Cat Is Art

Η έκθεση της Ρένας Ανούση – Ηλία, “Ντουέντε”, στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος ξεκινά τη νέα, ιδιαίτερη εικαστική χρονιά, με την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ρένας Ανούση – Ηλία με τίτλο «Ντουέντε» η οποία θα διαρκέσει από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020.

 

 

Η Ρένα Ανούση, μαθήτρια του διακεκριμένου Έλληνα χαράκτη, Γιάννη Κεφαλληνού, παρουσιάζει στο κοινό τα έργα που δημιούργησε κατά τη μοναχική περίοδο του εγκλεισμού της στο σπίτι της στην Πλάκα. Πρόκειται για ακουαρέλες που αποτυπώνουν τη φύση που, ελλείψει ανθρώπινης παρουσίας, οργίασε, λαμβάνοντας για την καλλιτέχνιδα, ιδεατές διαστάσεις. Όπως λέει η ίδια η Ρένα Ανούση: «Όλα πάλλονται μέσα μου για τη ζωή και όλα της τα μυστήρια… Ο σπόρος, από το βελούδινο συμπαντικό σκοτάδι κουβαλώντας τη μνήμη στο ταξίδι σε κάνει να ξεδιπλώνεις τα φτερά και να πετάς ν’ αγκαλιάσει τον ουρανό! Ο πόνος, αν κάποιος καταφέρει να τον αγκαλιάσει, γεννά πρωτόγνωρες ευαισθησίες. Μόνο χάνοντας τα πολύ επιθυμητά γνωρίζουμε και κερδίζουμε τα πολύ μεγάλα».

 

 

Η εικαστικός – θεωρητικός της τέχνης, Χαρά Σαΐτη, αναφέρει: «Εν μέσω αναγκαστικού εγκλεισμού και γενικής κατήφειας λόγω της πανδημίας, στον δύσκολο χειμώνα του 2020, η Ρένα Ανούση – Ηλία ανακάλυψε ένα παράθυρο με θέα σε έναν αλλιώτικο κόσμο, αγγελικά πλασμένο. Ανέβηκε μια μυστική σκάλα για να μας οδηγήσει -ως ιεροφάντισσα της τέχνης- σε ουτοπικά τοπία, ανάλαφρα σαν σύγνεφα, γοητευτικά σαν τις αντανακλάσεις των νερών, απέραντα σαν ορίζοντες, ανεξερεύνητα σαν τις καρδιές των ανθρώπων. Η ίδια, γεμάτη ιερή ευγνωμοσύνη για όλα όσα ευλογήθηκε να έχει στις αποσκευές της, ξεπερνάει τις κλειστές πόρτες, τα σφαλισμένα παράθυρα, τις εκκωφαντικές τηλεοράσεις, τα σιωπηλά καθημερινά δράματα πίσω από τις ανακοινώσεις των ειδικών, τους αριθμούς που συνεχώς αυξάνονται και απειλούν το εφήμερο της ύπαρξής μας. Δεν της χρειάστηκε κόπος, σκέψη, μέθοδος για να προσπεράσει το κακό. Μοναχά ο χρωστήρας της, λίγο νερό και λίγο χρώμα, της ψυχής της η φλόγα και το ντουέντε», ενώ επιχειρώντας να ορίσει το ντουέντε, προσθέτει: «Όπως μας έμαθε ο Λόρκα, είναι άπιαστο σαν άνεμος του νου που εξαγγέλλει το διαρκές βάπτισμα των νεογέννητων πραγμάτων. Μοιάζει με ρόδο που μόλις δημιουργήθηκε από θαύμα, οδηγώντας την ύλη σε έναν ενθουσιασμό που αγγίζει τον Θεό. Είναι μοναδικό κάθε στιγμή και δεν επαναλαμβάνεται, όπως δεν επαναλαμβάνονται ποτέ τα σχήματα της θάλασσας στην καταιγίδα. Μια μαγική δύναμη που μετουσιώνει τα αισθήματα σε έργα τέχνης, που δίνει την δύναμη στο σώμα να αποδράσει από τον φθαρτό κόσμο και προσφέρει στην ψυχή γνήσια συγκίνηση. Κι αν ποτέ κανείς το αφήσει να ανθίσει μέσα του, το ντουέντε τον παίρνει στα φτερά του, τον λυτρώνει από τα γήινα και τον ανεβάζει στα επουράνια. Εκεί όπου ο πόνος μεταμορφώνεται σε αγάπη, εκεί που η συμπαντική χαρά ανάγει την φθορά σε αιωνιότητα, εκεί όπου οι επιθυμίες σβήνουν για να δώσουν τόπο στην επίγνωση».

 

 

Η Ρένα Ανούση – Ηλία γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και με δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό. Το 1957 έλαβε το δίπλωμα θεωρητικών με άριστα και έπαινο στην έγχρωμη ξυλογραφία. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός τέχνης από το 1966 έως το 2001 στη Μέση και Ανωτάτη Εκπαίδευση, έχει διδάξει Ειδική Διδακτική Τέχνης στα ΠΕΚ Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, στους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων. Είναι ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του σώματος κριτών αυτού, της εικαστικής ομάδας “Greek artists”, της Ένωσης Αποφοίτων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) καθώς και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων. Τέλος, είναι μέλος της ομάδας εκδόσεως διδακτικών βιβλίων για την τέχνη, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, σεμινάρια και συμπόσια σχετικά με την τέχνη και την εκπαίδευση και έχει λάβει για το εικαστικό και εκπαιδευτικό της έργο πολλές τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Διδάσκει στο Ανοιχτό εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη που λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 2010 έως σήμερα (σχέδιο, ξυλογραφία, όρθιο ξύλο κι άλλες τεχνικές) και στην ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών Π. Φαλήρου. Ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας για την έκδοση του διδακτικού βιβλίου των Εικαστικών της Α΄ Γυμνασίου (1. Βιβλίο Εκπαιδευτικού, 2. Βιβλίο Μαθητού και 3. Τετράδιο Εργασιών) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Από το 1986 έως σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Εικαστική Παιδεία» με θέματα σχετικά με την εκπαίδευση. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ατομικές εκθέσεις (Ζάππειο, Εθνική Πινακοθήκη, Art Tower Agora, αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Πινακοθήκη Ζίτσας, Πινακοθήκη Καλλιθέας, ART ΚΟΡΑΗ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ) και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βαρκελώνη, Τόκιο, Πεκίνο, Βαρσοβία, Μόσχα, Βελιγράδι, Γαλλία, Μπρατισλάβα, Λιουμπλιάνα). Έργα της βρίσκονται στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Πνευματικό Κέντρο και την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημία Κρήτης, στο Μουσείο Οινουσσών, στο Δήμο Λευκάδας, στο Μουσείο Δελφών, στο Μουσείο Κέρκυρας, στο Μουσείο Βιάνου Κρήτης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Ταυτότητα εκδήλωσης

Ρένα Ανούση – Ηλία, “Ντουέντε”

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου έως Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

***

Κυριότερες Ατομικές Eκθέσεις Εσωτερικού (Χρονολογία, χώρος, πόλη) της Ρένας Ανούση – Ηλία:

1973 και 1975 Πανελλήνια καλλιτεχνική Έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο,

1986       Πανελλήνια καλλιτεχνική Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη

2003       Art Tower Agora «Άγγελοι»

2012       Τεχνοχώρος art gallery «Περί Ελευθερίας»

2012       Τεχνοχώρος art gallery, οδοιπορικό στον ΟΛΥΜΠΟ.

2013       Πινακοθήκη Ζίτσας

2014       e.e.e. Res Q. Θεσσαλονίκη Μ. Γουναροπούλου

2014       Πινακοθήκη Καλλιθέας «Τέχνη μεσ’ το χειμώνα»

2014       Τεχνοχώρος 18/9-8/10 2014 «Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων»

2017       Ατομική έκθεση «60 χρόνια χαρακτικής ζωγραφικής 1957-2017», 25 Απριλίου-25 Μαΐου 2017 στο ART ΚΟΡΑΗ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

Κυριότερες Ομαδικές Εκθέσεις Εσωτερικού (Χρονολογία, χώρος, πόλη):

1988       Ελληνική Μεταπολεμική Χαρακτική, Πρώτη Μεσογειακή Bienale Χαρακτικής, Μιράμπελο Κρήτης

2008       Διεθνής Τριενάλε Ex Libris, Λευκάδα

2009       Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF “Αντισταθείτε” επιμέλεια Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

2009       «Athens – Print fest» 1o Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών – Ένωση Ελλήνων Χαρακτών – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων.

2011       Έκθεση εικαστικών Τεχνών μελών του ΕΕΤΕ Πολιτιστικό Κέντρο Δήμ. Αθηναίων & ΕΕΔΔΑ 10 Νοεμβρίου – 29/11/2011 Μελίνα Μερκούρη

2012       Print Feste second edition – Plan B. 2o Διεθνές Φεστιβάλ χαρακτικής & εκτυπώσεων Μέγαρο Ευνάρδου (ΜΙΕΤ). Ένωση Ελλ. Χαρακτών, Οργανισμός Πολιτισμού, αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων

2012       Τεχνοχώρος. «Η Γραμμή της χαρακτικής ενώνει Αθήνα-Φλωρεντία»

II Bisione Φλωρεντία

2014       Επιμ. Εικ. Τεχνών Ελλάδος. «Αντίσταση τώρα».

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

2014       Greek artist info «Μ’ ένα ποδήλατο πετά» Μελίνα Μερκούρη

2014       Greek artist info 7/3-31/5 2014 Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας

2018       Ομαδική έκθεση εικαστικών “Μεσόγειος. Η Μεσόγειος Θάλασσα μέσα από την ποίηση των λαών της” στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

2019       Ομαδική έκθεση χαρακτικής «Από καρδίας», Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών

Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις Εξωτερικού (Χρονολογία, χώρος, πόλη):

1979       VIΙ Bienale International del Deporte en Las Bellas Aries στη Βαρκελώνη

1986       Universal Festival of Art Bagdad Nippon Television Network Cultural Society στο Τόκιο

1989       Contemporary Greek Graphic Art, Warsaw Kilcen Poznan

1989       Contemporary Greek Graphic Art Artist of the Soviet Union, Moscow

1990       Contemporary Greek Graphic Art Savet Gallery, Belgrade

1990       Grand Prix European des Beaux Arts, Bourg de Peage Γαλλία

1992       13th International Poster Biennale, Warsaw

1995       Contemporary Greek Graphic Art Bratislava,

1995       International Biennal of Graphic Art, Ljublijana

2009       8th LESSEDRA WORLD ART PRINT ANNUAL MINI PRINT

2010       “La spera celeste” 5o CONCORSO INTERNAZIONALE Ex Libris Biblioteca di Bodio Lomnago 24 Aprile-15 Maggio 2010

2011       «Bibliotheca Alexandrina» Biennale International 12 Mαϊου – 31 Μαΐου 2011 σελ. 397 (5 έργα P.A.)

2012       Mini Print International 32 Caraques 2012 adogi, Ap. De Correus 9319, Barcelona 08080 Spain.

2012       Ρώμη, Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano. www. Archeorama. Beniculturalt.it/musei. Έργα χαρακτικά από το 50 έως σήμερα. Έκθεση “L’ incisone greca alle terme di Diocleziano”.

2012       Τεχνοχώρος. «Η Γραμμή της χαρακτικής ενώνει Αθήνα-Φλωρεντία»

II Bisione Φλωρεντία

2013       Σεπτέμβρης Σανγκάη Επιμ. Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

2019       3-11 Αυγούστου 21 Ελληνική Χαρακτική στην Ιαπωνία, Τόκιο

2019       26/08-23/09 8η Διεθνής Έκθεση Art Biennale Πεκίνο

2019       10ος Διεθνής Διαγωνισμός Ex-Libris Biblioteca di Bodio Lomnago.

Βραβεία – Διακρίσεις:

Έχει λάβει διακρίσεις από τον Δήμο Νέας Σμύρνης το 1973, την Εταιρεία Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών το 1979-81 και το 1983, τον Σύλλογο Πνευματικής Ανάπτυξης Ελληνίδων το 1981. Από το Υπουργείο Παιδείας, από το Υπουργείο Πολιτισμού, από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, στις 13 Οκτωβρίου 2004 τιμητική εκδήλωση στην Πινακοθήκη Σοφίας Λασκαρίδου στην Καλλιθέα, στις 19/10/2007 παρουσίαση του έργου της στο ART-ACT από τους καλλιτέχνες Ντιάνα Αντωνακάτου, Ζωγράφος, Δήμητρα Σιατερλή χαράκτρια, Θεοφίλης, Τάκης Ζερβάκης. Το 2008 στην Γκαλερί «ARTOWER AGORA” (ΑΡΤΝΕΤ GALLERIES, Αρμοδίου 10) παρουσίασε ο Ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης με υπέροχη απαγγελία ένα δικό του έμμετρο πορτρέτο της Ρένας. Το 2012 (11 Μαΐου – 9 Ιουνίου) Εικαστικό Οδοιπορικό στον Όλυμπο Χαρακτική Ροές Ζωγραφική στην αίθουσα «Τεχνοχώρος» (Λεμπέση 6, Μακρυγιάννη). Την Έκθεση παρουσίασε ο κριτικός Τέχνης Νίκος Μοσχονάς και η Δρ. Ιστορικός Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν δημοσίευσε στο περιοδικό Εικαστικά Τέχνες κριτικό αφιέρωμα. Το 2019 βραβεύτηκε σε μία τιμητική εκδήλωση για την πολυετή προσφορά στην εικαστική εκπαίδευση και στις τέχνες από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από 6-9 Φεβρουαρίου 2019 και Έκθεση έργων της στην ΑΣΚΤ (στο χώρο της παλαιάς βιβλιοθήκης) Πειραιώς 256.

Πολλά περιοδικά και εφημερίδες έχουν αφιερώσει αναλυτικές κριτικές για το έργο της. 19 Ιουλίου 2017 «Βοιωτική Ώρα», «Επίκαιρα» ανάτυπο με τίτλο ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ-ΗΛΙΑ Μία πολύπλευρη εργάτιδα της Τέχνης και Παιδαγωγός του Δρ. Αθανασίου Παππά Μητροπολίτου Γέρoντος Χαλκηδόνος / Χάλκης. Πατριαρχικό Ίδρυμα πατερικών Μελετών Θεσσαλονίκη Τόμος 37, Τεύχη Α΄-Β΄ Ιανουάριος 2005 – Δεκέμβριος 2013. «Ρινήματα» Δρος Αθανασίου Παππά Θεολογικά, τεχνοκρτικά, ιστορικά και άλλα τινά από το ΒΟΣΠΟΡΟ Ε΄. Θεσσαλονίκη 2015.

Επαγγελματική δραστηριότητα

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός τέχνης από το 1966-2001 στη Μέση και Ανωτάτη Εκπαίδευση, έχει διδάξει Ειδική Διδακτική Τέχνης στα ΠΕΚ Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, στους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων. Η Ένωση Καθηγητών έχει εκδώσει βιβλίο «Το Εικαστικό Παιχνίδι» με έργα των μαθητών της από τη διδασκαλία της στην πρότυπο Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, όπου δίδαξε από το 1971-2001.

Άλλες δραστηριότητες

Είναι ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του σώματος κριτών αυτού. Υπήρξε Γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και έφορος χαρακτικής. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, σεμινάρια και συμπόσια σχετικά με την τέχνη και την εκπαίδευση και έχει τιμηθεί για το εικαστικό και εκπαιδευτικό της έργο με πολλές τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Έργα της βρίσκονται σε πινακοθήκες, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά:

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, της εικαστικής ομάδος “Greek artists”, της Ένωσης Αποφοίτων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) καθώς και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων. Τέλος, είναι μέλος της ομάδος εκδόσεως διδακτικών βιβλίων για την τέχνη, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Διδάσκει στο Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη που λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 2010 έως σήμερα (Σχέδιο, Ξυλογραφία, όρθιο ξύλο κι άλλες τεχνικές). Διδάσκει επίσης στην ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών Π. Φαλήρου. Εισήγηση και εργαστήριο στο ετήσιο Πανελλαδικό Συνέδριο στην ΑΣΚΤ 4-8 Σεπτεμβρίου 2018 με θέμα Χαρακτική: Από τη γραμμή στη φόρμα, στο τύπωμα, στην αποκάλυψη.

Ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας για την έκδοση του διδακτικού βιβλίου των Εικαστικών της Α΄ Γυμνασίου (1. Βιβλίο Εκπαιδευτικού, 2. Βιβλίο Μαθητού και 3. Τετράδιο Εργασιών) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Από το 1986 έως σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Εικαστική Παιδεία» με θέματα σχετικά με την εκπαίδευση.

 

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΗ έκθεση της Ρένας Ανούση – Ηλία, “Ντουέντε”, στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Related Posts