24.8 C
Athens
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022
 

Οι «Γυναίκες της ανατροπής» από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας έρχονται στην Αθήνα

Εκάβη, Ιφιγένεια, Κλυταιμνήστρτα, Ηλέκτρα, Άτοσσα, Μήδεια, Φαίδρα και Αντιγόνη…
Αρχετυπικές γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας, που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε ανατράπηκαν από αυτή.
Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση αρχαίου δράματος, παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, που έκανε αίσθηση στο θεατρόφιλο κοινό για δύο συνεχείς χρονιές στο πλαίσιο των 8ου και 9ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» που διεξάγεται από το 2014 υπό την επιμέλεια του Καθηγητή και κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου, παρουσιάζεται τώρα και στην Αθήνα.
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, ανανεώνοντας το ετήσιο ραντεβού του με το αρχαίο δράμα, παρουσιάζει την -ένατη κατά σειρά- παραγωγή του με τίτλο «Γυναίκες της Ανατροπής», βασισμένη σε αποσπάσματα έργων της αρχαίας τραγωδίας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Ι. Σίδερης, γράφει στο σημείωμά του:

«Οι γυναίκες της ανατροπής» είναι αρχετυπικές γυναικείες μορφές των τραγωδιών.
Μένουν σταθερές στις απόψεις τους, δογματικές, ανυποχώρητες, έτοιμες αν χρειαστεί, να συντρίψουν την αντρική κυριαρχία, αλλά και να συγκρουστούν ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Στο πέρασμα των αιώνων ορισμένες «γυναίκες της ανατροπής», έχουν γίνει σύμβολα κατά της αυταρχικής εξουσίας, κατά της καταπίεσης της ανθρώπινης συνείδησης.
Όπως αναφέρει η μεγάλη τραγωδός μας Ασπασία Παπαθανασίου στο βιβλίο της «Γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας», οι γυναικείες μορφές στα έργα των τραγικών ποιητών, δεν είναι στο περιθώριο αλλά ενσωματώνονται στην τραγική πράξη ενώ το όνομά τους ακούγεται μέσα στην ανδροκρατούμενη αθηναϊκή κοινωνία. Πολλές φορές αμφισβητούν με τη δράση τους το «πατριαρχικό ιδεώδες» της δημοκρατικής Αθήνας και γίνονται και αυτές κεντρικά τραγικά πρόσωπα.
Είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές, αντίθετα με τις καθημερινές πρακτικές της κλασικής Αθήνας, άνοιξαν με την τέχνη τους διάπλατα τον ψυχικό κόσμο της γυναίκας για να μας αποκαλύψουν τα καταπιεσμένα αισθήματά της για τον έρωτα, για τις καθημερινές έγνοιες της συζυγικής σχέσης για προσδοκίες που διαψεύσθηκαν.
Τις ατομικές περιπτώσεις τις ύψωσαν σε καθολικές μορφές, ώστε κάθε εποχή, κάθε άτομο να μπορεί να επικοινωνεί μαζί τους, να αναμετράται μ’ αυτές και να προβληματίζεται σ’ ένα πλαίσιο μοναδικής αισθητικής απόλαυσης.
Η παράσταση αφορά γυναικείες μορφές της αρχαίας τραγωδίας, που είτε ανέτρεψαν τη μοίρα τους, είτε ανατράπηκαν από αυτή. Η Εκάβη, η Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια, η Αντιγόνη, η Μήδεια, η Φαίδρα και η Άτοσσα θα γίνουν για μια ακόμη φορά, επί σκηνής, έρμαια της μοίρας τους, των παθών και των παθημάτων τους, προσφέροντάς μας ως αντίδωρο την πολυπόθητη “κάθαρση”.
«Οι γυναίκες της ανατροπής» συνιστούν μια προσωπική σκηνική σύνθεση που φιλοδοξεί να αναδείξει το μεγαλείο της “γυναίκας” και την καταλυτική της διάσταση στο εκάστοτε σύμπαν.
Ευχαριστώ όλες και όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν και σ’ αυτό το πολύτιμο ταξίδι αυτογνωσίας».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, είναι το διάδοχο σχήμα της παλιάς ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας που πριν από 30 περίπου χρόνια, στην περίοδο 1985-1992, έσπειρε τον πρώτο σπόρο θεατρικού πολιτισμού στην περιοχή της Ερμιονίδας. Επανεμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη της Ερμιονίδας το 2009, με την παράσταση των Α. Γιαλαμά-Κ. Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα», αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού.
Στόχος του Θ.Ο.Ε. είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, κυρίως όμως η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών.
Η πλούσια δραστηριότητά του και το ταλέντο των μελών του έχουν συγκεντρώσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας και η καλή του φήμη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του νομού Αργολίδας.
Τον Φεβρουάριο του 2018 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Ηράκλειο Κρήτης με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», αποσπώντας τρία βραβεία (Κοινού: Καλύτερης παράστασης, Επιτροπής: Καλύτερης παράστασης – ενδυματολογίας και Έπαινο ερμηνείας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο).

