Cat Is Art

Η περίοδος του Πάσχα μπορεί να γίνει εφιάλτης για τα κατοικίδιά σας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Η περίοδος του Πάσχα με αποκορύφωμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος στην Ελλάδα για τους μικρούς μας συντρόφους.

Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Φροντίστε το κατοικίδιό σας να βρίσκεται σε ένα ασφαλές μέρος εντός σπιτιού από νωρίς. Μην το αφήσετε σε μπαλκόνι, ταράτσα ή αυλή γιατί υπάρχει κίνδυνος να τρομοκρατηθεί και να τραυματιστεί ή να διαφύγει στην προσπάθειά του να αποφύγει τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί.
 • Σιγουρευτείτε και μείνετε σε επιφυλακή για πιθανά προβλήματα. Αν τελικά το αφήσετε σε εξωτερικό χώρο, σιγουρευτείτε πως είναι ασφαλές και δεν μπορεί να αποδράσει από πουθενά ή να τραυματιστεί στην προσπάθεια να αποδράσει και πως δεν θα δεχθεί κοντά του πυροτεχνήματα από ασυνείδητους που θεωρούν αστείο να «πειράξουν» το ζώο τρομοκρατώντας το. Απουσιάστε όσο μπορείτε λιγότερο από το σπίτι.
 • Κλείστε τα παράθυρα και τις κουρτίνες στον χώρο που βρίσκεται το ζώο. Μειώνετε έτσι την ένταση των θορύβων και τη λάμψη που προκαλούν τα βεγγαλικά και μπορεί να το τρομάξουν.
 • Ανοίξτε την τηλεόραση ή βάλτε ήρεμη μουσική πριν ακόμα ξεκινήσουν τα βεγγαλικά. Αυτό όχι μόνο θα καλύψει τους ήχους που έρχονται από έξω αλλά παρέχοντάς του άλλα ηχητικά ερεθίσματα είναι πιθανό να αποσπάσετε την προσοχή του ή να το ηρεμήσετε.
 • Δημιουργήστε ένα ασφαλές καταφύγιο για το κατοικίδιό σας. Παραχωρήστε του ένα ήσυχο και προστατευμένο μέρος, όπως crate (αν έχει) ή το κρεβάτι του. Θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια όταν βρίσκεται εκεί και να μην τρέμει περιμένοντας να σταματήσει ο θόρυβος.
 • Δώστε του μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι. Δίνοντάς του κάτι νόστιμο ή το αγαπημένο του παιχνίδι το βοηθάτε να συνδυάσει τους θορύβους με θετικές εμπειρίες και να είναι απασχολημένο έχοντας αλλού την προσοχή του και όχι στους θορύβους.
 • Μη φωνάζετε και μην το μαλώνετε όταν φοβάται. Με αυτό τον τρόπο απλά του επιβεβαιώνετε πως υπάρχει λόγος να φοβάται. Σε περίπτωση που δείτε τον κατοικίδιό σας να φοβάται, αγνοήστε το πλήρως και συμπεριφερθείτε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
 • Παραμείνετε ήρεμοι. Βλέποντας τη δική σας χαλαρή αντίδραση, θα βοηθηθεί στο να χαλαρώσει και αυτό.
 • Δώστε του, λίγο πριν, “Bach Rescue Remedy”. Αγοράστε το από το φαρμακείο. Είναι ομοιοπαθητικό παρασκεύασμα από ανθοϊάματα σε σταγόνες και είναι 100% ακίνδυνο για τα ζώα. Θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να διαχειριστεί καλύτερα τη φοβία και το stress του.
 • Αν επιλέξει να κρυφτεί σε άλλο μέρος του σπιτιού, αφήστε το. Μην προσπαθήσετε να το «τραβήξετε» πιέζοντάς το να πάει στο μέρος που έχετε φτιάξει για αυτό. Αυτό θα του προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο στρες.
 • Φροντίστε νωρίτερα να έχετε βγάλει βόλτα τον σκύλο και να έχετε παίξει μαζί του. Ένας κουρασμένος σκύλος ύστερα από μια μεγάλη βόλτα είναι πιο χαλαρός και άρα πιο δεκτικός σε καταστάσεις.
 • Βάλτε του μεταλλική ταυτότητα με τα στοιχεία σας στο περιλαίμιό του. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να βρεθεί και να επιστρέψει σύντομα κοντά σας. Όσο σίγουροι κι αν είστε για το σκύλο ή τη γάτα σας, το κακό δεν αργεί να γίνει.

***

 • Εικόνα: Εγκατάσταση του Darren Bader στο MoMA PS1, 2012. Φωτογραφία: Garrett Ziegler
Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΗ περίοδος του Πάσχα μπορεί να γίνει εφιάλτης για τα κατοικίδιά σας

Related Posts