Στα ανοιχτά θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού», στον Βύρωνα, ολοκληρώνεται το «Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων» που φέτος ήταν αφιερωμένο στον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη.
Το Φεστιβάλ άρχισε στις 5 Ιουνίου 2019 και θα κλείσει στις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Όλες οι παραστάσεις θα αρχίζουν στις 9 μ.μ.
***
Τρίτη 27 Αυγούστου
«Δον Ζουάν»
Του Μολιέρου
Η 5η Εποχή, συνεχίζοντας την δημιουργική παρουσία της στο χώρο του πολιτισμού, παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2019 το αριστούργημα του Μολιέρου «Δον Ζουάν».
Εδώ ο Μολιέρος πραγματεύεται έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μύθους, δίνοντας την ισχυρότερη λογοτεχνική ενσάρκωση του θρυλικού ήρωα και ένα από τα πιο γοητευτικά όσο και αινιγματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Ο Μολιέρος οδηγεί στα άκρα το προφίλ του ακόλαστου ήρωα. Μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τα ερωτικά επιτεύγματα του Δον Ζουάν στη φιλοσοφία του. Τον προικίζει με οξύνοια που του επιτρέπει να δικαιολογεί τις πράξεις του μέσα από τον αδιαφιλονίκητο ορθολογισμό ενός ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την υποκρισία της κοινωνίας που τον περιβάλλει. Γι’ αυτόν, διαρκής αναζήτηση της ηδονής ουσιαστικά σημαίνει διεκδίκηση της απόλυτης ελευθερίας με την αποτίναξη κάθε συναισθηματικού, ηθικού, κοινωνικού, οικογενειακού και θρησκευτικού φραγμού. Συνθέτει έτσι το απόλυτα σαγηνευτικό αλλά και επίφοβο πορτρέτο ενός προβοκάτορα, που υπονομεύει θεσμούς, κανόνες και αξίες και παραβιάζει κοινωνικά ταμπού, προκαλώντας τη συντηρητική κοινωνία κάθε εποχής. Προκλητικό μείγμα κοινωνικής σάτιρας και μεταφυσικής ανησυχίας, το έργο που υπήρξε αντικείμενο σκανδάλου και λογοκρισίας από την πρώτη κιόλας παρουσίασή του και πολεμήθηκε στην εποχή του όσο κανένα, διατηρεί μέχρι σήμερα το σφρίγος και την ανατρεπτική του δύναμη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνικό: Παναγιώτα Κοκορού
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κινησιολογία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου
Βοηθός κινησιολόγου: Νικολέτα Καρμίρη
Διεύθυνση Παραγωγής: Νόρα Φαγά
Artwork: Γεωργία Αλεβιζάκη
ΔΙΑΝΟΜΗ
Νίκος Κουρής, Ζέτα Μακρυπούλια, Μάκης Παπαδημητρίου,
Δημήτρης Καραμπέτσης, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Σοφολόγης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Ιωάννης Καπελέρης, Ελίζα Σκολίδη
***
Πέμπτη 29 Αυγούστου
«Η πρώτη αγάπη»
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Του Νίκου Χατζηαποστόλου
Αισθηματική οπερέτα σε δύο πράξεις με πρόλογο και επίλογο
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά τη μεγάλη επιτυχία της παραγωγής Ο μικάδος των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, συμπράττει εκ νέου με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή για την αναβίωση της θρυλικής και σπανιότατα παιγμένης οπερέτας Η πρώτη αγάπη (1929) του Νίκου Χατζηαποστόλου.
Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος, γνωστός από τις συμμετοχές του σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και βραβευμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τη μουσική διασκευή επιμελείται ο Μιχάλης Παρασκάκης, ένας από τους πιο δραστήριους νέους συνθέτες σύγχρονης μουσικής με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και ιδρυτής του μουσικού συνόλου Τέττιξ.
Η «Πρώτη αγάπη» είναι η ερωτική ιστορία δύο νέων, ο χωρισμός και το ξανασμίξιμό τους ύστερα από δεκαπέντε χρόνια. Πικάντικη και γεμάτη χιούμορ, φωτίζει απροσδόκητες πτυχές της εποχής: Πίσω από τις πασίγνωστες νοσταλγικές μελωδίες και τους τρυφερούς στίχους των τραγουδιών, αναδύεται η τολμηρή και μοντέρνα Ελλάδα της δεκαετίας του ’20. Το 1929 είναι μια χρονιά τομή για τη μεσοπολεμική πραγματικότητα. Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως την τελευταία μιας περιόδου σχετικής ανεμελιάς και, ταυτόχρονα (και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο) την κορυφαία της. Η Πλάκα και η Καλαμάτα με την αναδυόμενη αστική τάξη, η Αίγλη, το Ζάππειο, ο Απόλλωνας, το Ωδείο Αθηνών, η καθημερινότητα των φοιτητών γεμάτη πάθη και έριδες ξεπροβάλλουν ανάγλυφα μέσα από το έργο αναδεικνύοντας μια εποχή τόσο κοντινή με τη δική μας. Ο κυνισμός και ο ρομαντισμός εναλλάσσονται στις ερωτικές σχέσεις, τα πάθη ξεφτίζουν και αναθερμαίνονται. Τα ζευγάρια στροβιλίζονται στους ρυθμούς του βαλς και του φοξτροτ, με τη διασαλευμένη αθωότητα της κοινωνίας που επούλωσε τις πληγές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανίδεης για το τι θα επακολουθούσε.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Ενορχήστρωση – Διασκευή: Μιχάλης Παρασκάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Σπανού
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
ΔΙΑΝΟΜΗ
Νίκος: Διονύσης Τσαντίνης
Ελένη: Αναστασία Κότσαλη
Ρενέ: Λητώ Μεσσήνη
Μιχαλάκης: Γιώργος Ρούπας
Μουσικοί:
Δημήτρης Τίγκας – κοντραμπάσο
Μάριο Αδρόβερ Πάρδο – κλαρινέτο, κρουστά
Σταμάτης Πασόπουλος – ακορντεόν
Συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
***
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου
«Τρικυμία»
Του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Η θεατρική ομάδα «Ρόδα» παρουσιάζει φέτος την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Πρόκειται για τη φαντασμαγορική περιπέτεια λίγων ανθρώπων που μας αποκαλύπτει κόσμους παράξενους, αλλά και τόσο όμοιους με όλα τα κωμικοτραγικά που ζούμε σήμερα. Όπως και στη δική μας ζωή, έτσι και στην παράσταση, η αγριεμένη θάλασσα σπρώχνει σοκαρισμένους τους ταξιδιώτες στην ακτή, αποκαλύπτοντας τι ενδιαφέρει πραγματικά τον καθένα τους.
Πρίγκηπες, ευγενείς και σύμβουλοι συνθέτουν την εικόνα της εξουσίας με τις ευθύνες και τις δολοπλοκίες που τη συνοδεύουν. Οι ναύτες και οι ακόλουθοι δείχνουν τα πάθη των ανθρώπων που δουλεύουν για να ζήσουν. Το σκηνικό του έρωτα ζωντανεύει για ένα νεαρό ζευγάρι. Στο νησί, τα πνεύματα, τα ζώα, τα φυτά πασχίζουν να ελευθερωθούν από την κυριαρχία των ενστίκτων του ανθρώπου. Όμως ο χρόνος λιγοστεύει και η αγωνία μεγαλώνει. Θα καταφέρει ο Πρόσπερος να εξασφαλίσει ένα μέλλον για το παιδί του, που με τόσους κόπους μεγάλωσε στην εξορία αυτή; Στο κέντρο της ιστορίας στέκει ο άνθρωπος, κάθε άνθρωπος, και η προσπάθειά του να αποκατασταθεί η σχέση του με ό,τι συμβαίνει στη ζωή του.
Η Ομάδα «Ρόδα», με ιδρύτρια τη Μαρία Περετζή, δημιουργεί εδώ και 28 χρόνια. Οι θεατρικές και μουσικές παραγωγές της έχουν τύχει ευνοϊκών κριτικών από ευρύ φάσμα του Ελληνικού τύπου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή
Μετάφραση: Δημήτρης Περετζής
Σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
Μουσική: Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Γιώργος Ντούνης, Μαρία Περετζή
Χορικά: Μαρία Περετζή
Κουστούμια: Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου, Άννα Κυπραίου, Μαρία Συμεωνίδου, ΒίκηTσέλιου, Αθηνά Παπαφώτη, Χρυσούλα Μπέτσα, Μαρία Τσούγκα, Ιρις Μπαγλανέα, Πάτυ Παπαγεωργίου, Γιάννης Αγγέλης, Πόπη Αστέρη, Δέσποινα Λόγια, Βούλη Φωτιάδου
Ηχητικά: Δημήτρης Γασπαράτος, Άγγελος Γιαννάτος
Φωτισμός: Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας, Χάρης Καρίνος
Μακιγιάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου, Ιουλία Βεντίκου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Σταμάτης Λόγος, Τζέλα Αναγνωστοπούλου, Ιουλία Βεντίκου, Μάνια Μεταξά, Πάτυ Παπαγεωργίου, Σταύρος Κάππας, Θωμάς Γκότσης, Δημήτρης Μπόζες, Δημήτρης Νέλλας, Γιάννης Αγγέλης, Δημήτρης Γασπαράτος, Θεοχάρης Καρίνος, Γιώργος Κωστογιάννης, Χρήστος Βαλαώρας, Άννα Κυπραίου, Αλέξανδρος Μπάτσης, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή, Εύα Αυλίδου, Λένα Κοντοπίδου, Χρυσούλα Μπέτσα, Αθηνά Παπαφώτη, Μαρίζα Πελεκάνου, Ηλίας Πιλάτος, Βίκυ Τσέλιου, Μαρία Τσούγκα
***
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου
Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου
Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ασπασία Στρατηγού
Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι ο ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και συλλέκτης Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις καρδιές μας και στον Ελληνικό πολιτισμό. Στενοί δεσμοί, πολύχρονη φιλία και πάρα πολλά τραγούδια, από το ξεκίνημά του, συνδέουν τον Γιώργο Νταλάρα με τον Μάνο. Μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Μίλτο Πασχαλίδη, ετοίμασαν και παρουσιάζουν μια σειρά συναυλιών με τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου. Ο Μάνος Ελευθερίου μας χάρισε πάνω από 400 αγαπημένα τραγούδια, που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες των τελευταίων 50 χρόνων. Από τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση στα «Λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, από τη «Θητεία» του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού, από το «Ελεύθεροι κι ωραίοι» του Σταύρου Κουγιουμτζή στον «Άμλετ της σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια» του Σταύρου Ξαρχάκου, η υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου ήταν αυτή που σημάδεψε τη δισκογραφία μιας ολόκληρης εποχής.
Τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη αλλά και την ταλαντούχα Ασπασία Στρατηγού που θα τραγουδήσει μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά του Μάνου, συνοδεύουν 9 εξαιρετικοί μουσικοί που «ντύνουν» τα τραγούδια με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Γιώργος Παπαχριστούδης – πιάνο
Γιώργος Μάτσικας και Βασίλης Κορακάκης– μπουζούκι
Χρήστος Ζέρβας– κιθάρα
Θανάσης Σοφράς – μπάσο,
Μάνος Γρυσμπολάκης– ακορντεόν
Αντώνης Καλιούρης– πνευστά
Στράτος Σαμνιώτης– κρουστά
Δημήτρης Γκαβαρδίνας– τύμπανα
Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Νταλάρας, Γιώργος Παπαχριστούδης
Σχεδιασμός ήχου- ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης
Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος
***
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου
«Οιδίπους Τύραννος»
Του Σοφοκλή
Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Το έργο ξεκινά με ένα μυστήριο. Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων.
Υπάρχουν δύο άξονες στο έργο αυτό, το τελειότερο του αρχαίου δράματος, τουλάχιστον απ’ τα σωζόμενα, που δρουν συμπληρωματικά:
Ο ένας είναι η τέλεια πλοκή του: το έργο αυτό είναι το πρώτο στην παγκόσμια δραματουργία θρίλερ με σασπένς (whodunit play τα αποκαλούν οι Αγγλοσάξωνες). Ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων, ο ήρωας, με αριστοτεχνικό τρόπο, φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, όπου διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος. Κι αν συχνά υποτιμούμε τον άξονα αυτόν, γυρεύοντας δίκαια άλλες ποιότητες, η φράση «Ο Πόλυβος δεν ήτανε πατέρας σου» πάντα προκαλεί ρίγος στο κοινό που παρακολουθεί. Και το παιχνίδι της μοίρας είναι ακόμα στα μισά.
Ο δεύτερος άξονας, αυτός που κάνει τον Οιδίποδα το πρώτο υπαρξιακό έργο στην παγκόσμια δραματουργία, είναι η ίδια η ερώτηση που θέτει: «Ποιος είμαι;». Και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ήρωας για να την απαντήσει: τα εργαλεία που ο άνθρωπος –ειδικά ο Δυτικός– έχει θεοποιήσει: τον ορθό λόγο, τη σκέψη, τη λογική. Είναι τα μόνα που έχουμε, έχουν εκτοξεύσει το είδος μας, όμως δεν αρκούν. Γιατί αν αποφασίσεις να θέσεις τη συγκεκριμένη ερώτηση, οφείλεις να είσαι έτοιμος και για την απάντηση. Και η αλήθεια, όπως λέει ο ποιητής, «μόνον έναντι θανάτου δίδεται».
Ο Οιδίποδας είναι ο πρώτος Άνθρωπος της δραματουργίας μας, ο Αδάμ της. Και η μοίρα του μας κάνει ταπεινούς.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνογραφία Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Κίνηση: Κική Μπάκα
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθοί σκηνοθέτες: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Έλενα Σκουλά
Βοηθός Mουσικού Συνθέτη: Δήμητρα Αγραφιώτη
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα
ΔΙΑΝΟΜΗ
Δημήτρης Λιγνάδης, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Χατζόπουλος, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Ζιόβας, Γιώργος Ψυχογιός, Νικόλας Χανακούλας
ΧΟΡΟΣ
Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς.
***
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου
Αντώνης Μαρτσάκης
«Μητέρα Κρήτη τσ’ αρχοντιάς»
Συναυλία
Μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση της Κρήτης μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό είναι η συναυλία «Κρήτη μητέρα τσ`αρχοντιάς». Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Αντώνης Μαρτσάκης (βιολί, τραγούδι) με τους συνεργάτες του παρουσιάζει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από όλη την Κρήτη:
Κισσαμίτικα συρτά, κοντυλιές Ανατολικής και Κεντρικής Κρήτης, πυρρίχιοι ήχοι με ασκομαντούρες και νταουλάκια, μαντολίνα και λαούτα, ταμπαχανιώτικα με μπουλγαρί και τραγούδια από ομάδα ριζίτικου. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης επιλογές από τις επτά προσωπικές δισκογραφικές δουλειές του Αντώνη Μαρτσάκη αλλά και διαχρονικά κομμάτια σπουδαίων Κρητών καλλιτεχνών.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Νίκος Μαρεντάκης – λαούτο
Κανάκης Κοζωνάκης – λαούτο, τραγούδι
Χαράλαμπος Πιτροπάκης– ασκομαντούρα, μαντούρα, σητειακόνταουλάκι
Γιάννης Μαρτσάκης – θιαμπόλι, λαούτο
Φραγκίσκος Μπαλτζάκης – ασκομαντούρα, σητειακόνταουλάκι
Γιάννης Παξιμαδάκης – μπουλγαρί, κιθάρα
Μιχάλης Χαρκιολάκης– μαντολίνο
Στο χορευτικό πρόγραμμα ο Λαογραφικός Όμιλος «Κουρήτες»
Οργάνωση: Μελωδικό Καράβι
Στην είσοδο θα μοιραστεί παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.
***
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
«Προμηθέας Δεσμώτης»
Του Αισχύλου
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συμμετείχε φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. «Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία. Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Kathryn Hunter τον ιδανικό Προμηθέα και η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο.
Είναι βραβευμένη ως καλύτερη ηθοποιός με Olivier Award και με τον Προμηθέα που ερμηνεύει στα ελληνικά παίζει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.
Η Κάθρυν Χάντερ, επιλέγει συχνά να ερμηνεύσει ανδρικούς ρόλους. Κατάγεται από τις Οινούσες της Χίου, (το γένος Χατζηπατέρα) και είναι μεγαλωμένη στην Αγγλία, με σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και κορυφαίες συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Peter Brook και θεατρικούς οργανισμούς όπως η Royal Shakespeare Company και το Globe Theater. Είναι η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που ερμήνευσε τον ρόλο του Βασιλιά Ληρ (1997), ενώ έχει ενσαρκώσει πληθώρα άλλων ανδρικών ρόλων, όπως τον Ριχάρδο Γ’, τον Πουκ στο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, τον Κόκκινο Πίτερ στον Πίθηκο του Κάφκα, τον Συρανό ντε Μπερζεράκ, τον Mr. Ido και πρόσφατα τον Τίμωνα τον Αθηναίο.
Έχει επίσης εντυπωσιακή κινηματογραφική της πορεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της στην ταινία Χάρυ Πότερ και Το Τάγμα του Φοίνικα.
Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με κορυφαίους θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ.Τσακίρης
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνική εγκατάσταση: Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση: Marcello Magni
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά -Μαρία Φλωράτου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι.
***
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
«Κατά φαντασίαν ασθενής»
Του Μολιέρου
Το τελευταίο έργο του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση μαζί με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, κρατώντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με έναν εξαιρετικό θίασο στο πλευρό του, που θα περιοδεύσει μαζί του σε μεγάλα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Η κωμωδία του Μολιέρου αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα και γοητεύει αιώνες το κοινό, καθώς αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή προσπαθώντας να ξορκίσει μέσα από το γέλιο φόβους και αμφιβολίες.
Ο Αργκάν είναι ένας υποχόνδριος, φιλάργυρος και αρρωστοφοβικός ηλικιωμένος, εξαρτημένος από τους γιατρούς και τα φάρμακα. Αισθάνεται συνεχώς ασθενής, αν και στην πραγματικότητα χαίρει άκρας υγείας. Αυτή η εμμονή του τον καθιστά εύκολο θύμα και οι γύρω του τον εκμεταλλεύονται. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να θέλει να παντρέψει την κόρη του, Ανζελίκ, με γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα. Ο αδελφός του, όμως, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν θα προσπαθήσουν να τον θεραπεύσουν από τις φαντασιοπληξίες του και ταυτόχρονα να τον οδηγήσουν να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπά και του είναι πιστός.
Ο Μολιέρος μέσα από τη συγκεκριμένη κωμωδία ασκεί με οξυδέρκεια κριτική στην κοινωνία και στα ήθη, στην ιατρική σοβαροφάνεια και στην απληστία, ενώ παράλληλα παρατηρεί την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων για την «πρωτοκαθεδρία» μέσα στο σπίτι. Τέλος, κριτικάρει έντονα την τσαρλατάνικη ιατρική της εποχής του. Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται και στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Μολιέρος ερμήνευσε το ρόλο του Αργκάν και στην τέταρτη παράσταση του έργου, στις 17 Φεβρουαρίου 1673, κατέρρευσε με το κλείσιμο της αυλαίας, για να πεθάνει λίγο αργότερα σπίτι του.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση-Απόδοση: Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Φιλιππίδης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Χορογραφίες-Κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης
Παραγωγή: Μάρκος Τάγαρης Θεατρικές Επιχειρήσεις
ΔΙΑΝΟΜΗ
Πέτρος Φιλιππίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Τάκης Παπαματθαίου, Τάσος Γιαννόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νεφέλη Κουρή, Ρένος Ρώτας, Θάλεια Σταματέλου, Χάρης Χιώτης, Βαγγέλης Κυπαρίσσης
***
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Βέβηλος
Συναυλία
Ο Βέβηλος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες MC’s και ένας από τους πρώτους ράπερ της πολιτικοποιημένης ελληνικής χιπχοπ σκηνής από το μακρινό 1993, με δεκάδες δισκογραφικές συμμετοχές και πάνω από 500 ζωντανές εμφανίσεις στο ενεργητικό του.
Η μουσική του αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες του lowbap.
Ο ίδιος, έγινε γνωστός με τους Βαβυλώνα τη δεκαετία του ’90, ενώ ηγήθηκε και στους Ομερτά, ένα σχήμα το οποίο δημιουργήθηκε από τον ίδιο το 2001 μέσα στη φυλακή.
Ο Βέβηλος ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Βράχωνκαι κάνει και πάλι τα υπόγεια να βρίθουν ρίμες με τις ιστορίες του μελοποιημένες μέσα από μια underground βαρύθυμη παράκληση.
Μια ακόμη νύχτα που θα πάψουμε να μεταφράζουμε σιωπές.
***
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου
«Δυνάμεις του Αιγαίου»
Συναυλία
Μια γοητευτική μουσική ιστορία των τροβαδούρων της Μεσογείου. Μια μαντινάδα, ένα κοτσάκι, μια καντάδα. Τραγούδια της καρδιάς… μαζί με φίλους κανταδόρους, παλιούς και νέους. Τραγούδια της καρδιάς και ρίμες της αγάπης.. μαζί με φίλους τροβαδούρους, παλιούς και νέους. Ένα αεράκι μυστικό, μυριστικό, μεθυστικό, εφύσηξε ένα βράδυ απ΄ τα μέρη του Αιγαίου, απ΄ τη θάλασσα και τους έριξε στην πόρτα μας… με όργανα και με φωνές έσπειραν μουσικές που άνθισαν και κάρπισαν… τραγούδησαν κοτσάκια του Αιγαίου, ρίμες της αγάπης και μαντινάδες της καρδιάς, σκοπούς της θάλασσας, τραγούδια που μιλούν για τη ξεχασμένη, όχι χαμένη αθωότητα της ανθρώπινης ψυχής… μα φύσηξε ξανά βοριάς κι αέρας και τους πήρε το καπέλο… εκύλισε η πέτρα και τσάκισε… φτερούγισ΄ η καρδιά τους και ράγισε… …Αλλά η θέληση του μουσικού είναι να φανερώνει το μυστικό, να διαπερνάει το σκοτάδι… κι οι τροβαδούροι μας συνέχισαν να τραγουδάνε όλες τις μέρες που έλειπαν… και να… φύσηξε πάλι μελτεμάκι, εκεί… στα μέρη που πονάει η νοσταλγία…
…κι οι μυστικές, οι μουσικές Δυνάμεις του Αιγαίου, χαράματα η ώρα τρεις θα ‘ρθούν να μας ξυπνήσουν, με μια καντάδα, ένα κοτσάκι, μια μαντινάδα της καρδιάς… με όργανα και μουσικές που αγάπησαν και όλοι αγαπήσαμε.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χρίστος Τσιαμούλης– ούτι, νέι , τραγούδι
Νίκος Γράψας – λαούτο, ταμπουράς, κιθάρα, τραγούδι
Γιάννης Ζευγόλης – βιολί
Μιχάλης Κλαπάκης – κρουστά
Προσκεκλημένοι ο Νίκος Ξυδάκης και ο Διονύσης Σαββόπουλος
***
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
«Νεφέλες»
Του Αριστοφάνη
Η αριστοτεχνική κωμωδία «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάζεται φέτος σε όλη την Ελλάδα και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και μετάφραση Γιάννη Αστερή.
Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σ’ ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.
Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ. και μας αφηγούνται την περιπέτεια ενός «καθημερινού ανθρώπου», του Στρεψιάδη, που προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από τα χρέη του.
Αρχικά, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να πείσει τον καλοαναθρεμμένο του γιο, Φειδιππίδη, που είναι και η αιτία των χρεών του, να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος αρνείται, αποφασίζει -παρά την ηλικία του-να σπουδάσει ο ίδιος.
Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών και τον Σωκράτη, αλλά πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μην έχοντας άλλη λύση, αναγκάζει τον Φειδιππίδη να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση Δίκαιου και Άδικου Λόγου, για το ποιος από τους δύο μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση . Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής και ο Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο.
Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο, ο Στρεψιάδης διώχνει κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μια γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα «καλά» της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μια αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει, έχοντας μάλιστα «ατράνταχτα» επιχειρήματα, και ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σ’ ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Συνεργάτης στη δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
ΔΙΑΝΟΜΗ
Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης
Κορυφαίες
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου
Χορός (με αλφαβητική σειρά)
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου
***
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου
«Φαίδρα»
Του Ρακίνα
Η κλασική τραγωδία του Ρακίνα Φαίδρα, αριστούργημα του γαλλικού 17ου αιώνα, που αντλεί τις πηγές της από τον Πλούταρχο και τον Βιργίλιο και εμπνέεται το θέμα της από τα έργα Ιππόλυτος του Ευριπίδη και Φαίδρα του Σενέκα, παρουσιάστηκε φέτος στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, πολύ κοντά στην Τροιζήνα, όπου διαδραματίζεται η πλοκή.
«Δεν ξέρω, αλλά τη Φαίδρα νιώθω να τη στοιχειώνει το ελληνικό τοπίο», σχολιάζει ο ποιητής και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης, που σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη εκδοχή της μετάφρασης σε ελεύθερο στίχο, επανέρχεται με μια νέα μεταφραστική εκδοχή που αποδίδει μέσα από μια γλώσσα σύγχρονη τη μορφολογία του πρωτότυπου έργου με μέτρο και ομοιοκαταληξία, όσο το δυνατόν πιο πιστά στις τονικότητες και τους ρυθμούς του.
Η νέα αυτή μετάφραση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, αναδεικνύει τη μουσικότητα του πρωτότυπου κειμένου και επιτρέπει μια νέα δραματουργική, σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου με έμφαση στο διάλογο ανάμεσα στη μουσική των γλωσσών. Θραύσματα του κειμένου θα ακουστούν ηχογραφημένα στα γαλλικά από ηθοποιούς που ανήκουν στην πρωτοπορία της σύγχρονης γαλλικής σκηνής: Valerie Dreville, Matthieu Sampeur, Cedric Eeckhout, Melodie Richard, Francois Loriquet, Farida Rahouadj, Yasmine HadjAli.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Κίνηση: Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη
ΔΙΑΝΟΜΗ
Μαρία Σκουλά, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Παπαδόπουλος , Γιωργής Τσαμπουράκης, Μαριάννα Δημητρίου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ελένη Μπούκλη
Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
***
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
«Ιφιγένεια η εν Αυλίδι»
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Του Ευριπίδη
Η τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019.
Η Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το 11ο«Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική περίοδο 2016, θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ιφιγένειας. Ο Γιώργος Γλάστρας τον Αγαμέμνονα, η Μαρία Τσιμά την Κλυταιμήστρα, ο Γιώργος Καύκας τον Πρεσβύτη, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος τον Μενέλαο, ο Χρίστος Στυλιανού τον Αγγελιοφόρο και ο Θανάσης Ραφτόπουλος τον Αχιλλέα.
Λίγα λόγια για το έργο
Η τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» γράφτηκε στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου, στα χρόνια 408-406 π.Χ., λίγο πριν από τον θάνατο του Ευριπίδη. Αποτελεί μία από τις πέντε τραγωδίες του με θέμα από τον Τρωικό κύκλο, και μαζί με τις Βάκχες είναι τα δύο τελευταία δράματά του. Παραστάθηκε στα Μεγάλα Διονύσια μετά τον θάνατό του, από τον Ευριπίδη τον Νεότερο (γιό ή ανιψιό του μεγάλου τραγικού) και απέσπασε το πρώτο βραβείο.
Η τραγωδία εστιάζει στην απόφαση του Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου των Αχαιών, να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια, ώστε να μπορέσει να σαλπάρει για την Τροία ο ελληνικός στόλος, που έχει ακινητοποιηθεί λόγω άπνοιας στην Αυλίδα. Αυτό είναι το θέλημα της θεάς Άρτεμης, όπως αποκαλύπτει με τον χρησμό του ο μάντης Κάλχας. Έτσι, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα, με το πρόσχημα του γάμου της με το πρωτοπαλίκαρο των Αχαιών, τον Αχιλλέα, προτού αναχωρήσουν για τον πόλεμο. Παρά το φρικτό δίλημμα που αντιμετωπίζει, αφού καλείται να επιλέξει μεταξύ της κόρης και της πατρίδας του, ο Αγαμέμνονας υπακούει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να προχωρήσει στη θυσία, αγνοώντας τις ικεσίες της Κλυταιμήστρας, της Ιφιγένειας, του Αχιλλέα, ακόμα και του ίδιου του Μενέλαου. Η ευγενική Ιφιγένεια τελικά συμφιλιώνεται με την τραγική μοίρα της και αποδέχεται να θυσιαστεί υπέρ πατρίδας. Στο τέλος του έργου, ένας αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Κλυταιμήστρα ότι η Ιφιγένεια εξαφανίστηκε από τον βωμό προτού δεχτεί το θανάσιμο χτύπημα.
Σ΄ αυτό το κορυφαίο δράμα του, όπου οι χαρακτήρες εξελίσσονται από επεισόδιο και σε επεισόδιο, ο Ευριπίδης, βαθιά σοφός και ώριμος, αναδιευθετεί το επικό υλικό και, απευθυνόμενος στους διχασμένους Έλληνες της εποχής του, γίνεται ο κήρυκας της φιλοπατρίας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά -Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογραφία – Κίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
A’ Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μπεζίκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Xάρης Πεχλιβανίδης
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren – Μαρία Λαζαρίδου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Ανθή Ευστρατιάδου, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Καύκας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Χρίστος Στυλιανού, Μαρία Τσιμά, Θανάσης Ραφτόπουλος
ΧΟΡΟΣ
Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δανάη Επιθυμιάδη, Αίγλη Κατσίκη, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Αλεξία Μπεζίκη, Ζωή Μυλωνά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
***
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
«Πυξ Λαξ»
Η γιορτή συνεχίζεται…
Οι Πυξ Λαξ μας προσκαλούν στο πιο μουσικό καλοκαίρι της ιστορίας τους.
Η μπάντα με την μεγαλύτερη επίδραση και πορεία στην ελληνική μουσική, επέστρεψε το καλοκαίρι του 2018 με ένα νέο δίσκο, «Μια μέρα πριν τον χειμώνα» και με μια μεγάλη συναυλία σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ στις 12 Ιουλίου 2018, ανακοινώνοντας θριαμβευτικά ότι θα ξανά είναι ενεργή, δίνοντας χαρά σε χιλιάδες παλιούς και νέους φίλους.
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας παρέα με ταλαντούχους μουσικούς και φίλους, μετά από 16 χρόνια δισκογραφικής ανάπαυλας επέστρεψαν με αφορμή τα 30 απίστευτα χρόνια της μπάντας και έστησαν και πάλι μια μεγάλη μουσική γιορτή. Από τη Λάρισα έως τη Θεσσαλονίκη και από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας έως την Κύπρο, οι Πυξ Λαξ υπενθύμισαν γιατί άλλαξαν για πάντα την ελληνική μουσική.
Φέτος, οι «παλιές αγάπες» έρχονται και πάλι στις ζωές μας και συναντιούνται σε στάδια και συναυλιακούς χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο. Μετά από δύο Sold Out συναυλίες στη Νέα Υόρκη στις 22 και 23 Μαρτίου 2019 συνεχίζουν με μια από τις μεγαλύτερες περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με κομμάτια – σταθμούς από όλη την τριαντάχρονη πορεία τους, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, αλλά και με νέο υλικό, έρχονται και πάλι «με γροθιές και κλοτσιές» και δίνουν δυναμικά νέα ραντεβού με τους φίλους τους για να γράψουν παρέα την ιστορία και πάλι από την αρχή!
***
Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου
Stomp
Οι βασιλιάδες του ρυθμού
Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα και παλιοσίδερα, ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των performers, οι οποίοι σκηνοθετούν μια άκρως εντυπωσιακή παράσταση, ένα πολυ-θέαμα ήχου, κίνησης, σκηνικών και φωτισμού που μαγεύει το κοινό.
Stomp σημαίνει: χτυπάω το πόδι δυνατά. Θυμίζει κωμωδία του βωβού κινηματογράφου αφού απουσιάζει ο λόγος, αλλά δεν είναι. Θυμίζει tapdancing, το στυλ χορού του Φρεντ Αστέρ, αλλά δεν είναι. Το show των Stomp είναι ένας συνδυασμός κρουστών, ρυθμικής κίνησης και οπτικής κωμωδίας και πρόκειται για την πιο ευφάνταστη επινόηση στον χώρο των μουσικών τεχνών. Οι Stomp καταργούν τον διαχωρισμό υψηλής και λαϊκής τέχνης, προκαλούν αβίαστα το γέλιο και είναι φοβερά ευρηματικοί.
Χρησιμοποιούν παλιά, άχρηστα αντικείμενα οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης, τα οποία θέτουν στην υπηρεσία μιας ιδιότυπης θεατρικής λογικής. Με μια «μαγική» δύναμη αξιοποιώντας την ιδιότητα κάθε σώματος να παράγει ήχους, μεταμορφώνουν τα καθημερινά αυτά αντικείμενα σε πηγή εκρηκτικού, ασταμάτητου και μεταδοτικού ρυθμού. Τα μέλη της ομάδας είναι ταυτόχρονα ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές και μέσα από την εναρμονισμένη συνύπαρξη τους στη σκηνή καταφέρνουν να δημιουργούν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα.
Έχοντας διανύσει σχεδόν είκοσι χρόνια ζωής με παραστάσεις σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο, με διεθνείς διακρίσεις και τις καλύτερες κριτικές, οι STOMP καταφέρνουν σε κάθε τους εμφάνιση να μαγέψουν κοινό και κριτικούς, ενώ τα show τους έχουν συχνά αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλά νέα συγκροτήματα. Βγαίνοντας από την παράσταση, θέλεις να παίξεις μουσική με ό, τι βρεις μπροστά σου.
***
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου
«Ορέστεια»
Του Αισχύλου
Μια καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο: Τρεις σκηνοθέτιδες, η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Γεωργία Μαυραγάνη, κάνουν την πρώτη τους σκηνοθεσία στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου παρουσιάζοντας σε ενιαία παράσταση την Ορέστεια του Αισχύλου,τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αρχαίου Δράματος. Η κάθε μια σκηνοθέτης έχει αναλάβει από ένα έργο της τριλογίας δίνοντας τη σκυτάλη στην επόμενη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κ.Χ.Μύρης
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
«Ορέστεια» του Αισχύλου, ο Αγαμέμνων, το πρώτο έργο της τριλογίας, είναι η αρχή μιας πολυεπίπεδης θεατρικής σύλληψης που με όχημα το μύθο του Τρωικού πολέμου ρίζωσε στο παρόν που γράφτηκε (την Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.) και από τότε ριζώνει σε κάθε παρόν. Μετά από δέκα χρόνια ο βασιλιάς επιστρέφει από τον τρομερότερο των πολέμων νικητής για να δολοφονηθεί στο σπίτι του από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα. Δέκα χρόνια αναμονής για ένα τέτοιο έγκλημα. Σ’ ένα ποιητικό σύμπαν σαν αυτό, όπου ο άνθρωπος είναι άλυτο αίνιγμα και η ανθρώπινη πράξη δεν συμβαίνει κάτω από άδειους ουρανούς, θύτης και θύμα εναλλάσσουν ρόλους. Την εναλλαγή αυτή παρακολουθεί μια άρχουσα τάξη που σιωπά, ώσπου χάνει τελικά όχι μόνο τη δύναμή της, αλλά και την ίδια την υπόστασή της. Ποιος έχει δικαίωμα στο έγκλημα και από πού αντλεί το δικαίωμα αυτό;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Κίνηση: Μαρία Σμαγιέβιτς (Maria Shmaevich)
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Βοηθός κινησιολόγου: Ειρήνη Κλέπκου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Αργύρης Ξάφης, Δέσποινα Κούρτη, Εύη Σαουλίδου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Στέλιος Ιακωβίδης, Δημήτρης Γεωργιάδης
ΧΟΡΟΣ ΑΝΔΡΩΝ
Θανάσης Βλαβιανός, Πάρις Θωμόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νίκος Καρδώνης, Κωστής Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Νταλιάνης, Θέμης Πάνου, Στρατής Πανούριος
***
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
«ΧΟΗΦΟΡΟΙ»
Το δεύτερο μέρος της Ορέστειας, τοποθετείται χρονικά 10 χρόνια περίπου μετά το τέλος του Αγαμέμνονα. Εδώ χτυπά η αιμάτινη καρδιά της τριλογίας. Το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί για την έλευση του Ορέστη, του νεαρού εκδικητή που οφείλει να ανταποκριθεί στον πανάρχαιο νόμο του καθήκοντος και να ανταποδώσει αίμα στο αίμα. Ο νεκρός πατέρας ζητά εκδίκηση και η παρουσία του στο έργο είναι εξίσου ισχυρή, με διαφορετικό τρόπο φυσικά, όπως και στον Αγαμέμνονα. Το τοπίο στις Χοηφόρους είναι ζοφερό και απειλητικό. Ένα νέο κράτος υπό το καθεστώς βίας, τρομοκρατίας και φοβικής σιωπής – το ζευγάρι των σφετεριστών, και παράνομων εραστών, που έχει κλέψει με δόλο την εξουσία από τον νόμιμο βασιλιά, έχει βάψει τα χέρια του με αίμα κι έχει βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι και το χάος.
Ο παλαιός κόσμος έχει φτάσει σε τραγικό αδιέξοδο και έχει χρεοκοπήσει, ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά. Η αποτρόπαιη πράξη που θα διαπράξει ο Ορέστης είναι επιβεβλημένη από τους θεούς και το ίδιο το σύμπαν. Η βία επιζητά τη βία και η Ερινύα του πατέρα παραμονεύει. Το λαμπρό φως της νέας Δικαιοσύνης που θα συμφιλιώσει τον παλαιό με τον καινούριο κόσμο που ανατέλλει, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά και ο δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά επώδυνος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η επανάληψη της αποτρόπαιης βίας γίνεται τελετουργία εξαγνισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας η οποία θα μεταβεί απ’ το σκοτάδι στο φως.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία – σχεδιασμός κίνησης: Μόνικα Έλενα Κολοκοτρώνη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριτίνα Αστρά
ΔΙΑΝΟΜΗ
Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μαρία Κίτσου, Αγορίτσα Οικονόμου, Βασίλης Καραμπούλας, Γιάννης Νιάρρος, Γιώργος Στάμος
ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Νατάσα Εξηνταβελώνη, Σοφία Κουλέρα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Αρετή Τίλη, Ιώβη Φραγκάτου, Χριστίνα Χριστοδούλου
***
«ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ»
O Oρέστης είναι στους Δελφούς καταδιωκόμενος από τις Ερινύες. Είναι ικέτης στο ιερό του Απόλλωνα ζητώντας την προστασία του θεού. Ακολουθώντας τις συμβουλές του έρχεται στην Αθήνα όπου προσπέφτει ικέτης στο άγαλμα της Αθηνάς. Οι εξαγριωμένες Ερινύες παρακινημένες από το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας τον ακολουθούν. Η λύση θα δοθεί στον Άρειο Πάγο, το δικαστήριο των Αθηνών. Ο Χορός των Ερινυών και ο Ορέστης θα υπερασπιστούν τα πιστεύω τους. Η ισοψηφία που προκύπτει με την ψήφο της Αθηνάς κηρύσσει αθώο τον Ορέστη ο οποίος εξυμνεί την Πόλη των Αθηνών και διακηρύσσει ότι στο εξής συμμαχία ακατάλυτη θα δένει την πατρίδα του με την Αθήνα. Η Αθηνά καθιερώνει τιμές για τις Ερινύες και τις ανακηρύσσει αγαθοποιές θεότητες, δηλαδή Ευμενίδες.
Η τριλογία κλείνει τον κύκλο της με την αποκατάσταση της ισορροπίας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα συμφιλίωσης, σε μια τραγική σύγκρουση που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει λύση. Η κρίση αυτή έρχεται λίγο μετά το 462 όταν με τη μεταβολή του πολιτεύματος είχε μεταφερθεί στον Άρειο Πάγιο η δικαιοπραξία των φονικών υποθέσεων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σύμβουλος Δραματουργίας: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Νικολάου
Μουσικός σχεδιασμός: Χάρης Νείλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Κελαϊδίτη
Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Λίλη Κυριλή
ΔΙΑΝΟΜΗ
Ναζίκ Αϊδινιάν, Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Κατερίνα Καραδήμα, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Νίκος Μάνεσης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαριάμ Ρουχάτζε, Τζωρτζίνα Τάτση.
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
***
22 Σεπτεμβρίου 2019
V.I.C (Villagers of Ioannina City)
Συναυλία
Οι Villagers of Ioannina City επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από πολύ καιρό για μια εμφάνιση στο Θέατρο Βράχων.
Το συγκρότημα που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, συνδυάζοντας μοναδικά τη ροκ μουσική με τους παραδοσιακούς ήχους της Ελλάδος, έρχεται να παρουσιάσει ζωντανά και για πρώτη φορά τον πολυαναμενόμενο καινούριο του δίσκο, «Age of Aquarius» στο Θέατρο Βράχων.
Περισσότεροι από δέκα μουσικοί επί σκηνής, μας επιφυλάσσουν ένα πολύ ιδιαίτερο οπτικοακουστικό show που θα μας μείνει αξέχαστο.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ώρα έναρξης: 21.00
Θέατρο Βράχων
Νεαπόλεως 58, Βύρωνας 162 32
Τηλέφωνο: 210-760. 93.50
***