20.4 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

15 Αυγούστου 1969. Το Φεστιβάλ Γούντστοκ «ζωγράφισε» τη νέα εποχή [Δείτε το video]

Κάποιοι το θεώρησαν δευτεροκλασάτο φεστιβάλ, ένας δεν θέλησε να λασπώσει τις μπότες του, μια προτίμησε να βγει στην τηλεόραση, ένας άλλος ήθελε να το αντιμετωπίσουν πιο λαμπερά. Έτσι απέφυγαν το αγρόκτημα στο Μπέθελ…
Ένα συγκρότημα προετοίμαζε το νέο του άλμπουμ. Ένα άλλο άκουσε ευλαβικά τον μάνατζερ που είπε «όχι» και ένα τρίτο συγκρότημα προετοίμαζε τη διάλυσή του…
Απέφυγαν κι αυτοί το αγρόκτημα στο Μπέθελ…
Όμως κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να εμφανιστούν και δεν βγήκαν χαμένοι: Ο Κάρλος Σαντάνα (η φήμη του οποίου δεν είχε εξαπλωθεί πέρα του Σαν Φρανσίσκο), ο Τζο Κόκερ (που συστήθηκε για πρώτη φορά στο αμερικανικό κοινό) και ο Τζίμι Χέντριξ που έκλεισε το φεστιβάλ με την ψυχεδελική ερμηνεία του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ και σφράγισε έτσι μια ολόκληρη εποχή.

***

Το Φεστιβάλ του Γούντστοκ είναι ίσως το πιο διάσημο ροκ φεστιβάλ, που έμεινε στην Ιστορία επειδή έγινε το σύμβολο μιας γενιάς, της γενιάς των «παιδιών των λουλουδιών», του αντιπολεμικού κινήματος και της εν γένει αμφισβήτησης της δεκαετίας του ’60.
Πραγματοποιήθηκε σε ένα αγρόκτημα στο Μπέθελ (70 χλμ. νοτιοδυτικά του Γούντστοκ) της πολιτείας της Νέας Υόρκης από το απόγευμα της Παρασκευής 15 Αυγούστου έως τις πρωινές ώρες της 18ης Αυγούστου του 1969.
Από τους μεγάλους απόντες, παρότι προσκλήθηκαν, αξίζει να αναφερθούν ο Μπομπ Ντίλαν (λόγω μη σοβαρής αντιμετώπισής του από τους διοργανωτές, αλλά και εξαιτίας ατυχήματος ενός εκ των παιδιών του), οι Rolling Stones (που ετοίμαζαν το άλμπουμ τους «Let It Bleed»), οι Doors (που το θεώρησαν φεστιβάλ β’ κατηγορίας), ο Φρανκ Ζάππα (επειδή θα είχε πολλή λάσπη), οι Led Zeppelin (ύστερα από άρνηση του μάνατζέρ τους), οι Beatles (που βρίσκονταν στα πρόθυρα της διάλυσης) και η Τζόνι Μίτσελ (που προτίμησε να εμφανιστεί σε ένα τηλεοπτικό σόου).

***

Στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ την πρώτη ημέρα [15 Αυγούστου 1969] εμφανίσθηκαν:

Richie Havens, Sweetwater, The Incredible String Band, Bert Sommer, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrie και η Joan Baez.

Τη δεύτερη ημέρα [16 Αυγούστου 1969] εμφανίσθηκαν:

Quill, Keef Hartley Band, Countryjoe McDonald, John Sebastian, Santana, Canned Heat, Mountain, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Sly & the Family Stone, Janis Joplin with Kozmic Blues Band, The Who και οι Jefferson Airplane.

Την τρίτη ημέρα [17 Αυγούστου 1969] εμφανίσθηκαν:

Joe Cocker, Countryjoe & The Fish, Ten Years After, The Band, Blood, Sweat and Tears, Johnny Winter, Crosby, Stills, Nash & Young, Paul Butterfield Blues Band, Sha-Na-Najimi, Jimi Hendrix with Gypsy Sun and Rainbows.

***

Το Ροκ Φεστιβάλ του Γούντστοκ ήταν «Τρεις Μέρες Ειρήνης και Μουσικής». Όταν ξεπεράστηκαν τα αρχικά διοργανωτικά προβλήματα το Φεστιβάλ (που δεν έγινε στο Γούντστοκ αλλά στο Μπέθελ) ξεκίνησε κανονικά στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Αυγούστου με τον Ρίτσι Χέιβενς να ανεβαίνει πρώτος στη σκηνή. Το εισιτήριο και για τις τρεις ημέρες κόστιζε στην προπώληση 17 δολάρια και 24 δολάρια στο ταμείο. Οι διοργανωτές περίμεναν το πολύ 50.000 κόσμο. Όμως αυτό που συνέβη ξεπέρασε κάθε φαντασία. Το πλήθος που κατέφθανε συνεχώς στον χώρο της συναυλίας άγγιξε τα 500.000 άτομα δημιουργώντας ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα από τη Νέα Υόρκη έως το Μπέθελ και κινητοποιώντας τις πολιτειακές αρχές που σκέφτηκαν προς στιγμήν να το διακόψουν.

***

Οι διοργανωτές είχαν προλάβει να κόψουν γύρω στα 180.000 εισιτήρια, όταν αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες μην μπορώντας να διαχειριστούν ένα τόσο μεγάλο πλήθος. Επιπρόσθετα η βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια του τριημέρου μετέτρεψε τον χώρο της συναυλίας σε βάλτο, αλλά το κοινό παρέμεινε απτόητο στη θέση του.

***

Προϋπολόγισαν το κόστος του Φεστιβάλ στα 500.000 δολάρια, αλλά αυτό ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Την κατάσταση έσωσαν οι πωλήσεις του άλμπουμ της συναυλίας και το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Μαρκ Γουόντλι «Woodstock», που αποτύπωσε όχι μόνο τα μουσικά δρώμενα αλλά και το πνεύμα της γενιάς του Γούντστοκ. Στο κινηματογραφικό συνεργείο του Γουόντλι συμμετείχε και ο νεαρός τότε Μάρτιν Σκορσέζε, οποίος χρόνια αργότερα δήλωσε ότι ο μύθος που περιβάλλει το Γούντστοκ θα είχε εξασθενήσει, αν δεν υπήρχε η ταινία να τον κρατά ζωντανό.

***

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ SANTANA ΝΑ “ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ”  ΤΟ SOUL SACRIFICE

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -