30 C
Athens
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ελευσίνα 2023 και Ιάκωβος Καμπανέλλης στην πολιτιστική διπλωματία με το βλέμμα στο μέλλον

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πολιτιστικό συμπόσιο, στη «Βίλα Κώστα» της Νέας Ερυθραίας, με θέμα: «2022 λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη – 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η πολιτιστική διπλωματία μοχλός εξωστρέφειας της χώρας».

Ο κ. Γιώργος Θωμάκος και ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη την πρόεδρο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας [Κ.Ε.Μ.Μ.Ε] κυρία Ευτυχία Κούτση και τους διοργανωτές, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής διπλωματίας και τόνισε ότι είναι στις άμεσες προθέσεις του να διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το δήμο του.

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, η Έφη Κούτση και ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Η πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. Ευτυχία Κούτση στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελείται και επεσήμανε ότι η πολιτιστική διπλωματία ενισχύει τη συνεννόηση και τη συνεργασία.

Η Ακαδημαϊκός και τ. Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, τόνισε ότι είναι ευτυχής που με πρότασή της καθιερώθηκε το «2022 ως λογοτεχνικό έτος Καμπανέλλη».

Η Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος Κατερίνα Καμπανέλλη δήλωσε ότι παρόλο που ο πατέρας μου θεωρούσε τον εαυτό του σχεδόν αποκλειστικά θεατρικό συγγραφέα, έγραψε ή επιμελήθηκε πλήθος σεναρίων για τον κινηματογράφο. Βαθιά επηρεασμένος από τον νεορεαλιστικό ιταλικό κινηματογράφο έδωσε δείγματα γραφής ιδιαίτερα και πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα. «Ο πατέρας μου», υπογράμμισε η κυρία Καμπανέλλη, «παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του, μεγάλα διαστήματα φτώχειας, στρατόπεδο θανάτου, απορρίψεις στην αρχή της συγγραφικής του καριέρας, ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος».

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τ. Υπουργός Εξωτερικών- Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειου Τομέα Β’ Αθήνας – που λόγω covid-19, δεν παρέστη στο συμπόσιο – στο μήνυμά του τόνισε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές και για την ευγενική πρόσκληση, αλλά κυρίως για την πρωτότυπη ιδέα να συνδυάσουν τρία φαινομενικά διαφορετικά θέματα, πολιτιστική διπλωματία, έτος Καμπανέλλη και την ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα Ελευσίνα στη συζήτηση. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια άσκηση που δείχνει πώς ο πολιτισμός, πέρα από την προφανή και μεγάλη αυταξία του, εισφέρει και ενισχύει την εικόνα της χώρας μας».

Η Μιλένα Αποστολάκη, ο Γιάννης Κεχρής, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, Βουλευτής ΝΔ Βόρειου Τομέα Β’ Αθήνας-Καθηγητής Επικοινωνίας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο που επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και απαιτείται όραμα που θα εμπνεύσει τη νέα γενιά. Ο πολιτισμός ενώνει και ενισχύει την εξωστρέφεια».

Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη και ο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, Δικηγόρος – Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας – τ. υπουργός ΠΑΣΟΚ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη και στη σπουδαία επιτυχία της να καθιερώσει το θεσμό των ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτευουσών.

Ο Γιώργος Αρμένης, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Ο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Ελευσίνα 2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», στην ομιλία του παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πλούσιου καλλιτεχνικού προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας, που ξεκινά επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2023. Προσκάλεσε το κοινό να επισκεφθεί την Ελευσίνα, να περιηγηθεί στους αρχαίους χώρους της και να απολαύσει το πλούσιο πρόγραμμα που θα παρουσιάζεται.

Ο Κώστας Μαντάς, η Μαίρη Ραζή, η Τίνα Σγουροπούλου με τον γιο της και ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.

Οι ηθοποιοί Μαίρη Ραζή και Σωτήρης Τσόγκας αναφέρθηκαν στο έργο «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάζουν στο θέατρο «Πρόβα».

Με κολακευτικά σχόλια αναφέρθηκε στο δάσκαλό του Ιάκωβο Καμπανέλλη ο κ. Γιώργος Αρμένης, ηθοποιός-συγγραφέας.

Τον συντονισμό του συμποσίου έκανε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Κώστας Μαντάς, συγγραφέας-ιδρυτής Lifespeed.gr.

Το συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους, υψηλές προσωπικότητες, όπως ο αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας κ. Γιάννης Κεχρής, ο εκδότης κ. Φύκιρης και πολλοί άλλοι.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -