18.7 C
Athens
Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Ελληνικός Χορός στην Πειραιώς 260 από τη Λενιώ Κακλέα και την Κατερίνα Ανδρέου

Οι ελληνικές δυνάμεις κατακτούν την Πειραιώς 260, αναδεικνύοντας τη δυναμική τους και διεκδικώντας το στίγμα τους στο παγκόσμιο χορευτικό στερέωμα. Δύο Ελληνίδες χορογράφοι, η Λενιώ Κακλέα με την παράσταση “A hand’s turn” και η Κατερίνα Ανδρέου με το σόλο “A kind of fierce” έχουν στραμμένους πάνω τους τούς προβολείς του διεθνούς χορευτικού δικτύου DNA, ως DNA panoramaartists.

Λενιώ Κακλέα
A Hand’s Turn

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, ΧΩΡΟΣ Β (ΠΑΤΑΡΙ)
1-4/6, 7-11/6, 14-18/6, 21-25/6, 27-30/6, 1/7

 • Παραστάσεις στις ακόλουθες ώρες:
  19:00 | 19:30 | 20:00 | 21:30 | 22:00 | 22:30

Οι κινήσεις μας συχνά αφηγούνται ιστορίες, χωρίς να έχουμε καν συναίσθηση αυτών. Στις λεγόμενες πρωτόγονες κοινωνίες, δεν μπορούσε κανείς να «έχει» πρόσωπο χωρίς να φοράει μάσκα. Στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες ισχύει το αντίθετο: το άτομο μπορεί να βιώσει την ταυτότητά του μόνον εφόσον το πρόσωπό του παραμένει ακάλυπτο. Αν η αναζήτηση της διαφάνειας έχει πλέον καταστεί ο πυρήνας των φιλελεύθερων δημοκρατιών μας, καθώς και ένα επουσιώδες εργαλείο κρατικού ελέγχου, πώς γίνεται να παραμείνουν τα σώματά μας μυστηριώδη;

Το A Hand’sTurn είναι η νέα χορογραφική δουλειά της Λενιώς Κακλέα, που απευθύνεται σε έναν ή δύο μόνο επισκέπτες – θεατές κάθε φορά. Μέσα από μία εικοσιπεντάλεπτη ιδιωτική συνάντηση, η χορογράφος διερευνά τη διάκριση «δεξιά  -  αριστερά» και τις λειτουργικές, πολιτικές και συμβολικές διαστάσεις της, εξετάζοντας τη σύγκρουση μεταξύ προσώπου και προσωπείου, σώματος και προσώπου. Μετά τη συνάντηση, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα αποτύπωμα της χορογραφίας σε μορφή βιβλίου. Αυτό που αρχικά ήταν μια «συνομιλία» μεταξύ επισκέπτη και ερμηνεύτριας, θα μπορεί τώρα να γίνει μια νέα προσωπική εμπειρία για τον επισκέπτη μόνο του στον ιδιωτικό του χώρο.

 • Χορογραφία – Κείμενο – Ερμηνεία: Λενιώ Κακλέα
  Επιμελητική συνεργασία: Lou Forster
  Σκηνικά – Φωτισμός: Σωτήρης Βασιλείου
  Styling: Yonatan Zohar
  Ήχος: Eric Yvelin
  Σχεδιασμός βιβλίου: Studio Christos Lialios
  Μετάφραση – Επιμέλειακειμένων: Eleni Tranouli
  Επίβλεψη / Διαχείριση: Agnes Henry – extrapole
  Παραγωγή / Διανομή: Anne Becker – PLATÔ
  Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
  Εκτέλεση παραγωγής: Le O (abd)
 • Εντάσσεται στο δίκτυο [DNA] Departures and Arrivals που χρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme/ European Commission. Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου
 • Διάρκεια: 25’
 • Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10€ – Φοιτητικό: 5€ – Ανέργων: 5€

 

Κατερίνα Ανδρέου
Α Kind of Fierce

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, ΧΩΡΟΣ Ε
10-11 Ιουνίου, 21:00

Μια παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 και κατόπιν παρουσιάστηκε στο Im Puls Tanz Festival (Βιέννη), στο CDC Atelier de Paris Carolyn Carlson, στο NEXT (Valenciennes), στο Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας της Νάντης και στο Φεστιβάλ Parallèle (Mασσαλία). Έχοντας βραβευτεί με το ευρωπαϊκό Prix Jardin d’ Europe 2016, το έργο της Κατερίνας Ανδρέου επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η αμφίσημη φύση του κανόνα και η σχετική έννοια της ελευθερίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον της δημιουργού και την οδηγούν σε γραφές που αφήνουν την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης.

Το A Κind of Fierce είναι ένα σόλο. Παρατηρεί τη μοναχική του φύση και παίζει με την ιδέα της έκθεσης και της έκφρασης, προσπαθώντας να μην ξεχάσει ότι η σκηνική δράση αφορά την παρούσα στιγμή. Γυροφέρνει την ιδέα της τόλμης, ψάχνοντας τη δική του εκδοχή, με στόχο να αφήσει χώρο σε μερικές στιγμές ελευθερίας. Μέσα από μια διαδικασία που συνδέει την οξύτητα της σκέψης με την αμεσότητα της παρόρμησης, η Ανδρέου επινοεί τους κανόνες για να τους χειριστεί, και παίζει με την αντίθεση, με τις ίδιες της τις αναφορές, με τις ίδιες της τις εμμονές. Το έργο της αυτό προσπαθεί να αποφύγει τη νοσταλγία, τον φόβο, το μοιραίο ή την ελπίδα – όλα είναι σημαντικά και τα πάντα ασήμαντα. Είναι ο δικός της «ελεύθερος χορός».

 • Χορογραφία - Ερμηνεία – Σύλληψη ήχου: Κατερίνα Ανδρέου
  Βοηθός δραματουργίας: Mυρτώ Κατσίκη
  Σχεδιασμός φωτισμών: Yannick Fouassier
  Τεχνικός ήχου: Eric Yvelin
 • Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, CDC Atelier de Paris Carolyn Carlson, Le Quartz. Υποστήριξη των: CND Paris, Espace Pa-solini, Honolulu-LoicTouzé/Oro, La Métive, Le Pad, Le Volapuk, La Tierce. Εντάσσεται στο δίκτυο [DNA] Departures and Arrivals που χρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme/ European Commission. Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου.
 • Διάρκεια: 60’
 • Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 15€ έως 20€ – Φοιτητικό: 10€ – ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -