12.9 C
Athens
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
 

«Eleysis 21». Μετάβαση στην EUphoria δυναμικά μέσω ενός δημιουργικού και καινοτόμου πλαισίου

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Tα Ελευσίνια Μυστήρια δεν υπάρχουν πια. Υπάρχουν μόνο στις εγκυκλοπαίδειες όπου διαβάζουμε πως ήταν γιορτή και μυστηριακή τελετή που πραγματοποιούνταν προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης. Κατά κοινή παραδοχή, επρόκειτο για την ιερότερη και πιο σεβαστή τελετή από όλες τις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας.
Επίσης κατά κοινή παραδοχή, η Ελευσίνα και συγκεκριμένα η Eleysis 21 έχει ως στόχο να μας οδηγήσει στην Euphoria. Θυμίζω ότι «Ευφορία είναι μια συναισθηματική κατάσταση ευχαρίστησης κατά την οποία ένα άτομο βιώνει έντονα συναισθήματα ευημερίας, ευτυχίας και ενθουσιασμού».

 

***

 

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου. Από αριστερά: Θανάσης Μίλησης, Μέλος διοικητικού συμβουλίου. Μαρία Φιλιππή, Διευθύνουσα Σύμβουλος. Κώστας Στρατής, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Γιώργος Τσουκαλάς, Δήμαρχος Ελευσίνας. Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Πρόεδρος του ΔΣ και Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Eleusis 21.

 

Αυτό υποσχέθηκε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Οργανισμός «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Όπως τονίστηκε, κύριο μέλημα είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της «Ελευσίνας 2021» και η επίλυση τεχνικών ζητημάτων που προκαλούν καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες, καθώς επίσης: η ολοκλήρωση των υποδομών σε επίπεδο πόλης και η σύνδεση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με την ευρύτερη αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής.

Επίσης οι εκπρόσωποι της πόλης ανέλυσαν τη στρατηγική του Οργανισμού προκειμένου να φθάσουμε «στην επιτυχή υλοποίηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενός θεσμού που δοκιμάστηκε από καθυστερήσεις και προβλήματα».

Στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε ότι ο δήμος Ελευσίνας, μετά και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχώρησε στην τοποθέτηση πέντε νέων μελών για την ενίσχυση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελευσίνας 2021».

Όπως επισημάνθηκε, «τα νέα μέλη διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος και στη διασύνδεση της διοργάνωσης με την τοπική κοινωνία, την περιφέρεια, τη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την επιτυχή υλοποίηση του φακέλου της υποψηφιότητας με όρους χρηστής διαχείρισης, διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας».

 

***

 

Μοναδικός για την αξία του ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελευσίνας.

 

 

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς δήλωσε ότι ο ίδιος αποχωρεί από το Διοικητικό Συμβούλιο αφήνοντας στη θέση του την καθηγήτρια Σοφία Αυγερινού – Κολώνια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η νέα Πρόεδρος θα στηρίξει τις προτεραιότητες που αφορούν τόσο στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όσο κυρίως την πρόοδο της προετοιμασίας της πόλης σε στενή συνεργασία θεσμικά με το Δήμο.

***

Η κυρία Σοφία Αυγερινού – Κολώνια τόνισε: «Ευχή μου είναι να υπηρετήσουμε τον φάκελο Eleysis 21, μετάβαση στη EU pho ria με όλες μας τις δυνάμεις σ’ ένα δημιουργικό και καινοτόμο πλαίσιο, με διαφάνεια και με πνεύμα συνοχής ως προς την τοπική κοινωνία». Η ίδια, διαβάζοντας τις εκθέσεις των κοινοτικών που παρακολουθούν την πορεία του φακέλου, επεσήμανε: «Την ανάγκη να αποκτήσει το συμβούλιο επιτελικό χαρακτήρα. Την πρόθεση να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί και τέλος τη βεβαιότητα ότι θα αποσαφηνιστεί το καθεστώς των πολεοδομικών μελετών και παρεμβάσεων».

***

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, πρόσθεσε: «Η διοργάνωση του 2021 πρέπει να αφήσει στην πόλη μια σημαντική κληρονομιά και να αποτελέσει σημείο καμπής για τη μετάβαση προς ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Να κρατήσει στην περιοχή τους νέους, να την κάνει πόλο έλξης για καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο Δήμο και στην «Ελευσίνα 2021», έτσι ώστε μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση δίνοντας λύσεις στα ζητήματα που κάθε φορά θα ανακύπτουν. Παράλληλα επιθυμούμε και ζητάμε την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών και τον γόνιμο δημόσιο διάλογο για την πορεία επίτευξης αυτού του στόχου».

 

***

 

Η κυρία Καλλιόπη Παπαγγελή, Διευθύντρια της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, ξενάγησε τους καλεσμένους του Eleysis 21, στην περιοχή πέριξ του Αρχαιολογικού χώρου.

 

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν: Η κυρία Μαρία Φιλιππή, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ο κύριος Θανάσης Μίλησης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και η κυρία Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Eleusis 21.
Κατέθεσαν τις απόψεις τους, ο καθένας για τον τομέα του και επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν από εκπροσώπους τοπικών φορέων.

 

***

 

Αυτό που παρατήρησα – μιας και ενημερωνόμουν πρώτη φορά για την «Ελευσίνα 21» και γνώριζα τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας – είναι ότι όλοι όσοι πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν σε όσα έγιναν και σε όσα έχουν ακόμη να γίνουν, είχαν το πάθος του ανθρώπου που είναι αποφασισμένος να φτάσει με επιτυχία στον στόχο του. Όλοι είχαν ιδέες και διάθεση για δουλειά, ενώ από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου δηλώθηκε η αμέριστη συμπαράσταση παντοιοτρόπως και κυρίως δια ενισχυμένης οικονομικής συνδρομής. Στα πρόσωπα όλων έβλεπες τον ενθουσιασμό για το τελικό αποτέλεσμα καθώς επίσης και την απόφαση για κοινή δράση, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές διαφορές υπάρχουν.

 

***

 

Το Παλιό Δημαρχείο στο οποίο – μετά την ανακαίνισή του – θα στεγαστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

 

Να θυμίσω εδώ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του «Eleysis 21»: Πρόεδρος η αρχιτέκτονας του ΕΜΠ Σοφία Αυγερινού-Κολώνια. Αντιπρόεδρος ο δικηγόρος Πέτρος Σφηκάκης. Διευθύνουσα Σύμβουλος η οικονομολόγος Μαρία Φιλιππή. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου ο οικονομολόγος Θεόδωρος Καραντινός. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ο καθηγητής Διαχείρισης Τόπων Άρης Καλαντίδης. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ο σκηνοθέτης Θανάσης Μίλησης. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου η Πολιτικός Μηχανικός Κατερίνα Μπούμπα. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ο Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ Δημήτρης Παπαδόπουλος. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου η Κυριακούλα (Κούλα) Παραδείση, από τα πιο δραστήρια μέλη της τοπικής κοινωνίας. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου η Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Έλενα Τζελέπη. Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου η Σταυρούλα – Βίλλυ Φωτοπούλου, πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art