31.5 C
Athens
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
 

«Ο καιρός των χρυσανθέμων». Η αύρα της Σύρου με υπογραφή των Μάνου Ελευθερίου και Κίρκης Καραλή

Του Παναγιώτη Μήλα (*)

 

Χειμώνας 1896, Ερμούπολη, κρίση, θέατρο.
Χειμώνας 2018, Αθήνα, κρίση, θέατρο.

Παράλληλοι δρόμοι, παράλληλες εποχές. Η σύνδεση δύσκολη αλλά η πρόκληση τεράστια. Από τη μια χρονιά στην άλλη μας φέρνει το χειρόγραφο του Μάνου Ελευθερίου. Από τη μια εποχή στην άλλη τόλμησαν να μας φέρουν η Κίρκη Καραλή και η Αλίνα Κοτσοβούλου.

 

 

Ο Στέλιος Γούτης, η Αλίνα Κοτσοβούλου, ο Κώστας Κάππας, η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου και η Ειρήνη Κονίδου.

 

Το εγχείρημα μπορούμε και αξίζει να το παρακολουθήσουμε στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα. Πρόκειται για μια σπάνια συνάντηση όπου η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός εκείνων των χρόνων, η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, συναντά τον συγγραφέα, αλλά και τον Σαίξπηρ στα παρασκήνια του Θεάτρου «Απόλλων» της Σύρου όπου διαδραματίζεται η υπόθεση του έργου.
Και μόνο το γεγονός ότι η θεατρική διασκευή του έργου έγινε με τις ευχές του συγγραφέα, αυτό είναι ο καλύτερος ευνοϊκός άνεμος γι αυτό το ταξίδι στον χρόνο.

 

Στην πρώτη σειρά ο Κώστας Κάππας, η Αλίνα Κοτσοβούλου και η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου. Στη δεύτερη σειρά ο Δημήτρης Μαύρος. Στην τρίτη σειρά η Ολυμπία Σκορδίλη και ο Στέλιος Γούτης. Στην τέταρτη σειρά ο Γιώργος Ψάλτου και η Ειρήνη Κονίδου.

 

***

 

«Ο καιρός των χρυσανθέμων» του Μάνου Ελευθερίου «φωτίζει λίγο περισσότερο την υπαρκτή πρωταγωνίστρια της εποχής, Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, τον ίδιο τον συγγραφέα, αλλά και τον Σαίξπηρ αυτοπροσώπως, που μπαίνει στα παρασκήνια μιας παράστασης, όπου διαδραματίζονται διαχρονικές σκηνές της θεατρικής καθημερινότητας.

»Η ιστορία ξεκινά το χειμώνα του 1896 στην Ερμούπολη της Σύρου, που βαδίζει προς τη δύση της ένδοξης ιστορίας της. Τότε καταφθάνει ο θίασος της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου για μια παράσταση στο Θέατρο Απόλλων.

»Ο θίασος θα γευματίσει στο μέγαρο των Πινά, μιας παλαιάς οικογένειας που έχει χάσει πια την αίγλη και τα πλούτη της. Ξεπεσμένοι αριστοκράτες και ηθοποιοί μπλέκονται σε ένα σκηνικό θαυμάτων, όπου μυστικά βγαίνουν στο φως, θεατρικά λόγια απευθύνονται σα βέλη, άριες ακούγονται για πρώτη φορά από το γραμμόφωνο και η αγάπη θριαμβεύει, μεταφέροντάς μας σε μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί.

»Χιούμορ και συγκίνηση, κωμωδία και δράμα, διαρκώς αλληλοκαλύπτονται, φέρνοντας στο προσκήνιο τις τραγικές φιγούρες των ηρώων, μα κυρίως, των ίδιων των ηθοποιών».

 

***

 

Ο σκηνικός χώρος (Σέργιος Κο) και η κίνηση (Κωνσταντίνος Παπανικολάου) σε βάζουν από την έναρξη στο κλίμα της εποχής και σε κάνουν να ξεχνάς την περιοχή που είσαι – απέναντι από το Πολυτεχνείο – και το κλίμα που επικρατεί ενίοτε εκεί…

-Στη συνέχεια έρχεται ο συγγραφέας (Κώστας Κάππας) και κυριολεκτικά μας ρίχνει στα βαθιά, στα χειρόγραφα του Μάνου Ελευθερίου και στο μεγάλο ταξίδι που πραγματοποιείται όταν είναι «Ο καιρός των χρυσανθέμων».

-Τα κοστούμια (Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου) και τα τραγούδια της παράστασης (μουσική και στίχοι από την Αλίνα Κοτσοβούλου) δεν αφήνουν περιθώρια για χρονικά παραπατήματα: Είμαστε στην Ερμούπολη της μαγικής Σύρου και στο υπέρλαμπρο θέατρο «Απόλλων».

 

Στη σκηνή του “Άλφα.Ιδέα”, από αριστερά: Γιώργος Ψάλτου, Ολυμπία Σκορδίλη, Στέλιος Γούτης, Αλίνα Κοτσοβούλου,  Κώστας Κάππας, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Μαύρος.

 

Από εκεί και πέρα τον λόγο παίρνει το πλήρωμα του σκάφους και η καπετάνιος.

Ολυμπία Σκορδίλη και ο Γιώργος Ψάλτου, με συνεχή παρουσία στη σκηνή, αποτελούν τα απαραίτητα στηρίγματα για απαιτητικές παραστάσεις όπως αυτή.

-Με τον ενθουσιασμό τους, μας παρασύρουν με τρόπο μαγικό από εποχή σε εποχή, ο Δημήτρης Μαύρος και η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου (η οποία εκτός των άλλων τραγουδά και εξαίσια).

Στέλιος Γούτης και η Ειρήνη Κονίδου, με την εμπειρία τους χαρίζουν το κάτι παραπάνω σε αυτό το ανέβασμα.

Κώστας Κάππας, από την πρώτη σκηνή, ως συγγραφέας, αλλά και στη συνέχεια όταν του ανατίθεται άλλος ρόλος, ξέρει να διαχειρίζεται τα πάντα με άριστο τρόπο.

Αλίνα Κοτσοβούλου και με τη θεατρική διασκευή που έκανε αλλά και με την ερμηνεία της, φιλοτέχνησε ιδανικά το πορτρέτο της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου. Είναι μεγάλο κέρδος – και δώρο – για τον θεατή να την παρακολουθήσει.

Κίρκη Καραλή κρατάει – για άλλη μια φορά – σταθερά το τιμόνι της παράστασης. Είναι καταπληκτική καπετάνιος παρόλο που «Ο καιρός των χρυσανθέμων» δεν ήταν μια εύκολη αποστολή. Όμως τα χέρια της Καραλή ξέρουν να κουμαντάρουν με επιτυχία κάθε επικίνδυνη αποστολή.

 

***

 

Δημήτρης Μαύρος και Κώστας Κάππας στον …χορό των χρυσανθέμων.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

«Ο καιρός των χρυσανθέμων»
του Μάνου Ελευθερίου

Θεατρική Διασκευή: Αλίνα Κοτσοβούλου – Κίρκη Καραλή
Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή

*

Παίζουν: Κώστας Κάππας, Αλίνα Κοτσοβούλου, Δημήτρης Μαύρος, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Ολυμπία Σκορδίλη, Γιώργος Ψάλτου. Μαζί τους ο Στέλιος Γούτης και η Ειρήνη Κονίδου.

*

Όρθιοι στο βάθος: Κώστας Κάππας και Αλίνα Κοτσοβούλου. Αριστερά: Στέλιος Γούτης, Ολυμπία Σκορδίλη και Γιώργος Ψάλτου. Δεξια: Δημήτρης Μαύρος, Ειρήνη Κονίδου και  Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου.

Art direction / Σκηνικός χώρος: Σέργιος Κο
Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Ενδυματολογία: Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου
Βεστιάριο: Εθνικό Θέατρο
Σχεδιασμός φωτισμών: Άλεξ Αλεξάνδρου
Ηχητικό περιβάλλον: Αλέξανδρος Κόνιαρης
Μουσική και στίχοι τραγουδιών παράστασης: Αλίνα Κοτσοβούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Clive Sargent
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Οργάνωση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

 

***

 

Θέατρο Άλφα.Ιδέα

28ης Οκτωβρίου 37
Απέναντι από το Πολυτεχνείο
Αθήνα 104 32
Μετρό σταθμός «Ομόνοια»
Ταμείο θεάτρου: 210-523.87.42
Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 18:00
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό 15 ευρώ
Προπώληση: Άνεργοι – Φοιτητές – ΑΜΕΑ 12 ευρώ
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

***

 

ΕΔΩ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

 

***

 

Προβολή – Επικοινωνία παράστασης: Brainco S.A (υπεύθυνη project Σταυρούλα Κεντιέ)
Με την υποστήριξη της ΕΥΔΑΠ και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

***

(*) Ο Παναγιώτης Μήλας είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών, μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου και ΔΕΝ είναι κριτικός θεάτρου.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art