Γιώργος Λεβεντογιάννης. Σπάνιος «εφημεριδάς», κορυφαίος δάσκαλος

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε για την απέναντι όχθη, την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεβεντογιάννης.
Ήταν δάσκαλος της δημοσιογραφίας, πρωτοπόρος της ελληνικής τηλεόρασης, ανήσυχο μυαλό. Με μακρά πορεία στη δημοσιογραφία, μεταξύ άλλων, υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντής ειδήσεων και γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, καθώς και γενικός διευθυντής ενημέρωσης στην ΕΡΤ.
Όμως ήταν ένα μοναδικός «εφημεριδάς», ένας δημοσιογράφος που προσέφερε πολλά κυρίως στα χρόνια που συνεργάστηκε με το «Έθνος» και τον Αλέκο Φιλιππόπουλο.
Διακρίθηκε για την εγκυρότητα, την αντικειμενικότητά του και το ήθος του και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στον δημοσιογραφικό κόσμο, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του.
Ο Γιώργος Λεβεντογιάννης άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα δημοσιογραφικά δρώμενα. Η προσφορά του στη μάχη της ενημέρωσης ήταν και παραμένει ανεκτίμητη.
Νοσηλευόταν εδώ και αρκετό καιρό, καθώς η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

***

Ο Γιώργος Λεβεντογιάννης γεννήθηκε το 1941 στο Ναύπλιο. Στη δημοσιογραφία μπήκε από το 1959 και εργάστηκε μόνο σε εφημερίδες.  Στην αρχή ως ρεπόρτερ στην “Αθηναϊκή”, τον “Ανεξάρτητο Τύπο” και τη “Δημοκρατική Αλλαγή”. Αργότερα  στην “Ακρόπολη” ως αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής καθώς και στα “Σημερινά”. Από το 1985 άρχισε η συνεργασία του με το “Έθνος”. Το 1992 ανέλαβε Διευθυντής Ειδήσεων του Τ/Σ «Mega Channel», και αμέσως μετά Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης και Ειδικός Σύμβουλος. Τέλος, υπήρξε Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στην ΕΡΤ. Ασχολήθηκε με τα φλέγοντα θέματα του Τύπου  και δημοσίευσε πολλές μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Εξέδωσε το βιβλίο “Προβλήματα ελευθεροτυπίας” με εξώφυλλο του ΚΥΡ. Παράλληλα έγραψε διηγήματα και ποιήματα. Η συλλογή του “Πικρό καλοκαίρι” με μνήμες από την εξορία του πατέρα του στην Μακρόνησο και στο Τρίκερι μεταφράστηκε στη Γαλλία και στην Ιταλία.

***

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Λεβεντογιάννη θα γίνει τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021, στις 18:30 στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.