13.5 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

“Απόγονοι” που ξέρουν να τιμούν τα κείμενα των προγόνων στο Off Off του θεάτρου “Επί Κολωνώ”

Του Παναγιώτη Μήλα

«Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία και φέτος να πειραματιστούν ελεύθερα σε έναν καλλιτεχνικό «τόπο» -στην περίμετρο της αθηναϊκής θεατρικής σκηνής- με μόνο στόχο να ανθήσει η δημιουργική έκφραση».
Αυτή η παράγραφος υπάρχει στο σημείωμα του Θεάτρου Επί Κολωνώ, στο πρόγραμμα του φετινού 9ου Off Off Athens Theater Festival.
Αυτή την ευκαιρία την αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Θεατρική Ομάδα synthesis παρουσιάζοντας το έργο «Απόγονοι του Οιδίποδα».
Οι συντελεστές της παράστασης είπαν «I put o spell on you» και στη συνέχεια άγγιξαν με σεβασμό τα κείμενα του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αισχύλου και με μια μοντέρνα ματιά (σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης) έδωσαν την ευκαιρία στους θεατές να ακούσουν τα μηνύματά τους. Κατάφεραν με μια ιδιαίτερη προσέγγιση να φωτίσουν τα πρόσωπα της τραγωδίας, τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη, την Ισμήνη, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη.

Ο μύθος του Οιδίποδα αποτέλεσε κυρίως θέμα των επών του θηβαϊκού κύκλου και είναι ο σημαντικότερος από τους αρχαιότατους θηβαϊκούς μύθους. Ο Σοφοκλής αντλώντας τις πηγές του από το άφθονο μυθολογικό υλικό και αξιοποιώντας κατάλληλα τις ποικίλες παραλλαγές και λεπτομέρειες του μύθου, τροποποιώντας ανάλογα μερικά σημεία της μυθικής παράδοσης, δραματοποίησε έξοχα την τραγική μοίρα του Οιδίποδα. Ειδικότερα, από τις εφτά διασωθείσες τραγωδίες του οι τρεις αναφέρονται στην πολύπαθη μορφή του Λαβδακίδη και στα παιδιά του.

Ο μύθος του Οιδίποδα επιβιώνει και στις μνήμες του ελληνικού λαού, με παραμύθια και λαϊκές παραδόσεις σε διάφορες παραλλαγές.

Προσφιλής επίσης είναι ο οιδιπόδειος μύθος στη νεότερη ελληνική ποίηση. Πολλοί ποιητές μας, όπως οι Ν. Καρούζος, Τ. Πατρίκιος, Ντ. Χριστιανόπουλος, Ν. Λαδάς, Μ. Σαχτούρης και άλλοι χρησιμοποιούν το μύθο σαν σύμβολο, αλλά και σαν στοιχείο δομικό για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Με το μύθο του Οιδίποδα, εξάλλου, τελειώνει την ομιλία του στη Στοκχόλμη, στην απονομή Νόμπελ, ο Γ. Σεφέρης, ενώ στην Κίχλη διαβάζουμε τους στίχους της μικρής Αντιγόνης για το «γέροντα ικέτη καθρεφτισμένο στο αίμα του» (Γ, 59-61), που σημαδοτοτούν τη μοίρα του Οιδίποδα.

«Οιδίποδα Τύραννο» δεν έγραψε μόνο ο Σοφοκλής, έγραψαν επίσης ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης αλλά και άλλοι τραγικοί όπως ο Εύβουλος, ο Αχαιός, ο Καρκίνος, ο Θεοδέκτης, ο Ξενοκλής, ο Νικόμαχος, ο Φιλοκλής και ο Μέλητος. Κανένα απ’ αυτά τα έργα δεν έχει διασωθεί ολόκληρο.

Ο Ευριπίδης στις “Φοίνισσες” αναφέρεται επίσης στον τραγικό µύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Στην τραγωδία αυτή ωστόσο ο γνωστός μύθος ανατρέπεται.

Οι “Οιδίπους τύραννος”, “Οιδίπους επί Κολωνώ” και “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, καθώς και οι “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου είναι τέσσερις μόνον από τις αρχαίες τραγωδίες μας που βασίζονται στο
Θηβαϊκό κύκλο. Οι “Επτά επί Θήβας” αποτελούν το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό έργο της τριλογίας του, που σώζεται έως σήμερα (περιλαμβάνονται επιπλέον τα έργα “Λάιος” και “Οιδίπους”).

Η επιβίωση του Οιδίποδα και η αναμφισβήτητη διαχρονικότητά του αποδεικνύουν ότι το έργο του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αισχύλου, αποτελεί, εις το διηνεκές, το υψηλότερο και αντιπροσωπευτικότερο δείγμα τραγικής τέχνης.

Η παράσταση που παρακολούθησα πραγματεύεται όλο αυτό το υλικό όχι μόνο με ωριμότητα αλλά και με νεανικό πάθος, ανατρεπτική πνοή, λιτότητα στα μέσα και ανεμελιά. Μια παράσταση έντιμη, χωρίς ερμηνευτικές αδυναμίες (Ντόρις Θεοδωρίδη, Αντιγόνη Μαυραγάνη, Σωκράτης Ρωμανίδης), ευρηματική και σίγουρα σημερινή. Λιτό σκηνικό (Κέλλυ Μίχου, Ρενάτα Μαλαβάζου), με σαφείς τηλεοπτικές αναφορές. Προσεγμένη παράσταση στις λεπτομέρειές της. Οι «Απόγονοι του Οιδίποδα» οπωσδήποτε μπορούν να κερδίσουν ακόμη και αυτούς που δεν έχουν εντρυφήσει στο αρχαίο δράμα. Αξίζει να δώσουν συνέχεια στην προσπάθειά τους.
Ασφαλώς κέρδος και για το Off Off Athens και για τους θεατές η συμμετοχή της Θεατρικής Ομάδας synthesis στο δημοφιλές φεστιβάλ του θεάτρου “Επί Κολωνώ”, που μετρά ήδη εννέα χρόνια γόνιμης ζωής και βαδίζει ακάθεκτο προς το δέκατο.
«Πολλά είναι τα θαυμαστά κι όμως τίποτε πιο θαυμαστό απ’ τον άνθρωπο», λέει ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» του.
Μεγάλη αλήθεια αυτό, αφού σημερινοί του απόγονοι, νεότατοι και ταλαντούχοι, τιμούν τα κείμενά του και τα προσφέρουν με ευλάβεια στους θεατές τους.

Πληροφορίες για την παράσταση

«Απόγονοι του Οιδίποδα»
Κυριακή 18 και Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

«Η κατάρα της γενιάς και η ατομική ευθύνη, το μίασμα και ο εξαγνισμός, ένας αλληλοσπαραγμός, μια ταφή. Πώς θα μπορούσε να διαβαστεί αυτό σε μια νέα πραγματικότητα; Πώς τα παιδιά αντιδρούν σε όσα «κληρονομούν» από τους γονείς τους; Η άστοχη ενέργεια και η παθητικότητα. Υπάρχει άραγε άλλη επιλογή; Οι συντελεστές της παράστασης, με αφορμή τα κείμενα των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών, που αναφέρονται στον οιδιπόδειο μύθο, ανιχνεύουν πώς οι απόγονοι του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, δρουν ή αντιδρούν, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν το δικό τους αξιακό σύστημα, διατηρώντας αυτό του παρελθόντος».

Συντελεστές
Θεατρική Ομάδα synthesis
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κέλλυ Μίχου
Κινησιολόγος: Ειρήνη Μηλογιαννάκη
Διανομή ρόλων: Ιωάννα Μηλαθιανάκη
Φωτογράφος: Λιλή Γεωργακοπούλου
Σπικάζ: Γιάννης Καστανάκης
Παραγωγή video: Spotcity productions
Σκηνογράφοι: Κέλλυ Μίχου-Ρενάτα Μαλαβάζου

Ερμηνεία:
Ντόρις Θεοδωρίδη, Αντιγόνη Μαυραγάνη, Σωκράτης Ρωμανίδης

***
Το τρέιλερ της παράστασης ΕΔΩ

***

Θέατρο Επί Κολωνώ
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94
Κολωνός
Τηλέφωνο: 210 – 51.38.067
***
Off Off Athens Festival 2017
Διαρκεί έως και την Παρασκευή 23 Ιουνίου
Καθημερινά δύο διαφορετικές παραστάσεις:
Στις 8:45 μ.μ. και στις 10:00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά παράσταση
6 ευρώ για 2 παραστάσεις το ίδιο βράδυ
25 ευρώ για max αριθμό παραστάσεων 26
17 ευρώ για max αριθμό παραστάσεων 20
Ωράριο ταμείου: 7:30 μ.μ. – 10:30 μ.μ.
Από Δευτέρα έως και Κυριακή.
– Ο χώρος, με το μπαρ και την αυλή, ανοίγει καθημερινά από τις 7:30 μ.μ. και λειτουργεί ως αργά το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -