“Hommage”, μια site-specific παράσταση του Σπύρου Αλιδάκη για τον Λευτέρη Βογιατζή

Hommage. Μία site specific παράσταση για τη ζωή και το έργο του Λευτέρη Βογιατζή αποκλειστικά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Μια βιωματική εμπειρία όπου οι θεατές ανακαλύπτουν τα ίχνη και την παρουσία του δικού μας Λευτέρη μέσα σε όλο τον χώρο του θεάτρου του, σε ένα θέαμα που συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο και πολυμέσα και με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών του. Με την multimedia αυτή παράσταση, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ανοίγεται στις νέες τεχνολογίες επιδιώκοντας να μυήσει και τις νεότερες γενιές στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή, με τα πλέον επίκαιρα μέσα. Οι πόρτες ανοίγουν στις 27 Νοεμβρίου 2017. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Σπύρο Αλιδάκη.

HOMMAGE
Μια site-specific παράσταση του Σπύρου Αλιδάκη
για τον Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Πρεμιέρα 27 Νοεμβρίου
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Το Hommage είναι μια site-specific παράσταση, στην οποία εικόνες, ντοκουμέντα, ήχοι, βιντεο-προβολές, αρχειακό υλικό του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, αποσπάσματα από τις παραστάσεις του, αναμνήσεις και συνεντεύξεις, όλα εμπλέκονται σε μία σύνθεση. Ο χώρος του θεάτρου γίνεται ένας ζωντανός χάρτης αναμνήσεων, φαντασίας και ερμηνείας, μέσα από ένα multimedia θέαμα.

Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία όπου οι θεατές θα ανακαλύπτουν την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή μέσα στον χώρο του θεάτρου, μέσα από ένα θέαμα που θα συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο και πολυμέσα, με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών του. Ένα παλίμψηστο μνήμης και πολλαπλών αναφορών στον Λευτέρη Βογιατζή, ακολουθώντας τα ίχνη του και ανασύροντας τον ζωντανό τους απόηχο μέσα στο θέατρό του, με πολλαπλή χρήση της νέας τεχνολογίας.

Με σημείο εκκίνησης το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το έργο και στοιχεία της προσωπικής ζωής του Λευτέρη Βογιατζή και με αφορμή την επί 30 χρόνια ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με τον ιστορικό αυτό χώρο και την αέναη μεταμόρφωσή του, οι θεατές, ήδη από την είσοδό τους στο χώρο, θα ακολουθούν μια «ξενάγηση». Στην «ξενάγηση» αυτή, όλοι οι χώροι του θεάτρου θα ζωντανεύουν και οι ίδιοι θα διεισδύουν σε μια υπαρξιακή αναζήτηση, όπου ο θάνατος, ο έρωτας και η τέχνη συντίθενται και αποσυντίθενται ξανά και ξανά.

Στην παράσταση συμμετέχουν ζωντανά ή κινηματογραφημένοι καταξιωμένοι ηθοποιοί και συντελεστές, παλιοί και νέοι συνεργάτες του Θεάτρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη | Σκηνοθεσία: Σπύρος Αλιδάκης
Σκηνικά | Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Γιάννης Λούκος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Κίνηση | Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Κινηματογραφικοί φωτισμοί | Κάμερα: Γιώργος Ταμπακάκης
Δραματουργία: Κατερίνα Ζερβουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κουτσοχερίτη
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Οργάνωση Παραγωγής: Στέλλα Μαυροειδή

Παίζουν: Περικλής Μουστάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Βάλια Παπαχρήστου, Σμαράγδα Αδαμοπούλου και Γιάννης Σαβουιδάκης.

Σε κάθε παράσταση θα εμφανίζεται ανά ημέρα ένας παλιός ή νέος συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή όπως: Αμαλία Μουτούση, Ελένη Μανωλοπούλου, Αργύρης Πανταζάρας, Νικόλας Παπαγιάννης, Μαρία Σκουλά, Θάνος Τοκάκης και άλλοι που θα ανακοινώνονται.

Συμμετέχουν κινηματογραφικά:
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Στεφανία Γουλιώτη, Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γεράσιμος Μιχελής, Αμαλία Μουτούση, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Πανταζάρας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Νικόλας Παπαγιάννης, Μαρία Σκουλά, Σμαράγδα Σμυρναίου, Θάνος Τοκάκης κ.ά.

Video trailer
YOUTUBE

VIMEO

Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Συμπαραγωγή «Λυκόφως»

Προπώληση https://www.ticketservices.gr/event/hommage
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 12€ φοιτητικο, 10€ ανεργων/ΑμεΑ*

Λόγω της δομής της παράστασης, οι θεατές θα παραμένουν έξω από την είσοδο του Θεάτρου επί της Οδού Κυκλάδων ως τις 21.00, όπου θα ανοίγουν οι πόρτες του Θεάτρου για τη διεξαγωγή της παράστασης.

Facebook page | https://www.facebook.com/hommagelv

 

Λίγα λόγια για τον Σπύρο Αλιδάκη

Ο Σπύρος Αλιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και στη συνέχεια στη New York Film Academy στη Νέα Υόρκη. Ως σκηνοθέτης έχει στο ενεργητικό του πέντε ταινίες μικρού μήκους, κάποιες από τις οποίες συμμετείχαν σε Φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος (Δράμα, Βελιγράδι, Αμβούργο, Παρίσι). Παράλληλα, συμμετείχε στην παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, σε συνεργασία με τον Νίκο Παναγιώτοπουλο (Τα Οπωροφόρα της Αθήνας) και του Γιώργου Σκεύα (Γυμνά Χέρια) κ.ά. Στη 10ετή πορεία του στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων εργάστηκε τα πρώτα χρόνια ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Λευτέρη Βογιατζή στις εξής παραστάσεις: Το Ύστατο Σήμερα του Χάουαρντ Μπάρκερ (2009), Τόκος του Δημήτρη Δημητριάδη (2010), Το Θερμοκήπιο του Χάρολντ Πίντερ (2011). Από το 2013 διευθύνει το Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

https://vimeo.com/alidakispiros

 

Γενικές Πληροφορίες:

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής
Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11, Κυψέλη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 8217877

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΟΥ
Καθημερινά 17.00-21.00 απο 14 Νοεμβρίου

ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

https://www.ticketservices.gr/event/hommage
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

Σε όλα τα καταστήματα PUBLIC και στο tickets.public.gr

Ο Λευτέρης Βογιατζής (12 Οκτωβρίου 1944 – 2 Μαΐου 2013) ήταν ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν αδερφός του σημαντικού λυρικού τραγουδιστή Σταμάτη Βογιατζή. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε για δύο χρόνια το Reinhard Seminar στη Βιέννη και τελείωσε τη σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Για αρκετά χρόνια δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής Αγγλικών. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, και αργότερα με την Έλλη Λαμπέτη. Τα χρόνια αυτά, έπαιξε πολλούς ρόλους του κλασικού κυρίως ρεπερτορίου.

Το 1981 ίδρυσε την Εταιρεία Θεάτρου «Η ΣΚΗΝΗ» με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τη Σμαράγδα Σμυρναίου, την Άννα Κοκκίνου, τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Τάσο Μπαντή, και μετά την αποχώρησή τους το 1988, τη «νέα ΣΚΗΝΗ». Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις, ενώ το 1989 ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με τον Σπύρο Σακκά, τον φιλόλογο Γ. Λεντάκη και τον ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη, στην αρχή της ενασχόλησής του με το αρχαίο ελληνικό δράμα, σκηνοθετώντας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ακολούθησαν επιτυχημένες παραστάσεις, όπως τα «Με δύναμη από την Κηφισιά», ο «Μισάνθρωπος», «Ελένη», «Η νύχτα της Κουκουβάγιας», οι «Πέρσες», «Τέφρα και σκιά», «Καθαροί, πια» και άλλες μεγάλες θεατρικές επιτυχίες με κύκνειο άσμα του τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, τον Αύγουστο του 2012. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σχεδόν αποκλειστικά στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο τον συνέδεε μεγάλη φιλία.

Ήταν μία από τις βασικές φωνές στην εκπομπή “Εδώ Λιλιπούπολη” στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

 

Φιλμογραφία
Η Λιμουζίνα: Κωμωδία παρεξηγήσεων (2013)
Τα οπωροφόρα της Αθήνας (2010)
Αθήνα – Κωνσταντινούπολη (2008)
Beautiful People (2001)
Ακροπόλ (1995)
Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1993)
Η γυναίκα που έβλεπε όνειρα (1989)
Βαριετέ (1985)
Μελόδραμα; (1980)
Ανατολική περιφέρεια (1979)
Περιπλάνηση (1979)
Acropolis Express (1973)
Ο επισκέπτης (1973)
Σ’ αγαπώ (1971)

Θέατρο
«Αμφιτρύων» του Μολιέρου – σκηνοθέτης (2012) Φεστιβάλ Επιδαύρου
«Ο τόκος» του Δημήτρη Δημητριάδη – σκηνοθέτης (2011)
«Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ – σκηνοθέτης (2011)
«Ήμερη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (2007)
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Φεστιβάλ Επιδαύρου – σκηνοθεσία
Bella Venezia (2005) Βραβείο Κάρολος Κουν Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου 2006 [1]:
Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου
«Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου – ηθοποιός (Αρνόλφος) και σκηνοθέτης (2004)
«Σε σας που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (2003)
«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν (2003)
«Καθαροί πια» της Σάρα Κέιν (- ηθοποιός (Τίνκερ) και σκηνοθέτης (2001)
«Τέφρα και σκιά» του Χάρολντ Πίντερ (2000)
«Πέρσες» του Αισχύλου (1999) στο Εθνικό θέατρο για το Φεστιβάλ Επιδαύρου – σκηνοθεσία
Η νύχτα της κουκουβάγιας (1998) (βραβείο Κάρολος Κουν)
«Ελένη» του Ευρυπίδη – ηθοποιός (1996)
«Μισάνθρωπος» του Μολιέρου – ηθοποιός (1996)
«Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαΐδη – Χαβιαρά (1995)
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή – σκηνοθεσία (1992)
«Ρίτερ, Ντένε, Φος» του Τόμας Μπέρνχαρτ – ηθοποιός (Φος) και σκηνοθέτης (1991)
«Ο θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ – ηθοποιός (θείος Βάνιας) και σκηνοθέτης (1989)
«Σε φιλώ στη μούρη» του Γιώργου Διαλεγμένου – ηθοποιός (Μήτσος) και σκηνοθέτης (1987) (Βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν)
«Συμφορά απ’ το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ – ηθοποιός (Φάμουσοφ) και σκηνοθέτης (1985)
«Σάρα, τα παιδιά ενός κατώτερου θεού» – ηθοποιός (συμπρωταγωνιστής της Έλλης Λαμπέτη) (1981)
Καμπαρέ (1978)
«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη – ηθοποιός (1977)
Ωραία μου κυρία (1977)
«Οδύσσεια» του Ομήρου (διασκευή του Σπύρου Ευαγγελάτου) – ηθοποιός (1976)
«Ερωτόκριτος» του Βιντσέτσου Κορνάρου – ηθοποιός (1975)
«Κυριακάτικος περίπατος» του Ζορζ Μισέλ- ηθοποιός (στο ρόλο της γιαγιάς) (1973)

Τηλεοπτικές σειρές
Παράξενα ελληνικά διηγήματα (1981) ΕΡΤ
Η θεατρίνα (1977) ΑΝΤ1

Τηλεοπτικό θέατρο
Ο μισάνθρωπος (1997)
Πλούτος (1979) ΕΡΤ
Δεσποινής Τζούλια (1979) ΕΡΤ
Οι βάτραχοι (1977) ΕΡΤ