Τσάρλι Γουάτς. Σώθηκε από τους βομβαρδισμούς και από το …μπάντζο

Τσάρλι Γουάτς. [2 Ιουνίου 1941 – 24 Αυγούστου 2021]

Ήταν μόλις τριών ημερών ο Charles Watts όταν η Luftwaffe άρχισε να βομβαρδίζει το Λονδίνο [στις 5 Ιουνίου 1941]  Ζούσε τότε στο Wembley, στην οδό Pilgrims 23 μαζί με τον πατέρα του, τον 20χρόνο Charles Richard Watts [16/02/1921] οδηγό φορτηγού στους σιδηροδρόμους και την επίσης 20χρονη μητέρα του Lilian Charlotte [Μάιος 1921].
Σε εκείνους τους βομβαρδισμούς [που κράτησαν μέχρι τον Αύγουστο του 1941] πολλά από τα σπίτια του Wembley καταστράφηκαν. Η οικογένεια Watts ζούσε σε ένα προκατασκευασμένο δυάρι.
Στο απέναντι σπίτι, στην οδό Pilgrims 22, ζούσε ο Ντέιβ Γκριν. Ο Τσάρλι και ο Ντέιβ έγιναν φίλοι και παρέμειναν μέχρι και σήμερα…
Ο Γκριν θυμάται ότι: «Ως αγόρια, με τον Τσάρλι ανακαλύψαμε δίσκους 78 στροφών. Πηγαίναμε στο υπνοδωμάτιο του Τσάρλι και ακούγαμε για ώρες αυτούς τους δίσκους».
Στη συνέχεια ο Watts και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Kingsbury. Στο σχολείο Tylers Croft Secondary Modern School από το 1952 έως το 1956, ο Τσάρλι ως μαθητής, έδειξε το ταλέντο του στην τέχνη, στη μουσική, στο κρίκετ και στο ποδόσφαιρο.
***
Η δεύτερη σωτηρία για τον Γουάτς ήρθε από ένα …μπάντζο. Όταν ήταν περίπου δεκατριών ετών [το 1954], άρχισε να ενδιαφέρεται για ντραμς ενώ ο Γκριν με την τζαζ. Ο Γουάτς άκουγε τότε και θαύμαζε τον ντράμερ Chico Hamilton, ο οποίος έπαιζε με τον Gerry Mulligan.
Επειδή όμως δεν είχε χρήματα αντί για ντραμς, αγόρασε ένα μπάντζο. Αφαίρεσε την κυκλική δερμάτινη μεμβράνη και την τοποθέτησε σε μια βάση. Έφτιαξε έτσι ένα …τύμπανο και άρχισε να παίζει χρησιμοποιώντας τα πινέλα ζωγραφικής.
Τον επόμενο χρόνο, το 1955, οι γονείς του Γουάτς του έδωσαν το πρώτο του ολοκληρωμένο σύνολο ντραμς και έκανε εξάσκηση ακούγοντας δίσκους τζαζ.

***

Την πορεία του κορυφαίου «Rolling» Watts την παρακολουθήσαμε από το ξεκίνημα του θρυλικού συγκροτήματος μέχρι και την 24η Αυγούστου 2021 που ο ντράμερ πέρασε στην απέναντι όχθη έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.