χίλιες μελωδίες

Related Posts