Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.
Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Είναι δέντρο ύψους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο, από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.
Οι ποικιλίες του κακάο είναι πολλές. Η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.
Ιστορικά στοιχεία για το κακάο
Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Mάγια κάπου στο 600 μ.Χ. Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφερόταν συνήθως στους θεούς και στους βασιλείς και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα.
Ο πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι ο Hernado Cortez, ο οποίος το Πάσχα το 1519 προσάραξε με το στόλο του στην χερσόνησο Γιουκατάν. Εκεί τον υποδέχθηκε ο βασιλιάς των Ατζέκων, Μοντεζούμα, που του πρόσφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο κόκκους κακάο.
Κέικ βρώμης με Ταχίνι και Κακάο (ιδανικό για όσους αθλούνται)
Υλικά:
300 γρ βρώμη, αλεσμένη στο μούλτι, ώστε να γίνει αλεύρι.
50-70 γρ. κακάο
2 κάψουλες βανιλλίνη σκόνη
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
10 ασπράδια φρέσκου αβγού + 2 κρόκους (μπορείτε να παραλείψετε τους κρόκους, αν θέλετε)
100 γρ. ταχίνι ολικής ή κανονικό
300 γρ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη (με τη μελάσα).
Εκτέλεση:
Σε μία λεκάνη ετοιμάζουμε το πρώτο μείγμα. Ρίχνουμε την αλεσμένη βρώμη, το κακάο, τη βανιλλίνη και το μπέικιν. Τα αναμιγνύουμε λίγο, ώστε να γίνει ψιλο-ομοιόμορφο μείγμα. Το αφήνουμε να περιμένει.
Στη λεκάνη του μίξερ, τώρα, ρίχνουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και το ταχίνι. Χτυπάμε για 2-3’ σε μεσαία ταχύτητα (2 ή 3 του μίξερ).
Μετά, ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα της βρώμης, που περιμένει, και χτυπάμε άλλα 3-4 ‘ σε μεσαία ή και σε πιο αργή ταχύτητα. Εάν το μείγμα, για κάποιο λόγο, μας βγει πολύ πηκτό, μπορούμε να αραιώσουμε με λίγο γάλα, καθώς χτυπάμε.
Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε μία βούτυρο-αλευρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35’ στους 160-170 °C.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε και προαιρετικά επικαλύπτουμε με λιωμένη κουβερτούρα για περισσότερη γεύση.
Σκόνη Κακάο
Το κακάο, σε σκόνη, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μόλις μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο, χωρίς ζάχαρη, περιέχει από 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Επίσης, περιέχει τα φλαβονοειδή, ουσίες που είναι υπεύθυνες για τα οφέλη που περιέχει το κακάο. Υπάρχουν πολλοί τύποι φλαβονοειδών, αλλά το κακάο είναι μία καλή πηγή δύο: της επικατεχίνης και της κατεχίνης.
Οι τελευταίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής. Επιπρόσθετα, βελτιώνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.