Το φάβα της Αμοργού βράζεται με αναλογία:
Ένα φλιτζάνι φάβα τέσσερα φλιτζάνια νερό.
Εκτέλεση:
Αφαιρείται ο αφρός που σχηματίζεται στο βράσιμο στην αρχή και προσθέτετε ένα κουταλάκι αλάτι και ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει σε σιγανή φωτιά, το βάζετε στο μπλέντερ να γίνει κρέμα.
Σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρεμμύδι ντομάτα σε κύβους, άνηθο και ελαιόλαδο. Με περισσότερο νερό, μπορεί να σερβιριστεί και ως σούπα.
***
Την επόμενη μέρα – όπως γινόταν και στα παλιά – μπορούμε να κάνουμε φαβατοκεφτέδες.
Τα υλικά:
Δύο φλιτζάνια φάβα
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο
Δύο αβγά, μία ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο δυόσμο, αλάτι πιπέρι
Δυο κουταλιές ξυσμένο τυρί
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
3 φλιτζάνια αλεύρι.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μεγάλο μπολ, ώστε να γίνει ένα μέτρια σφιχτό μείγμα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, σε βαθύ τηγάνι, ρίχνοντας το μείγμα με ένα κουτάλι.
Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.
Σερβίρουμε σε πιάτο που έχουμε αλείψει με τζατζίκι ή γιαούρτι.
Το μείγμα διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, οπότε γρήγορα και εύκολα μπορεί να ετοιμαστεί ένα πρώτο πιάτο.
***
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
- Διαβάστε επίσης:
Το φάβα της Αμοργού. Η αξία του, η νοστιμιά του και η μακραίωνη ιστορία του…