Η Βίβιαν Κοντομάρη θα μας αφηγηθεί -τον Ιανουάριο- τις «περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας»

 

Το έργο Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας του Κωνσταντίνου Δέδε παρουσιάστηκε με τη μορφή δράσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Άτλας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στις 27 και 28 Ιουνίου στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

Ο ενθουσιασμός που έδειξε ο κόσμος για τη συγκεκριμένη παράσταση οδήγησε τους συντελεστές στην επαναπαρουσίασή της. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η παράσταση συνεχίζεται ώστε να μοιραστεί με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 60 λεπτά και πρόκειται να παρουσιαστεί για τέσσερις εβδομάδες (από 17 Ιανουαρίου έως  9 Φεβρουαρίου 2019, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μια ρέγγα που πρόκειται να καπνιστεί…

η αιχμαλωσία της «Ως τυφλαί επέσαμεν εις τα δίκτυα των Νορβηγών αλιέων, τρισχίλιαι εν όλω ρέγγαι, πλέουσαι την Βαλτικήν κατά πολυαρίθμους αγέλας και συνελήφθημεν αι μωραί…»

το ταξίδι και οι φίλες «Άλλοτε ποτέ μια νεαρά ρέγγα, φίλη μου στενή, συλληφθήσα και αυτή, αλλά δραπετεύσασα κατόπιν, μοι διηγήθη ότι φρικώδη ήκουσε πράγματα από του στόματος των απηνών διωκτών μας».

η άφιξή της στο λιμάνι του Πειραιά, η Τρούμπα και οι γύρω συνοικίες «Από της ριπαράς οδού, εφ’ ης κατεκείμην, σφοδρός άνεμος με παρέσυρεν εις μίαν άλλην συνοικίαν με το όνομα Τρούμπα. Τι είδαν οι οφθαλμοί μου, αλλά κυρίως τι ήκουσαν τα ώτα μου, δύσκολον να το περιγράψω… ».

 

Η αγάπη και το τέλος της…

Μία ρέγγα, η αιχμαλωσία της, το ταξίδι από τη Νορβηγία και η άφιξή της στο λιμάνι του Πειραιά στα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη. Οι σκέψεις, η γνωριμία της με έναν ποιητή, η αγάπη τους. Η κατάληξή της στα χέρια του παντοπώλη Λύγδα και η περιπλάνησή της στους δρόμους της πόλης του Πειραιά.

Ο κωμικός μονόλογος «Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας» έχοντας ως αφορμή ένα μικρό χιουμοριστικό άρθρο του 19ου αιώνα – στην καθαρεύουσα – εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέχρι την τελική διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος με σκοπό την παράστασή του.

Σκοπός, να χτίσουμε, με βάση τον εν μέρει άγνωστο πλούτο και την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας, ένα ταξίδι – παραμύθι με στοιχεία ντοκιμαντέρ που θα φωτίσουν πτυχές της ιστορίας, ταξιδεύοντας τον θεατή.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο ρόλο της ρέγγας: Βίβιαν Κοντομάρη

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Δέδες

Χορογραφία – Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Γεωργαλά

Δραματουργική επιμέλεια: Χαρά Λιανού

Σκηνογράφος: Ελένη Δελληγιάννη

Ενδυματολόγος: Κωνσταντίνος Δέδες

Δερμάτινα αξεσουάρ: Θεανώ Ποταμιάνου | Aumorfia

Μακιγιάζ-Κομμώσεις:  Dazzlin’Gal

Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δέδες

Κατασκευή κοστουμιών: Γεωργία Ταφλαμπά

Φωτογραφίες: Γεωργία Θεοδώρου

Video: Πάνος Στεργίου

Μοντάζ: Ιάκωβος Αβδούλος

Video παράστασης:

 

https://www.facebook.com/logiaregga/