38.2 C
Athens
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Η Κλεώνη Μανουσάκη σε μια ζωντανή τελετουργική περφόμανς – δείπνο στο Ρομάντσο

 

Το 1999 επιστήμονες στη Σανγκάη δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο ψάρι που φωσφορίζει στο σκοτάδι. Από την άλλη, η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια έτη.
Το μεγαλύτερο μέρος της γήινης επιφάνειας ήταν σε ρευστή μορφή εξαιτίας της εξαιρετικά έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των συχνών συγκρούσεων με άλλα ουράνια σώματα.
Με την πάροδο των αιώνων η γήινη επιφάνεια ψύχθηκε και σταθεροποιήθηκε. Στο δείπνο αυτό θα αναρωτηθούμε για το τι σημαίνει εξέλιξη μέσα από τις μεταβολές που συμβαίνουν,ούτως ή άλλως, συνεχώς στη Γη.
Ο στόχος του δείπνου είναι η οικονομική ενίσχυση της έκθεσης / performance “Αυτό το σώμα της γης, το σώμα μου. Μύθοι, γενετική και γέννηση / This Earth body, my body. Myths, genetics and genesis” της Κλεώνης Μανουσάκη που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών τον Μάιο του 2019.

“Αυτό το σώμα της γης, το σώμα μου, Μύθοι, γενετική και γέννηση /
This Earth body, my body. Myths, genetics and genesis”
ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μάιος 2019

 

 

Μέσα από αυτή την υβριδική έκθεση, η Κλεώνη Μανουσάκη ερευνά τι σημαίνει αυτό που η ίδια ονομάζει σύγχρονη μυθολογία. Το πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό υπόβαθρο των συλλογικών και ατομικών μας πράξεων.

Η αναζήτησή αυτή δεν είναι μια θεωρητική αναζήτηση αλλά μια αλληλεπίδραση με την πραγματικότητα και αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα του έργου.

Καθώς βρισκόμαστε σε εποχή κρίσης είναι σημαντικό να δούμε πώς αυτή η κρίση μας αφορά, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά σε πολιτισμικό και πνευματικό επίπεδο και πώς τη βιώνουμε. Το έργο αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τα πιο βαθιά μας ερωτήματα:

Εμείς που στεκόμαστε σε σχέση με τη δημιουργία της ζωής σε έναν πολιτισμό που εμπορευματοποιείται τη φύση;

Πώς μπορούμε να επαναδημιουργήσουμε τη σύνδεση μεταξύ πολιτισμού, πνεύματος και φύσης και πώς μπορούμε να αισθανθούμε δυνατοί μέσα σε αυτή τη σχέση;

Η έρευνα της δουλειάς αυτής άρχισε κατά τη διάρκεια της υποτροφίας της Κλεώνης Μανουσσάκη στο a.pass (advanced performance and scenography studies) στις Βρυξέλλες με τη μορφή ενός μετα-μεταπτυχιακού.
Κατά τη διάρκεια των 16 μηνών στις Βρυξέλλες, η εικαστικός ερεύνησε το θέμα της τελετουργίας, διεξάγοντας εργαστήρια και διερευνητικά δρώμενα.

Η έκθεση / performance μιλάει και αναρωτιέται για τη σχέση μας με τη δημιουργία της ζωής, θέτει ερωτήματα για τη χρήση της επιστήμης και την εμπορευόμενη αισθητική, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να δημιουργήσει εργαλεία ώστε ο θεατής να φεύγει προβληματισμένος μεν αλλά ενδυναμωμένος.

Συνδυάζοντας το πολύπλευρο εικαστικό της λεξιλόγιο (διαδραστικά μέσα, βίντεο, ζωγραφική και performance), η Κλεώνη Μανουσάκη, με μια ζωντανή τελετουργική περφόμανς προτείνει έναν αφηγηματικό τρόπο παρακολούθησης της έκθεσης όπου ο θεατής καλείται να βιώσει ενεργά το έργο και να μην είναι αμέτοχος στη διάδρασή του. Παράλληλα με τη δράση θα συγκληθεί ένα πάνελ με θέμα τη σύγχρονη τελετουργία στη τέχνη.

Η Κλεώνη Μανουσάκη σπούδασε καλές τέχνες στο Columbia College Chicago (B.A) και Διαδραστικά νέα μέσα στο Tisch School of the Arts (M.A.), του New York University.
Ολοκλήρωσε το μετα-μεταπτυχιακό της στο a.pass στις Βρυξέλλες όπου σηματοδότησε την ερευνά της σε σχέση με τη σύγχρονη τελετουργία τη μυθολογία και την σχέση μας με τις επιστημονικές θεωρίες και πρακτικές της εποχής μας.

Έχοντας δουλέψει με θεραπευτές από τη Λατινική Αμερική την ενδιαφέρει να βρίσκει στη τέχνη τη ποιότητα της μεταμορφωτικής τελετουργίας μέσα από τη προσωπική και συλλογική ενδυνάμωση.

Στις performance της χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το τελετουργικό τύμπανο και τη σύγχρονη τεχνολογία (διαδραστικό video) θέτοντας ερωτήσεις όπως η ιδέα του χωροχρόνου στο Quantum Drum και της γενετικής μετάλλαξης στο “Αυτό το σώμα της γης, το σώμα μου, Μύθοι, γενετική και γέννηση / This Earth body, my body. Myths, genetics and genesis”

Αναρωτώμενη πώς επηρεάζουν τη ζωή μας οι επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ου και 21ου αιώνα και πού στεκόμαστε σαν άτομα και σαν πολιτισμός απέναντι σε αυτά, καταφέρνει να φέρνει τους θεατές σε μια εσωτερική αναζήτηση.

http://kleoni.com/

Το δείπνο

Το δείπνο θα αρχίσει με μια -καυτή σαν λάβα- σούπα και θα σας ταξιδέψει σε όλη την ιστορία της γέννησης της γης.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 20.00 στο Ρομάντσο

Κόρα θα παίξει η Έφη Ψαχούλια, θα τραγουδήσει η Ντανιέλα Μπολάνο, την αφήγηση θα κάνει η Κλεώνη Μανουσάκη, και το animation η Άννα Ιωαννίδη.

Τα κεραμικά πιάτα του δείπνου φτιαγμένα ειδικά για την περίσταση με τη πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου Ψύχα και του ενός μικρού κεραμείου θα είναι διαθέσιμα προς πώληση

O αριθμός ατόμων του δείπνου είναι περιορισμένος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

• Μίνιμουμ προτεινόμενη συνεισφορά 35 ευρώ ανά άτομο, που περιλαμβάνει: δείπνο και ένα ποτήρι κρασί.
• Κράτηση θέσεων για το δείπνο στο email: [email protected]

Πληροφορίες

BIOS.ΡΟΜΑΝΤΣΟ
Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα
T: 216 7003325
www.romantso.gr

Crowdfunding dinner

This earth body, my body.
Myths Genetics and Genesis / Αυτό το σώμα της γης, το σώμα μου.
Μύθοι, γενετική και γέννηση της Κλεώνης Μανουσσάκη

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 στις 20:00, στο Ρομάντσο

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -