14.7 C
Athens
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

O Θάνος Κωτσόπουλος «έχασε» τον ρόλο του Οιδίποδα όταν ο Μινωτής πήρε επειγόντως εξιτήριο

Του Παναγιώτη Μήλα

Πανέμορφος, ψηλός και κορυφαίος ηθοποιός, ο Θάνος Κωτσόπουλος. Ήταν Ιούνιος του 1955, η χρονιά της επίσημης έναρξης του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Στη διάρκεια της προετοιμασίας των παραστάσεων ένα μπάνιο στη θάλασσα ήταν απαραίτητο μετά τις εξαντλητικές πρόβες.

Ο Αλέξης Μινωτής αφού πέρασε η πρεμιέρα με την «Εκάβη» (19.6.1955), πήρε στο αυτοκίνητό του – ένα ολοκαίνουργιο Oldsmobile – πέντε  κοπέλες του Xορού και τον Μενέλαο Παλλάντιο. Κατευθύνονταν στην Παλαιά Επίδαυρο όταν σε μια κλειστή δύσκολη στροφή έχασε τον έλεγχο. Εκεί υπήρχε – και υπάρχει – ένα γεφυράκι. Το αυτοκίνητο έσπασε το κάγκελο και έπεσε στον γκρεμό. Ο Μινωτής τραυματίστηκε. Τον πήγαν στο νοσοκομείο του Ναυπλίου. Οι κοπέλες γλίτωσαν με αμυχές. Ακολουθούσε ο «Ιππόλυτος» και ο «Οιδίπους Τύραννος» ήταν η τρίτη παράσταση. Ο διευθυντής του Εθνικού, Αιμίλιος Χουρμούζιος, έδωσε εντολή στον Θάνο Κωτσόπουλο να ετοιμαστεί να αντικαταστήσει τον Μινωτή. Ποιος είδε την Παξινού και δεν φοβήθηκε… Μόλις το έμαθε ο Μινωτής πήρε μόνος του το εξιτήριο και με μπαταρισμένο το χέρι και τα πλευρά βγήκε και έπαιξε…

Ο Θάνος Κωτσόπουλος, όπως τον απέδωσε ο ζωγράφος Κώστας Ι. Σπυριούνης για τη σειρά των γραμματοσήμων του 2009 για τα “Ελληνικά Ταχυδρομεία”.

Την ιστορία – και με περισσότερες λεπτομέρειες – μου την είχε διηγηθεί ο (πασίγνωστος) Λεωνίδας Λιακόπουλος. Ο Θάνος Κωτσόπουλος ήταν κουμπάρος του στον γάμο του με την κύρια Κάκια. Μάλιστα τηρώντας τα έθιμα της εποχής ο κουμπάρος είχε πάει στην εκκλησία καβάλα στο άλογο. Ο Κωτσόπουλος ήταν και νονός του Νίκου, του πρωτότοκου γιου, του Λεωνίδα.
Φυσικά δεν περίμενε το ατύχημα του Μινωτή για να γίνει πρωταγωνιστής στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ήδη από το 1938, στις 11 Σεπτεμβρίου, είχε τον ρόλο του Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη.

Μεγάλα τα ονόματα όλων των συντελεστών. Μετάφραση: Γιάννης Γρυπάρης, Ενδυματολόγος: Αντώνης Φωκάς. Χορογράφος: Λουκία, Σκηνογραφία: Κλεόβουλος Κλώνης, Συνθέτης: Δημήτρης Μητρόπουλος.

Τους ρόλους είχαν ερμηνεύσει. Παιδαγωγός: Νικόλαος Ροζάν, Ηλέκτρα: Κατίνα Παξινού, Χρυσόθεμις: Βάσω Μανωλίδου, Κλυταιμνήστρα: Ελένη Παπαδάκη, Αίγισθος: Γεώργιος Γληνός, Α’ Κορυφαία: Αθανασία Μουστάκα, Πυλάδης: Τίτος Βανδής, Κορυφαίες: Νέλλη Μαρσέλλου, Θάλεια Καλλιγά, Μαρία Αλκαίου, Ελένη Ζαφειρίου, Τιτίκα Νικηφοράκη.
Τότε δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και η παράσταση άρχισε το απόγευμα στις 4 και ολοκληρώθηκε μόλις άρχισε να πέφτει το φως της ημέρας.

Το ίδιο έργο με τους ίδιους συντελεστές είχε ανέβει από τις 3 έως και τις 18 Οκτωβρίου 1936 στο Ηρώδειο.

Επίσης το 1939 έκαναν περιοδεία στο εξωτερικό: Θέατρο Αλάμπρα, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. Βασιλική Όπερα, Κάιρο, Αίγυπτος. Arts Theatre of Cambridge, 6 St. Edward’s Passage, Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο. The Playhouse, Beaumont Street, Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο. His Majesty’s Theatre, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Frankfurter Schauspielhaus, Φρανκφούρτη, Γερμανία. Schiller Theater, Βερολίνο, Γερμανία.

***

Ο Θάνος Κωτσόπουλος του Αλεξάνδρου, γεννήθηκε στο Αικατερινοντάρ της Ρωσίας, τον Οκτώβριο του 1911 και έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1993.
Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1931) και αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1932).

Ο Θάνος Κωτσόπουλος, ως Ορέστης και η Κατίνα Παξινού, ως Ηλέκτρα, το 1952 σε περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου.

Υπήρξε πρωταγωνιστής σε μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων ως συνεργάτης στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Αθηνών του Κωστή Μπαστιά, στο θίασο Κατερίνας και στο θίασο Βάσως Μανωλίδου – Γιώργου Παπά – Θάνου Κωτσόπουλου. Το 1946 διορίστηκε καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου το 1962 ανέλαβε διευθυντής. Στην περίοδο 1967 – 1973 περιορίσθηκε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) στα έργα «Θυσία του Αβραάμ», «Αγαμέμνων», «Μάκβεθ», «Βασιλιάς Ληρ», «Φιλάργυρος», «Ερωτόκριτος» κ.ά. Έχει διακριθεί σε ρόλους του αρχαίου Δράματος. Μεγάλη επίσης υπήρξε η συμβολή του στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Το 1974 συνταξιοδοτήθηκε, αλλά συνέχισε να διδάσκει σε δραματικές σχολές ενώ το 1978 διορίσθηκε διευθυντής του Άρματος Θέσπιδος.

Ο Θάνος Κωτσόπουλος έγραψε τα παρακάτω θεατρικά έργα: «Ο πόλεμος τελείωσε» (Α’ Καλοκαιρινό βραβείο), «Ο Λυτρωμός», «Εδώ δεν είναι Μεξικό», «Ατρείδες». Ήταν μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων.
Σύζυγός του ήταν η επίσης ηθοποιός Άννα Ραυτοπούλου.

***

Αφορμή για το παραπάνω κείμενο έδωσε η επέτειος του θανάτου του ηθοποιού (18 Μαρτίου 1993) και το γραμματόσημο που φιλοτέχνησε για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ο ζωγράφος Κώστας Ι. Σπυριούνης.

***

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ” ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟ

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -