32.5 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ο Λεωνίδας Καβάκος στην Αρχαία Μεσσήνη για συναυλία στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη

Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Εκεί, στο Εκκλησιαστήριο, θα γίνει συναυλία στη μνήμη του με τον Λεωνίδα Καβάκο.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Apollωn Ensemble θα τιμήσουν τον κορυφαίο αρχαιολόγο.

Ο διεθνής σταρ του βιολιού, ο Λεωνίδας Καβάκος, θα είναι εκεί με το Apollωn Ensemble, ένα νεοσύστατο σχήμα κορυφαίων Ελλήνων μουσικών της νέας γενιάς, που ο ίδιος συγκρότησε (Noé Inui–βιολί, Αλέξανδρος Σακαρέλλος–βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος–βιόλα, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν–βιολοντσέλο, Μιχάλης Σέμσης–κοντραμπάσο, Ιάσων Μαρμαράς–τσέμπαλο).

Αυτή η εκλεκτή παρέα, μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή της στην ιστορική Αίθουσα Musikverein της Βιέννης, θα εμφανιστεί τώρα στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Σε αυτό τον μοναδικό χώρο πολιτισμού θα ερμηνεύσουν, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 8:30 το βράδυ, τα κοντσέρτα για βιολί του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ], δημιουργώντας έναν συναρπαστικό διάλογο ανάμεσα στην αρχαιοελληνική αισθητική και στην αρμονία και τον ρυθμό της κλασικής μουσικής.

Τα τέσσερα έργα που θα παρουσιαστούν στην Αρχαία Μεσσήνη, περιλαμβάνονται στο νέο CD του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο τον Σεπτέμβριο του 2023 για την Sony.

***

Η συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble σε αυτό το σημαντικό τοπόσημο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού (τμήμα συγκροτήματος Ασκληπιείου, 3ος αι. π.Χ.), είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη (1936-2023), με τον οποίο το Μέγαρο είχε προγραμματίσει, ήδη για το καλοκαίρι του 2023, μία πρώτη συναυλία που δεν κατέστη τότε δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Το Εκκλησιαστήριο.

Ο Πέτρος Θέμελης είχε εστιάσει επί δεκαετίες το ερευνητικό ενδιαφέρον του στην ανάδειξη της πόλης της αρχαίας Μεσσήνης, η οποία αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ενιαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου. Όπως γράφει σε σημείωμά του: «Η αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, υποστάσεις και λειτουργίες της, αποτελεί αυτή καθ’ εαυτή μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται. Ένα περίοπτο έργο τέχνης, μια εξελισσόμενη δημιουργία που συγκροτείται από τα διάσπαρτα μέλη του, αναδύεται σταδιακά μέσα από βαθιές στρώσεις χωμάτων των σκοτεινών αιώνων, ζει στο παρόν μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια».

Σε αυτή τη μαγευτική βραδιά στην καρδιά της Πελοποννήσου, το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τέσσερις αριστουργηματικές ορχηστρικές συνθέσεις του Μεγάλου Κάντορα της Λειψίας: τα Κοντσέρτα για βιολί σε λα ελάσσονα, σε μι μείζονα, σε σολ ελάσσονα και σε ρε ελάσσονα. Όλα τα έργα γράφτηκαν από τον J. S. Bach κατά το α΄ μισό του 18ου αιώνα και συνδυάζουν, με αριστοτεχνικό τρόπο, το γερμανικό και το ιταλικό ύφος.

ο Apollωn Ensemble

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοδοξεί η φετινή συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου και του Apollωn Ensemble στο Εκκλησιαστήριο να αποτελέσει την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων του Μεγάρου στην αρχαία Μεσσήνη.

***

H συναυλία πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Φ. Κωστοπούλου.

Υπάρχει επίσης η υποστήριξη από τον Δήμο Μεσσήνης και η συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα» και την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας παραχώρησε το Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Λεωνίδας Καβάκος
Apollωn Ensemble
Συναυλία στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης
Στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη.
Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024
Στις 8:30 το βράδυ,
Τιμές εισιτηρίων
20 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 35 € ● 60 €

Η προπώληση θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου 2024.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -