Η Εταιρεία «Καρέλιας» συνεχίζει να προσφέρει στους εργαζομένους της αλλά και σε φορείς της Μεσσηνίας

Η Βικτωρία Καρέλια, με τον Ανδρέα (στη μέση) και τον Στάθη.

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Πριν από λίγα χρόνια όταν επισκέφθηκα το σπάνιας ομορφιάς Αρχαιολογικό Πάρκο και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, διαπίστωσα ότι αρκετά από τα μνημεία του χώρου έχουν αναστηλωθεί με δαπάνες της Εταιρείας Καρέλια.
Μου είχε κάνει εντύπωση αυτή η στήριξη.

Συζητώντας με φίλους από την Καλαμάτα έμαθα και για τη δωρεά από την οικογένεια της ιστορικής Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», η οποία στεγάζεται λίγο πιο πάνω από την παραλιακή Λεωφόρο Ναυαρίνου, σε ένα εξαιρετικό Μουσείο.

Και αυτή η κίνηση της Εταιρείας είχε τη δική της δυναμική.

 

Το εργοστάσιο “Καρέλιας” στην Καλαμάτα.

 

Εργαζόμουν τότε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και είχα μάθει για την επιχειρηματική πορεία της Καπνοβιομηχανίας. Έμαθα επίσης ότι στο τέλος κάθε Δεκεμβρίου, στη γιορτή υποδοχής του Νέου Χρόνου, η «Καρέλιας» ανακοίνωνε τις οικονομικές ενισχύσεις που επρόκειτο να προσφέρει σε διάφορους φορείς αλλά και στους εργαζομένους της.

Αυτό ήταν κάτι που προκαλούσε – και προκαλεί ιδίως στις μέρες μας – διαφορετικές ερμηνείες από εκείνους που φορώντας πάντα γυαλιά διαφόρων αποχρώσεων προσπαθούν να εξηγήσουν τις κινήσεις αυτές. Να θυμίσω εδώ ότι οι παραπάνω «επαγγελματίες ειδικοί» επί παντός του επιστητού ΔΕΝ ενοχλούνται καθόλου από την εν γένει δράση του Ιδρύματος Ωνάση (το αντίθετο μάλιστα…), ΔΕΝ ενοχλούνται ούτε για αστείο από την παρουσία και δράση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (το αντίθετο μάλιστα…), τέλος ΔΕΝ ενοχλούνται από το Μέγαρο Μουσικής, το πολιτιστικό δημιούργημα του εκδότη Χρήστου Δ. Λαμπράκη (φυσικά και εδώ το αντίθετο μάλιστα…).

Τόσο απλά…

Σίγουρα πολλοί θα ήθελαν η «Καρέλιας» να είχε την τύχη που είχαν – με τη θέλησή τους ή όχι – άλλες δεκάδες πασίγνωστες και ιστορικές εταιρείες όπως: Πετζετάκις, ΙΖΟΛΑ, Πειραϊκή – Πατραϊκή, Αιγαίον, Βιομετάλ- Escimo, Μαρκεζίνης, ΜΙΝΙΟΝ, Κατράντζος, Ναυπηγεία, Αφοί Λαμπρόπουλοι κ.λπ. κ.λπ.

Όμως σε πείσμα των καιρών αλλά και των «επαγγελματιών σχολιαστών», η Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» εξακολουθεί να προσφέρει κάθε χρόνο σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις για κοινωφελείς σκοπούς σε ιδρύματα της Μεσσηνίας αλλά και στους εργαζομένους της.

***

Αυτό έκανε και φέτος η Εταιρεία η οποία – σεβόμενη την οικογενειακή της παράδοση – στην καθιερωμένη γιορτή υποδοχής του Νέου Χρόνου ανακοίνωσε, δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ανδρέα Γ. Καρέλια, ποιους αποφάσισε να ενισχύσει φέτος.

***

Στον σχετικό κατάλογο όσων επιχορηγηθούν περιλαμβάνονται:

-Το Πρώτο Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, με το ποσόν των 100.000 ευρώ.
-Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας, με το ποσόν των 50.000 ευρώ.
-Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας, με το ποσόν των 60.000 ευρώ.
-Ο Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας, με το ποσόν των 50.000 ευρώ.
-Τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας, με το ποσόν των 75.000 ευρώ.
-Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με το ποσόν των 75.000 ευρώ.
-Το Χαμόγελο του Παιδιού, με το ποσόν των 150.000 ευρώ.

***

 

Το εργοστάσιο της εταιρείας γύρω στο 1930.

 

Τα παραπάνω ποσά και όσα ακολουθούν ξεπερνούν το ποσόν των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης τα χρήματα θα δοθούν στους εργαζόμενους είναι καθαρά, αφού δηλαδή πληρωθούν από την εταιρεία οι φόροι.

-Η εταιρεία έκλεισε φέτος 130 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό πήρε τον αριθμό 130 και τον πολλαπλασίασε επί 10. Έτσι σε κάθε εργαζόμενο θα δοθεί το καθαρό ποσό των 1.300 ευρώ εκτός των όσων αναφέρονται πιο κάτω, ανάλογα με την περίπτωση.

-H ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος αυξημένη και θα φτάσει τα 220 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.

-Το επίδομα παρουσίας θα είναι και αυτό αυξημένο και θα φτάσει τα 900 ευρώ καθαρά. Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το επίδομα αυτό το έλαβε το 84% των εργαζομένων.

-Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ καθαρά.

-Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2018, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά.

-Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2018.

-Εργαζόμενοι των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από 2.500 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ, πέραν των 1.300 ευρώ ήτοι συνολικά 1.700 ευρώ.

-Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.700, θα λάβουν πέραν των 1.300 ευρώ και των 400 ευρώ, μία ακόμη πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 600 ευρώ, ήτοι συνολικά 2.300 ευρώ καθαρά.

-Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και 1.200 ευρώ, οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν, πέραν των ανωτέρω και 450 ευρώ επιπλέον καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.

-Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές. Δηλαδή, η Εταιρεία θα καλύψει με δικά της χρήματα, όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.

 

 

Εσωτερικό του Μουσείου στο οποίο στεγάζεται η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Γ. Καρέλιας στην ομιλία του, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018: «Όλες οι παραπάνω έκτακτες οικειοθελείς παροχές προς τους εργαζομένους, όπως και οι οικονομικές ενισχύσεις των φορέων, αναμένεται συνολικά να ξεπεράσουν το ποσόν των 3.700.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δώσει ποτέ η Εταιρεία μας».

Επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας – μεταξύ των άλλων – τόνισε στην ομιλία του και τα εξής:

– Μέσα στο 2018 βάλαμε ως στόχο να διατηρήσουμε το μερίδιο αγοράς μας στην Ελλάδα τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό. Και όχι μόνο το διατηρήσαμε αλλά και το αυξήσαμε.

-Εκτός Ελλάδος, βάλαμε ως στόχο να αυξήσουμε τους όγκους πωλήσεων. Το καταφέραμε, αν και στα τσιγάρα το καταφέραμε με μια πολύ μικρή αύξηση πωλήσεων. Από την άλλη, στην κατηγορία του στριφτού, η αύξηση των πωλήσεών μας εκτός Ελλάδος ήταν παραπάνω από θεαματική, αφού ξεπέρασε το 35%.

-Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, βάλαμε ως στόχο να βελτιώσουμε την κερδοφορία μας. Το πετύχαμε. Η εμπορική μας πολιτική, η πολύ επιτυχημένη συγκράτηση κόστους στην προμήθεια πρώτων υλών, η θετική για εμάς πορεία του δολαρίου, αλλά και εξωγενείς παράγοντες μάς βοήθησαν να αυξήσουμε τα κέρδη μας προ φόρων, αλλά και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα ταμειακά μας διαθέσιμα, θωρακίζοντας περαιτέρω την εταιρεία μας απέναντι στις δυσκολίες και προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

-Βάλαμε ως στόχο να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, τόσο για την προσαρμογή μας στο νόμο περί ιχνηλασιμότητας, όσο και για την προσαρμογή μας σε άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες σαν καταιγίδα, έρχονται η μία μετά την άλλη για τα προϊόντα μας.

 

Σε αυτό το κτήριο στεγάζεται η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”.

 

 

-Βάλαμε ως στόχο την αύξηση των αποδόσεων του εργοστασίου μας και των παραγωγικών μας συγκροτημάτων. Δεν το καταφέραμε. Οι αποδόσεις μας έμειναν χαμηλότερες των προσδοκιών μας και είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τομέα αυτό.

-Τέλος, βάλαμε ως στόχο να ενισχύσουμε το δίκτυο διανομής μας στην Ελλάδα και το πετύχαμε. Η πρόσφατη συμφωνία που υπογράψαμε για τη διανομή πούρων ξένης εταιρείας στην ελληνική αγορά, ισχυροποιεί τους συνεργάτες μας διανομείς και ενισχύει την αποδοτικότητα της συνεργασίας τους μαζί μας».

***

Αυτά λοιπόν ανακοινώθηκαν από την Εταιρεία. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε και ελπίζουμε η οικογενειακή επιχείρηση «Καρέλιας» να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να εξακολουθήσει να προσφέρει στον τόπο και στην οικονομία του.

***

Λεζάντα της βασικής φωτογραφίας: Η Βικτωρία Καρέλια με τα παιδιά της, τον Ανδρέα Γ. Καρέλια (στη μέση) και τον Στάθη Γ. Καρέλια, που κρατούν το τιμόνι της καπνοβιομηχανίας.