Cat Is Art

Γεράσιμος Μιχελής: Η Αστροπαλίτισσα γιαγιά και το “θαύμα” των Χριστουγέννων

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Μια χριστουγεννιάτικη ανάμνηση μοιράζεται με το catisart.gr ο εκλεκτός ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής:

 

“Η αγάπη είναι ένα δώρο που εξαρτάται από τη χρήση που θα του κάνεις.
Αν το χρησιμοποιήσεις απρόσωπα, καταντάει μια μηχανιστική λειτουργία που μας αφήνει σε απόλυτη μοναξιά.
Στις γιορτές όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε και να λάβουμε δώρα. Να ζεσταθούν οι καρδιές μας.
Θυμάμαι κάποια Χριστούγεννα, που είχαμε περάσει με τον πατέρα μου, τον μέγα απόντα, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες γιορτές.
Ήταν ναυτικός, και μεις στα γιορτινά τραπέζια, του είχαμε πάντα ένα άδειο πιάτο, έτσι γεμίζαμε το κενό της απουσίας του.
Το 199…., για μεγάλη μας χαρά όμως, ο πατέρα μου μάς την έσκασε. Είχε ζητήσει άδεια, ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι, από την εταιρεία του, για να κάνει γιορτές με την οικογένειά του.

 

 

 

 

Παραμονή Χριστουγέννων, εμφανίστηκε στο σπίτι μας, πρωί πρωί, φορτωμένος δώρα, σαν Άγιος Βασίλης. Ήταν μεγάλη η έκπληξή μας, εμένα και του αδερφού μου. Πρώτη φορά θυμάμαι τον πατέρα μου δακρυσμένο, δεν εκδηλωνόταν εύκολα. Είχαν συνεννοηθεί με τη μητέρα μου για το τραπέζι και το πάρτι που είχα αποφασίσει να κάνω τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στους συμμαθητές μου της Δραματικής Σχολής Βεάκη.
Ο πατέρας μου, με μεγάλο ενθουσιασμό, δέχτηκε να γίνει αυτό το πάρτι. Είχε περιέργεια να γνωρίσει τους φίλους μου. Δεν το ‘χε καλοχωνέψει ότι παράτησα τα οικονομικά για να γίνω ηθοποιός, ήταν αρκετά επιφυλακτικός με την επιλογή μου…
Οι δικοί μου είχαν κάνει μεγάλη προετοιμασία για το τραπέζι. Εκείνο που θυμάμαι όμως έντονα, ήταν το άρωμα της κανέλας και του καβουρντισμένου σουσαμιού από τους λουκουμάδες και τις δίπλες που είχε ετοιμάσει η γιαγιά μου για τους καλεσμένους μου.
Η Αστροπαλίτισσα γιαγιά είχε έρθει από νωρίς στο σπίτι μας για παρέα και περίμενε με λαχτάρα να ακούσει τα επαινετικά λόγια των φίλων μου για τα νησιώτικα γλυκά που τους είχε ετοιμάσει. Καθόταν στην αγαπημένη της πολυθρόνα δίπλα στο παράθυρο, που ήταν το στολισμένο δέντρο, με τα λαμπάκια που αναβόσβηναν. Τα κοίταγε έντονα και ίσως αναρωτιόταν, θα αξιωθώ να τα δω και του χρόνου; Ήταν ενενήντα δύο χρονών…
Οι φίλοι μου χάρηκαν πολύ το φαγητό και τα γλυκά της γιαγιάς, περισσότερο όμως τις ιστορίες που τους έλεγε. Ένας τολμηρός της ζήτησε να χορέψουν. Είχαμε βάλει μουσική, τραγούδια μάμπο και ροκ εν ρολ, αλλά η γιαγιά δεν τα συμπαθούσε αυτά πολύ. Μας παρακάλεσε να χαμηλώσουμε λίγο τη μουσική, δεν άντεχαν τα αυτιά της.
Κάποια στιγμή μου ζήτησε να της φέρω να δει τη χριστουγεννιάτικη κάρτα που της είχε στείλει η ανιψιά της από την Αυστραλία. Ήταν μια όμορφη κάρτα με ελαφάκια και έλατα σε χιονισμένο τοπίο. Η γιαγιά έπιασε την κάρτα και έλαμψε από χαρά το πρόσωπό της. Σαν να εμφανίστηκε εκείνη τη στιγμή μπροστά της, η αγαπημένη της ανιψιά, το Μαρουλάκι. Ο πατέρας μου της πρότεινε να την ανοίξει και να δει το περιεχόμενό της.
Όταν η γιαγιά μου την άνοιξε, ακούστηκε αμέσως η γνωστή μελωδία των jingle bells! Αιφνιδιάστηκε η γιαγιά κι έντρομη γυρνάει και μου λέει: «Βρε Γεράσιμε, η κάρτα μιλεί! Γρήκα, μιλεί!!!».
Και σαν μωρό παιδί, με μάτια αθώα, γεμάτα απορία μας κοίταζε. Ήθελε, ως φαίνεται, να μοιραστεί το «θαύμα» των Χριστουγέννων μαζί μας!”.

***

 

 

  • Τον Γεράσιμο Μιχελή μπορούμε να τον δούμε από τις 15 Ιανουαρίου 2020 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν στην επιτυχία του ΔηΠεθε Κοζάνης “Τριαντάφυλλο στο στήθος”, μια γλυκόπικρη κωμωδία του Τενεσί Ουίλιαμς για τον έρωτα.

***

 

Διαβάστε αναλυτικά:

 

Το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» θα ανθίσει και πάλι στο «Υπόγειο του Κουν»

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΓεράσιμος Μιχελής: Η Αστροπαλίτισσα γιαγιά και το “θαύμα” των Χριστουγέννων

Related Posts