26.1 C
Athens
Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης παρουσιάζει την Ξένια Καλογεροπούλου στο «The Humans»

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης φέτος θα παρουσιάσει, στο «Θέατρο Μουσούρη», ένα σημαντικό έργο, που μιλά με διαύγεια, χιούμορ, τρυφερότητα και βαθιά αγάπη, για «τη ζωή, όπως προσπαθούμε να τη ζήσουμε».

Πρόκειται για το «The Humans» – το συναρπαστικό, βραβευμένο με Tony Award, θεατρικό έργο του Stephen Karam (Στίβεν Κάραμ), που έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς όπου έχει παιχτεί.

Σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, το «The Humans» προσφέρει μια σπάνια ματιά στη συλλογική ανθρώπινη ψυχή.

Στη σκηνή θα χαρούμε την Ξένια Καλογεροπούλου.

Μαζί της θα είναι η Θέμις Μπαζάκα, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, η Μαρία Πετεβή και η Ειρήνη Μακρή.

Γραμμένη με ένα φρέσκο μείγμα ντοκιμαντερίστικου νατουραλισμού και θεατρικής τόλμης, η τραγικωμωδία του Κάραμ αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης με ακρίβεια, συμπόνια και απαράμιλλη αυθεντικότητα.

Το “The Humans” ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, κατά τη διάρκεια ενός μόνο απογεύματος, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τους ανομολόγητους φόβους τους.

Ο Έρικ και η Ντίντρηι, οι γονείς, φτάνουν, μαζί με τη Μόμο, τη μητέρα του Έρικ και τη μεγάλη τους κόρη Έιμι, στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης, για να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών στο διαμέρισμα όπου μόλις έχουν μετακομίσει η μικρή τους κόρη, η Μπρίτζετ, με τον σύντροφό της, τον Ρίτσαρντ. Πρόκειται για μια προπολεμική, αλλόκοτη διπλοκατοικία, χωρίς έπιπλα ακόμα, φτιαγμένη από τον συνδυασμό ενός σκοτεινού διαμερίσματος στο υπόγειο, με ένα σχεδόν εξίσου σκοτεινό διαμέρισμα στον επάνω όροφο.

Ο Έρικ και η Ντίντρι κοπιάζουν σε ένα είδος μη θεαματικής δουλειάς που εξασφάλιζε κάποτε όμοια σταθερή ζωή στη μεσαία τάξη. Ο Έρικ εργάζεται στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο εδώ και δεκαετίες ως υπεύθυνος εξοπλισμού, αντιμετωπίζοντας αβέβαιες προοπτικές. Η Ντίντρι είναι διευθύντρια γραφείου στην ίδια επιχείρηση εδώ και 40 χρόνια, λογοδοτώντας τώρα σε αφεντικά δεκαετίες νεότερά της, τα οποία βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα.
Φροντίζουν τη Μόμο, η οποία είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και πάσχει από άνοια, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν κάποιον να τη βοηθάει, ακόμη και όταν εκείνη γίνεται όλο και πιο επιρρεπής σε άγριες εκρήξεις θυμού.

Η Μπρίτζετ και η Έιμι φαίνεται να ενσαρκώνουν το κλασικό ιδεώδες του δυτικού ανθρώπου, ότι κάθε γενιά τα καταφέρνει καλύτερα από την προηγούμενη, αλλά αντιμετωπίζουν τις δικές τους καταιγίδες. Η Μπρίτζετ είναι μουσικός φορτωμένη με φοιτητικό χρέος και εργάζεται ως μπαργούμαν. Η Έιμι είναι δικηγόρος που εργάζεται στη Φιλαδέλφεια με προβλήματα σωματικά, συναισθηματικά και εργασιακά. Ο μόνος άνθρωπος με ελπίδα στον ορίζοντα είναι ο Ρίτσαρντ, που είναι φοιτητής και σύντομα θα γίνει πλούσιος, λόγω μιας κληρονομιάς που αναμένεται σε δύο χρόνια.

Κάθε χαρακτήρας είναι εξαιρετικά ελκυστικός, και ο Κάραμ, πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά στους τρόπους με τους οποίους όλοι μας είμαστε στο έλεος της μοίρας και των περιστάσεων, φροντίζει να αποκαλύπτει τα φυλαγμένα μυστικά τους με μεγάλη συμπόνια και τρυφερότητα, προχωρώντας απαλά το έργο από την κωμωδία στην τραγωδία.

Το έργο περιέχει ανατριχιαστικές νύξεις του αλλόκοτου, υπενθυμίσεις ότι ο κόσμος είναι ένα μυστηριώδες μέρος, που δεν είναι απαραίτητα φτιαγμένο για την άνεση των ανθρώπων που φαίνεται να τον κυβερνούν. Καθώς πέφτει το σκοτάδι έξω από την ετοιμόρροπη προπολεμική διπλοκατοικία, μυστηριώδη πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν μέσα στη νύχτα και οι οικογενειακές εντάσεις φτάνουν σε σημείο βρασμού. Αντί όμως, να ξεσπάσουν σε πικρό μίσος, οι χαρακτήρες του Κάραμ ανταποκρίνονται τελικά σε αυτές τις αποκαλύψεις με βαθιά αγάπη. Κι όταν η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι, όλοι αποκαλύπτουν ότι έχουν πολλά για τα οποία είναι ευγνώμονες, και η ευγνωμοσύνη τους είναι συγκινητική και ειλικρινής.

Η λαμπρή γραφή του Κάραμ κινείται αβίαστα στη λεπτή γραμμή μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας. Μέσα από την επιδέξια αφήγηση, παρουσιάζει έναν καθρέφτη της κοινωνίας, αποκαλύπτοντας τους κοινούς αγώνες και την ανθεκτικότητα που μας ενώνουν όλους. Το “The Humans” αναδεικνύει την εγγενή ομορφιά που βρίσκεται μέσα στην ακαταστασία και τις ατέλειες της ανθρώπινης ύπαρξης.
Το “The Humans” έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 2016. Την ίδια χρονιά ήταν φιναλίστ για το Βραβείο Πούλιτζερ και κέρδισε το Βραβείο Tony για το καλύτερο θεατρικό έργο. Ακολούθως, γυρίστηκε σε ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, η οποία, όπως και το θεατρικό, είχε πολύ θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.

Ο Στίβεν Κάραμ είναι ένας καταξιωμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, τα έργα του οποίου έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Τα έργα του είναι γνωστά για τη διεισδυτική εξερεύνηση των ανθρώπινων συναισθημάτων και των σχέσεων. Η εξαιρετική δεξιοτεχνία του Stephen Karam και η ικανότητά του να δημιουργεί βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες του έχουν χαρίσει ευρεία αναγνώριση.

Ταυτότητα παράστασης

«The Humans» / «Oι Άνθρωποι»
Του Stephen Karam
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Διανομή
Μόμο: η Ξένια Καλογεροπούλου
Ντίντρι: η Θέμις Μπαζάκα
Έρικ: ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Έιμι: η Ειρήνη Μακρή
Μπρίτζετ: η Μαρία Πετεβή
Ρίτσαρντ: ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μπόκος
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Τζένια Κονταράτου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Γραφιστικά & Social media: Δημήτρης Γκέλμπουρας – @forbidden.designs
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Κάρολου Παυλάκη
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Όλγα Παυλάτου | [email protected] και Μαρένα Καδιγιαννοπούλου | [email protected]

Παραστάσεις
Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00
Σάββατο στις 18:00 & 21:00
Κυριακή στις 19:00

Προπώληση
https://www.ticketmaster.gr/showEventInformation.html?idEvent=2006342

Θέατρο Μουσούρη
Πλατεία Καρύτση, Αθήνα 10561
Μετρό σταθμός «Σύνταγμα»
Τηλέφωνο: 210 331 0936

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -