Στις 14 Οκτωβρίου, επιστρέφει στο Λονδίνο ύστερα από τέσσερις ολόκληρους αιώνες, ο λησμονημένος πρίγκιπας Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης. Ποιητής και αλχημιστής, προσωπικός γιατρός του Βασιλιά Καρόλου του Β’ της Αγγλίας, ο οποίος είχε το εργαστήριό του στο Aldwych και έγινε αρκετά δημοφιλής κατά τον 17ο αιώνα επειδή δημιούργησε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα στην καρδιά του Λονδίνου -η ονομασία της περίφημης «Greek Street» φαίνεται πως δόθηκε εξαιτίας του-, αλλά και χάρη στη συμβολή του στην καταπολέμηση της πανούκλας με το μυστικό σκεύασμα που παρήγαγε, με το γοητευτικό όνομα «Alexicacus Spiritus Mundi» (το αλεξίκακο πνεύμα του κόσμου).
“Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού”
Σκηνοθεσία Ιόλη Ανδρεάδη
University of Roehampton
Roehampton Ln, London SW15 5PU, UK
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 ~ ώρα Αγγλίας 18.00/ ώρα Ελλάδος 20.00
«Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού». Πρωτότυπο θεατρικό έργο, γραμμένο το 2019 από τη σκηνοθέτη Δρ. Ιόλη Ανδρεάδη και τον κοινωνιολόγο Άρη Ασπρούλη. Πρόκειται για αστυνομικό θρίλερ φαντασίας βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ύστερα από δεκαετή έρευνα πάνω στη μυστηριώδη οικογένεια Ροδοκανάκη.
Μια σειρά από φόνους ανθρώπων με το επώνυμο “Ροδοκανάκης” που συμβαίνουν στο σήμερα, οδηγούν τον αστυνόμο που έχει αναλάβει την υπόθεση να στραφεί για την εξιχνίασή τους στο παρελθόν, δηλαδή σε ιστορικά αρχεία, φωτογραφίες και δημοσιεύματα των αρχών του 20ου αιώνα.
Η παράσταση πραγματοποιείται 100 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα ποιητή Πλάτωνα Ροδοκανάκη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.
Έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα την άνοιξη του 2019, στην ατμοσφαιρική αυλή του ιστορικού κτηρίου του Άσυλου Ανιάτων, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού.
Το έργο κυκλοφορεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική.
Σκοπός είναι η παράσταση αυτή μέσα στα επόμενα χρόνια να παρουσιαστεί στα κύρια σημεία του κόσμου όπου έδρασαν οι Ροδοκανάκηδες.
Πρώτη Στάση ήταν το Άσυλο Ανιάτων στην Αθήνα, του οποίου το κτήριο αποτελεί την τελευταία αθηναϊκή οικία της Οικογένειας Ροδοκανάκη. Δεύτερη στάση τώρα είναι το Λονδίνο.
Στο Λονδίνο έζησε τον 17ο αιώνα ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης, ποιητής και αλχημιστής, προσωπικός γιατρός του Βασιλιά Καρόλου του Β’, ο οποίος είχε το εργαστήριό του στο Aldwych. Έγινε αρκετά δημοφιλής αφενός επειδή δημιούργησε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα στην καρδιά του Λονδίνου – η ονομασία της περίφημης «Greek Street» φαίνεται πως δόθηκε εξαιτίας της κοινότητας αυτής – και αφετέρου για τη συμβολή του στην καταπολέμηση της πανούκλας με το μυστικό σκεύασμα που παρήγαγε, με το γοητευτικό όνομα «Alexicacus Spiritus Mundi», το αλεξίκακο πνεύμα του κόσμου.
Η παράσταση έχει την τιμή να παρουσιάζεται στο Universityof Roehampton με αγγλικούς υπέρτιτλους και να συνοδεύεται από ομιλία και συζήτηση με τον ειδικό σε ζητήματα performance, παγκοσμίου φήμης καθηγητή Joe Kelleher.
Παράλληλα με την παράσταση θα υπάρξει στο χώρο και ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη και τίτλο «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κατιτί το πολύ ξανθό…» σε επιμέλεια της curator Ίριδας Κρητικού.
H παράσταση και η συζήτηση θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω mobile live streaming στη διαδικτυακή πλατφόρμα του λογοτεχνικού περιοδικού «ΑΣΣΟΔΥΟ» (www.1-2.gr). Για να παρακολουθήσετε την παράσταση σε ζωντανή μετάδοση κάνετε κλικ εδώ www.1-2.gr/rodokanakislive στις 14 Οκτωβρίου και ώρα Ελλάδος 20.00.
Η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» είναι η δεύτερη παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη που μέσα στο 2019 παρουσιάζεται εκτός των ελληνικών συνόρων, μετά τον «Ίωνα» του Ευριπίδη που ανέβηκε τον Απρίλιο στο THETANK της Νέας Υόρκης.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Έρευνα: Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης
Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Φωτογραφίες Παράστασης: Σταύρος Χαμπάκης
VideoTrailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου 1+1 = 1
Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου, Κώστας Νικούλι
- Διαβάστε επίσης:
Πλάτων Ροδοκανάκης, “Το βυσσινί τριαντάφυλλο” και ο αισθητισμός
***
Video trailer
Για φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση:
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