Έδρα του Θ.Ο.Ε. ΑRTίκι

Τον Αύγουστο του 2014 ο Θ.Ο.Ε. εγκαινίασε ως έδρα του τον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράϊκε Ηλίου Ντε Κόνινγκ”, που φέρει τιμητικά το όνομα της Μεγάλης του Χορηγού. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης και που από πρώην αποθήκη διαμορφώθηκε σε θέατρο υψηλών προδιαγραφών για να στεγάσει την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα κατ’ αρχήν του ίδιου του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, αλλά και για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρύτερης κλίμακας, με επίκεντρο το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού -το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κορυφαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Διαθέτει υπαίθριο χώρο χωρητικότητας 1.000 ατόμων (για συναυλίες και μεγάλες διοργανώσεις), λυόμενο αμφιθέατρο χωρητικότητας 250 ατόμων (για το Φεστιβάλ και φιλοξενούμενες παραστάσεις), εξωτερικό μπαρ και χειμερινή σκηνή 100 θέσεων.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 698 698 2224
F Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας / Πολυχώρος Artiki

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Γυναίκες της ανατροπής»
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης και Μιχάλης Κακογιάννης
Σύλληψη – Eνδυματολογική και Μουσική Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Σίδερης
Μουσική: Λόλεκ (Γιάννης Αναγνωστάτος)
Φωτισμοί – Σκηνικός Διάκοσμος – Δημιουργία και Προβολή Βίντεο: Ίων Ξυπολιάς

Διανομή Μονολόγων Αρχαίου Δράματος:

«Τρωάδες» του Ευριπίδη – Στον ρόλο της Εκάβης η Αργυρώ Μέξη-Κωστελένου
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη – Στον ρόλο της Ιφιγένειας η Ευαγγελία Ηλιού
«Αγαμέμνων» του Αισχύλου – Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Ελένη Ντάκου – και Χορός ο Κώστας Πεντεδέκας.
«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή – Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Βίκυ Παπάζογλου
«Ιφιγένεια Εν Ταύροις» του Ευριπίδης – Στον ρόλο της Ιφιγένειας η Ευαγγελία Ηλιού.
«Πέρσες» του Αισχύλου – Στον ρόλο της Άτοσσας η Κική Πέλλα – και Χορός ο Κώστας Πεντεδέκας.
«Μήδεια» του Ευριπίδη – Στον ρόλο της Μήδειας η Ιωάννα Μέξη
«Ιππόλυτος» του Ευριπίδης – Στον ρόλο της Φαίδρας η Ελένη Ντάκου
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή – Στον ρόλο της Αντιγόνης η Νάντια Κωστελένου.

***
Για μία μόνο παράσταση
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022
Στις 6 μ.μ.
στο Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8 – 12, Αθήνα
ΤΚ 11854
Τηλέφωνο: 210 – 342.86.50

Είσοδος: 10 ευρώ
Πληροφορίες και κρατήσεις: 698 698 2224
Χορηγοί Εισιτηρίου Παράστασης: Zag Κατασκευαστική Κρανίδι – Μαρίνα Μαχαίρα Υδραυλικά – Αρδευτικά – Είδη Υγιεινής Κρανίδι
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ευχαριστεί θερμά τους πολυάριθμους χορηγούς και υποστηρικτές των παραστάσεων του έργου τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το Σ.ΦΙ.Π. Σύλλογο Φίλων Πορτοχελίου, για τη διαχρονική παρουσία στο πλευρό του ως «Μέγας Αρωγός».
Υπεύθυνη για τον Τύπο: Δανάη Σαλεπούλα, | dsalepoula@gmail.com

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art