12.7 C
Athens
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Κατερίνα Αντωνιάδου: Μια ματιά της Καλυψώς είναι για μένα χίλιες λέξεις

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητά μας, περιορίζοντάς μας στο σπίτι. Πριν από την πανδημία κανείς δεν φανταζόταν πόσο εύθραυστη είναι η «κανονικότητά» μας. Μπορεί όλα να έχουν μείνει στάσιμα, όμως υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε όλη αυτή την αλλαγή για όσους έχουν κατοικίδια: τα ζωάκια βλέπουν πλέον όλη τη μέρα τους αγαπημένους τους κηδεμόνες, χαίρονται και ο χρόνος για τους ανθρώπους του ρευστοποιείται αλλιώς. Η έμπνευση που δίνουν αναπτύσσεται και βρίσκει διεξόδους για να εισβάλει με ψυχαγωγικούς τρόπους στη ζωή μας, αλλάζοντας τη ρουτίνα της καραντίνας. Τόσο απλές αλλά τόσο χαρούμενες και όμορφες είναι οι στιγμές μαζί τους, το άγγιγμά τους, το αυθόρμητο χαμόγελο στα χείλη για τα καμώματά τους, το ζεστό βλέμμα τους, που αποτελούν μια ένεση χαράς και υγείας, την οποία και έχουμε πολλή ανάγκη.

Η γοητευτική και πολυτάλαντη ηθοποιός Κατερίνα Αντωνιάδου μας στέλνει φωτογραφίες με τη γάτα της, την Καλυψώ, και μας περιγράφει τη ζωή μαζί της. Όπως μας εξηγεί δε, αυτές τις μέρες την αισθάνεται πιο ήρεμη γιατί την έχει συνέχεια παρέα της.

“Έχω μια ψυχούλα μέσα στο σπίτι που δεν έχει κανέναν άλλον πέρα από εμένα. Αυτό με κάνει να την αγαπώ κάθε μέρα και περισσότερο. Όχι από οίκτο αλλά, από σεβασμό στη φίλη μου, που με βρήκε ή τη βρήκα”, εξηγεί στο catisart.gr και μας συγκινεί.

Μια ματιά της Καλυψώς είναι χίλιες λέξεις για την Κατερίνα. “Η ματιά της ακουμπάει στην ψυχή μου και με γαληνεύει. Την έχω πιάσει πολλές φορές να με κοιτάζει στα μάτια, χωρίς να της δίνω σημασία. Μόλις την καταλάβω, την παίρνω αγκαλιά. Περνάμε αρκετή ώρα κοιτώντας απλά η μία την άλλη και νιώθω πολύτιμες αυτές τις στιγμές. Άλλωστε, το έχει πει και ο Σίγκμουντ Φρόιντ: Ο χρόνος που περνάς με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμένος”, μας λέει.

Μέχρι να… ανταμώσουμε και να φιληθούμε ξανά οι άνθρωποι. Γιατί τελικά τι είναι η ευτυχία, βρε παιδιά; Στιγμές! Όπως αυτές της Κατερίνας με την Καλυψώ. Το όμορφο πλασματάκι να την κοιτά με παράταιρα μάτια και στοργή. Να κοιμάται στην παλάμη της. Να βγαίνουν βόλτα στην Αθήνα με την Καλυψώ στο διάφανο σακίδιο. Στιγμές μοναδικές!

 

 

Κατερίνα, ποιος είναι ο συγκάτοικός σου;

*Η Καλυψώ μου.

Πώς και πότε γνωριστήκατε;

*Πριν από δύο χρόνια, μια φίλη μου τη βρήκε ένα καλοκαίρι σφηνωμένη σε μηχανή αυτοκινήτου, κλαίγοντας για δύο ή τρεις μέρες. Ήταν περίπου 1,5 μηνών γατάκι. Αφού την απεγκλώβισε και τη φρόντισε, με ρώτησε αν τη θέλω, δείχνοντάς μου μια φωτογραφία της και χωρίς δεύτερη σκέψη την πήρα την επόμενη κιόλας μέρα.

Σε ποια φυλή ανήκει;

*Είναι ευρωπαϊκή κοντότριχη.

 

 

Πώς προέκυψε το όνομά της;

*Όταν τη βρήκα, ήμουν σε πρόβες για το θεατρικό “Λωξάντρα” της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η Λωξάντρα, λοιπόν, την οποία ερμήνευε η αγαπημένη Ελένη Κοκκίδου, είχε μια γάτα, την Καλυψώ, η οποία αναφερόταν αρκετά συχνά στο κείμενο. Ορμώμενη από αυτό, αποφάσισα να της δώσω αυτό το όνομα, μιας και ήταν και η πρώτη μου θεατρική δουλειά ως απόφοιτη ηθοποιός αλλά και η πρώτη μου φορά που είχα υπό την προστασία μου μια γάτα.

Τι ηλικία έχει;

*Τον Ιούνιο θα γίνει δύο ετών.

Είχες και παλαιότερα κατοικίδια;

*Μικρή στο σπίτι των γονιών μου είχαμε σκύλους αλλά πάντα σε αυλή, ποτέ μέσα στο σπίτι. Οπότε αυτό μου στερούσε την άμεση επικοινωνία μαζί τους.

 

 

Πώς θα χαρακτήριζες τη συγκατοίκησή σας;

*Αρμονική και γεμάτη αγάπη και από τις δύο πλευρές.

Πώς συμπεριφέρεται σε φίλους, γνωστούς και επισκέπτες;

*Γενικά έχει πάρει αρκετά από τα χαρακτηριστικά μου, τα οποία είναι κάπως αντικοινωνικά, με συνέπεια να συμπεριφέρεται αναλόγως. Δεν επιτίθεται ποτέ, αλλά θα αδιαφορήσει, θα πάει σε άλλο δωμάτιο και θα μου εμφανιστεί μόλις ξαναμείνουμε μόνες. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που θα συμπαθήσει επισκέπτη και μάλιστα θα του κάνει την τιμή να του γλείψει και το χέρι!

 

 

Τι λένε οι φίλοι σου για τη συγκάτοικό σου;

*Γενικά δεν της έχω γνωρίσει πολλούς φίλους, μιας και η ίδια έχω επιλέξει να μην έχω πολλούς αλλά, έστω και αυτοί οι λίγοι την έχουν συμπαθήσει νομίζω, ακόμα κι αν τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία. Αναφέρονται στην ηρεμία της, στην ομορφιά της και στο διαφορετικό χρώμα ματιών της.

Έχει ιδιοτροπίες;

*Έχει εμμονή με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Με το που ανοίγω το βαζάκι με τα αμύγδαλα διακτινίζεται από όπου και να βρίσκεται, αρχίζει να πηδάει πάνω μου και να μου νιαουρίζει για να της πετάω το αμύγδαλο από το ένα σημείο του σπιτιού στο άλλο και και να τρέχει να το πιάσει.

 

 

Σου κάνει εκπλήξεις;

*Με περιμένει πάντα μα πάντα πίσω από την πόρτα όταν λείπω και όταν είναι χαρούμενη, αν τύχει να περπατάω μέσα στο σπίτι πηδάει πάνω στο πόδι μου, γαντζώνεται από το ρούχο μου και αρχίζει να γλείφει ό,τι βρίσκει! Επίσης, όταν πλένω πιάτα, τεντώνεται ψηλά στον νεροχύτη με τα δύο μπροστινά της ποδαράκια και μου ζητάει να σκύψω με τις σαπουνάδες στα χέρια, να δώσουμε μια κουτουλιά, κεφάλι με κεφάλι και να φύγει ήσυχη.

Κοιμάστε και μαζί;

*Κοιμόμαστε αγκαλιά από 1,5 μηνών που την βρήκα μέχρι και σήμερα. Ανελλιπώς! Αν δεν την πάρω αγκαλιά το βράδυ θα μου κλαψουρίσει. Κοιμάται πάντα στο χέρι μου, πιπιλάει όλα τα δάχτυλά μου, σαν να με κάνει μπάνιο, τρώει δυστυχώς και όλα τα ρούχα του ύπνου μου, τεντώνει τον λαιμό της πάντα για φιλάκι ανταποδίδοντας με γλείψιμο της μύτης μου, γουργουρίζει, πράγμα που νομίζω ότι κάνει και για εμένα και μόλις κοιμηθώ, πηγαίνει και κοιμάται ή δίπλα από το κεφάλι μου ή κλασικά στα πόδια, έξω ή και μέσα από τα παπλώματα.

 

 

Πώς αισθάνεσαι όταν επιστρέφεις στο σπίτι και σε περιμένει;

*Ανυπόμονα! Είναι η μοναδική παρέα μου και νιώθω μόνο ευγνωμοσύνη που την έχω κοντά μου.

Όταν έχεις κακή διάθεση, πώς αντιδρά;

*Κλαίει τριγυρίζοντας άσκοπα στο δωμάτιο που βρίσκομαι ή κρύβεται κάτω από το κρεβάτι και πάλι κλαίει. Αν διαρκεί πολύ η κακή μου διάθεση, παίρνει φόρα και σκάει εκεί που κάθομαι, πάνω στο κεφάλι μου και αρχίζει να τρέχει και να μου κάνει σκέρτσα.

«Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα», λέει ο φιλόσοφος Martin Buber. Συμφωνείς;

*Ναι, συμφωνώ. Μια ματιά της χίλιες λέξεις. Η ματιά της ακουμπάει στην ψυχή μου και με γαληνεύει. Την έχω πιάσει πολλές φορές να με κοιτάζει στα μάτια, χωρίς να της δίνω σημασία. Μόλις την καταλάβω, την παίρνω αγκαλιά. Περνάμε αρκετή ώρα κοιτώντας απλά η μία την άλλη και νιώθω πολύτιμες αυτές τις στιγμές. Άλλωστε, το έχει πει και ο Σίγκμουντ Φρόιντ: Ο χρόνος που περνάς με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμένος.

Πώς αντιδρά η Καλυψώ τώρα που σε βλέπει περισσότερο στο σπίτι, λόγω καραντίνας;

*Την αισθάνομαι πιο ήρεμη γιατί με έχει συνέχεια παρέα της. Αλλά, λόγω της πεσμένης μου διάθεσης, νιώθω ότι επηρεάζεται. Το βλέπω στο βλέμμα της. Δεν μπορώ να το εξηγήσω εύκολα.

Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν οι μέρες της καραντίνας, αν δεν ήσασταν μαζί;

*Πιο δύσκολες, πιο μοναχικές και γενικά, δεν θα ήμουν η ίδια Κατερίνα, με αυτές τις ευαισθησίες και υπευθυνότητες που έχω ανακαλύψει και αναπτύξει κοντά στην Καλυψώ μου, ειδικά και γενικά αυτές τις μέρες της πανδημίας. Έχω μια ψυχούλα μέσα στο σπίτι που δεν έχει κανέναν άλλον πέρα από εμένα. Αυτό με κάνει να την αγαπώ κάθε μέρα και περισσότερο. Όχι από οίκτο αλλά, από σεβασμό στη φίλη μου, που με βρήκε ή τη βρήκα.

Ποια υπόσχεση θα ήθελες να της δώσεις;

*Ότι θα της δίνω τον καλύτερό μου εαυτό όσο θα είμαστε μαζί και την ανιδιοτελή και ακόρεστη αγάπη μου.

Πώς οραματίζεσαι το μέλλον σας;

*Κοινό. Με αυτή τη σχέση εξάρτησης, όσο άσχημο κι αν ακούγεται. Να συνεχίσει να κοιμάται χώνοντας τη μουσούδα της στην παλάμη μου, να με ξυπνάει με τα πατουσάκια της, να βγαίνουμε τις βόλτες μας σε πάρκα και στο κέντρο της Αθήνας. Βγαίνουμε με μάρσιπο ή ειδική τσάντα πλάτης με διάφανη επιφάνεια για να βλέπει έξω! Ένα μέλλον με αγάπη.

 

 

  • Η Κατερίνα Αντωνιάδου είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2014) και Απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Νέου Ελληνικού Θεάτρου Γιώργου Αρμένη (2018).

Έχει διδαχτεί χορό και έχει πραγματοποιήσει μουσικές και φωνητικές σπουδές. Ασχολείται επίσης με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την κατασκευή κοσμημάτων, τη στιχουργική και τη λογοτεχνία. Έγραψε τους στίχους για “Το τραγούδι της κόρης”, που ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη, σε μουσική Διονύση Τσακνή, για τη θεατρική παράσταση “Τέσσερα πρόσωπα κι ο Θεός απ’ έξω” (2015).

Έχει παίξει στις παραστάσεις:

-“Τέσσερα πρόσωπα κι ο Θεός απ’ έξω” του Γιώργου Αρμένη. Σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη (2016).
-“Άσε να μη μιλήσω καλύτερα” του Γιώργου Αρμένη. Σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη (2017).
-“Φαλακρή Τραγουδίστρια” του Ευγένιου Ιονέσκο. Σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη (2018)
-“Ιάκωβος ή η Υποταγή” του Ευγένιου Ιονέσκο. Σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη (2018)
-“Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη (2018)
-“Σείεται και κορδώνεται” από την “Πέμπτη Πράξη” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία Στεφανίας Γιουλιώτη (2018)
-“Λωξάντρα” της Μαρίας Ιορδανίδου. Σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Θεατρική μεταφορά Άκη Δήμου (2018)
-“Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη” της Μιμής Ντενίση. Σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση (2019)

-Τηλεόραση: “Θα γίνει της πολυκατοικίας”, επεισόδιο 25ο. Σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου (2019-2020)
-Κινηματογράφος: Συμμετοχή στην ταινία SMAC. Σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου (2015)

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -